Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Noah Smith: Kdybychom bývali ten komunismus budovali opravdově...

Noah Smith: Kdybychom bývali ten komunismus budovali opravdově...

24.09.2016 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

„Komunismus by fungoval, pokud by se o něj Sovětský svaz skutečně pokusil.“ Tento argument jsem slyšel už mnohokrát, a to zejména ze strany mých krajně levicových přátel. Marxističtí ekonomové jako Richard Wolff a Stephen Resnick o tom dokonce napsali celou knihu. Pádným protiargumentem pro ně není ani kolaps Venezuely, která pod vedením Huga Cháveze a jeho následovníků skončila ještě hůře než SSSR.

Jakákoliv politická ideologie má své krajní příznivce, kteří se drží svého názoru, ať se děje cokoliv. Tvrdí, že kdyby jejich ideologie byla uplatněna v čisté formě, dostavil by se úspěch. Neúspěch je tak podle nich odrazem toho, že nedošlo k řádné aplikaci dané ideologie. Plně to platí i o zmíněném komunismu a jeho zastáncích i přes jeho obrovské fiasko, kterého jsme byli ve dvacátém století svědky.

Ekonomické modely počítají s tím, že se lidé chovají racionálně a své postoje a názory mění podle toho, jaké informace se k nim dostávají. Realita je ale často jiná a týká se to i vědy. Jeden nedávno zveřejněný výzkum například tvrdí, že produktivita vědců stoupá ve chvíli, kdy zemřou staří a respektovaní vědci. Ne nadarmo se říká, že „vědecký pokrok závisí na počtu pohřbů“.

V USA je