Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: GM (DIP), Coca-Cola, Boeing, ARM Holdings, Credit Suisse (DIP), Fiat-Chrysler (DIP)

Summary: GM (DIP), Coca-Cola, Boeing, ARM Holdings, Credit Suisse (DIP), Fiat-Chrysler (DIP)

21.10.2015 17:39
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Akcie výrobce luxusních vozidel Ferrari dnešním dnem zahájily svůj pomyslný závod na burzovním parketu v New Yorku. Upisovací cena byla stanovena na 52 USD, nicméně okamžitě po zahájení obchodování akcie vystřelily až k 60 USD a aktuálně obchodují za 58 USD. Kromě rozsáhlého zájmu investorů roli mohla sehrát i záměrně nižší cena (více na toto téma ZDE). Akcie mateřského koncernu Fiat – Chrysler (DIP) nicméně ztrácí 5 %. Reagují tak pravděpodobně na spotřebitelský průzkum Consumer Reports. V něm si totiž jeho vozidla nevedla vůbec dobře a zabrala hned několik nejnižších pozic v rámci kategorií. Obdobná zpráva včera zasáhla akcie Tesla, které intradenně ztrácely i 10 %.


Hospodářská čísla za třetí čtvrtletí dnes představila švýcarská bankovní skupina Credit Suisse (DIP). Zisk vyšplhal na 779 mil. CHF (y/y -24 %) a překonal očekávání položené na hladině 712 mil. CHF. Do značné míry je to však dáno výrazně nižšími daňovými náklady. Zisk před zdaněním totiž zaostal za očekáváním (861 mil. CHF vs kons. 1,026 mld. CHF), když se v něm promítl růst nákladů (ukazatel efektivity vyšplhal na 83,8 % proti 75,6 ve 2Q), ale také nižší tržby. Ty dosáhly 5,98 mld. CHF proti odhadovaným 6,07 mld. CHF. Meziročně se jedná o 8 % nižší číslo. Negativní roli sehrál především FICC segment (y/y -43 %), příjmy z obchodování s akciemi vzrostly meziročně o 12 %. Taktéž se nedařilo tradičnímu investičnímu bankovnictví (úpis a poradenství), v němž tržby propadly o 30 % (vs kons -10 %). Více k výsledkům Credit Suisse ZDE.

Vývojář procesorů pro čipy ARM Holdings představil hospodářská čísla za třetí čtvrtletí letošního roku. Tržby meziročně vzrostly o 24 % na 243,1 mil. GBP a předčily očekávání položené na hladině 240,9 mil. GBP. Hlavní měrou se o to přičinil nárůst provizí z prodaných výrobků (tzv. „royalties“). Těm dopomohl celkový nárůst ceny čipů a také o něco vyšší sjednaná procentuální hodnota provize z prodeje odběrateli u novějších čipů. Dobrou zprávou je, že tyto typy čipů slouží nejen smartphonům (čipy s technologií ARM využívá globálně takřka 95 % těchto zařízení), ale také spotřební elektronice (TV) či některým serverům. Ještě dodejme, že novější čipy využívají i iPhony řady 6 či model Samsungu S6, pročež lze do budoucna počítat s jejich rozšířením do dalších smartphonů (samotná ARM počítá s jejich užitím ve zhruba polovině všech zařízení) s následnou pozitivní implikací na provize. Informace je posléze důležitá i s ohledem na možné ochlazení poptávky po smartphonech. Podle dat IDC by letos měly jejich prodeje vzrůst o 10,4 %, proti loňským 27,5 %. Celkové dodávky čipů s technologií ARM stouply ve 3Q y/y o 20 %. Společnost zároveň potvrdila svůj střednědobý výhled, v jehož rámci počítá s růstem provizí v tempu o 15 % rychlejším, než který zaznamenává polovodičový sektor. Tržby z licencí vzrostly meziročně pouze mírně. Normalizovaná marže dosáhla 96,2 %, což představuje mezikvartálně pokles o 10 bps (meziročně nicméně +140 bps).

Provozní náklady ARM stouply mezikvartálně o 9 % a sama společnost počítá s obdobným nárůstem i ve 4Q. Důvodem jsou investiční výdaje (nejvyšší procentuální hodnota v poměru k tržbám), které mají společnosti dopomoci získat tržní podíl v podnikové sféře a také v oblasti „internetu věcí“. Zisk na akcii v souladu s očekáváním dosáhl 7,6 GBp.

Výsledky hodnotíme pozitivně. Model společnosti postavený na dodávání licencí k technologiím, doplnění o provize z prodeje finálních produktů odběrateli ARM je jedním z hlavních důvodů našeho zařazení titulu do iterace jak DIP tak Krátkodobých investičních příležitostí. Rozšíření novějších čipů s lepším naceněním (vyššími provizemi), pokračující investice a celkový rozsah možné poptávky (internet věcí, spotřební elektronika) v kombinaci s prakticky monopolním postavením představují dle našeho více než atraktivní prospekt. Akcie dnes připisují 8 %.

USA:

Americká automobilka General Motors (DIP) dnes představila hospodářská čísla za třetí čtvrtletí letošního roku. Tržby meziročně klesly o procento na 38,8 mld. USD, přesto předčily konsensuální odhad na úrovni 38,37 mld. USD. Viníkem snížení je negativní kurzový vliv v podobě silného dolaru, po jeho očištění tržby vykázaly naopak růst.

Dominantní geografická oblast Severní Ameriky hlásí meziroční růst tržeb o 7,7 %, což odráží nárůst počtu prodaných vozidel na velkoobchodním trhu (do dealerské sítě), ale také v oblasti retailu (přímý prodej koncovým zákazníkům).

Upravený provozní zisk severoamerické divize vyšplhal na 11,8 mld. USD a marže tak dosáhla 11,8 %. Projevuje se tak příznivá úprava produktového mixu, v němž větší roli zaujímají maržově atraktivnější trucky, SUV. Patrné je to taktéž z růstu tržního podílu v GM v tomto segmentu na 25,2 %. Na druhou stranu, celkový podíl na trhu v USA klesl meziročně o 20 bps na 17,1 %. V agregovaném vyjádření pak GM hlásí provozní zisk 3,1 mld. USD při marži 8 %, což je dáno zejména negativním příspěvkem evropské divize.

Zisk na akcii GM dosáhl 1,5 USD a překonal očekávání na úrovni 1,19 USD.

Objemu hotovosti klesl na 15,43 mld. USD (na konci předchozího čtvrtletí 17,6 mld. USD), což odráží především vyšší investiční aktivitu (akcelerace výkupu vozidel na leasing). Návratnost investovaného kapitálu (ROIC) se nicméně opět zvýšila, a to na 26 %. Akcie připisují 5 %.


Americký výrobce pevných disků Western Digital koupí za 19 mld. USD výrobce paměťových čipů SanDisk (aktivní především v paměťových čipech NAND určených pro mobilní zařízení). Nabídka odpovídá 86,5 USD za akcii, což představuje zhruba 15 %ní prémii proti včerejší zavírací ceně. Akcie SandDisk za poslední měsíc připisují 40 % (dnes zhruba +3 %).


Výrobce nápojů Coca Cola hospodařil ve 3Q s EPS ve výši 51c a o cent tak překonal očekávání. Tržby dohmátly na 11,4 mld. USD, což odpovídá čtyřprocentnímu organickému růstu. Objemy prodejů stouply meziročně o 3 %. Růst EPS za celý rok má dosáhnout 5 %, což odpovídá dřívějším indikacím. Akcie dnes stagnují.


Předobjednávky prvních lístků na nový díl ságy Star Wars dosáhly v rámci sálů společnosti IMAX v USA rekordní hodnoty. Jen se tak potvrzují velká očekávání diváků. Úspěch filmu je hlavním argumentem pro investice do akcií Walt Disney, které jsou součástí DIP.


Dodavatel kapitálového vybavení pro výrobu polovodičů Lam Research (DIP) dnes představil akviziční nabídku za společnost KLA-Tencor ve výši 10,6 mld. USD. Akcionáři KLA si mohou zvolit mezi financováním hotovostí, akciemi či kombinací (32 USD v hotovosti + 0,5 akcie Lam Research). Akcie Lam Research přidávají 6 %, když se opírají o očekávané synergie (úspory 250 mil. USD ročně). Pro celý polovodičový sektor se pak jedná o další indikaci konsolidační aktivity, která by mohla dopomoci k udržení stávajících nadstandardních marží v rámci vrcholícího cyklu.


Americký výrobce letounů Boeing hospodařil ve 3Q se ziskem na akcii 2,52 USD a předčil konsensuální odhad 2,2 USD. Celoroční výhled byl navíc vylepšen do pásma 7,95 – 8,15 USD z původních 7,7 – 7,9 USD. Pozitivní zprávou jsou menší než očekáváné výrobní náklady modelu 787 Dreamliner. S jejich racionalizací totiž narůstá prostor pro zisk (ostatně projevuje se to i ve vylepšení výhledu), a také generovaný volný peněžní tok. U něj se příznivě projeví také snížení kapitálových výdajů. Model 787 je také příčinou meziročního zhoršení provozní marže (na 11,2 %). Tržby divize komerčních letounů stouply meziročně o 10 % na 17,7 mld. USD, vojenská divize hlásí nárůst o 8 % na 8,35 mld. USD. Ukazatel book-to-bill (podíl mezi objednávkami a dodávkami letounů) v komerční divizi dosáhl 0,83x proti 0,75x v druhém čtvrtletí, což představuje alespoň částečné zlepšení, které může být považováno za signál lepšící se poptávky. Akcie rostou o 1 %.






Čtěte více:

Výsledky Coca-Cola v 3Q15 nepotěšily, premarket -1,2 %.
21.10.2015 13:37
Světová jednička slazených limonád Coca-Cola (BBG ticker KO) dnes před...
Výsledky Boeingu ve 3Q - výsledky překonaly odhady; Boeing zvyšuje guindance pro FY15; akcie roste +2,6 %
21.10.2015 13:40
Boeing, jeden ze dvou hlavních výrobců komerčních dopravních letounů, ...
GM zažehlo motory, akcie po výsledcích rostou o 4 %
21.10.2015 13:43
Americká automobilka General Motors (DIP) dnes představila hospodářská...
Western Digital koupí výrobce čipů SanDisk za 19 miliard USD
21.10.2015 14:25
Americký výrobce pevných disků Western Digital koupí za zhruba 19 mili...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m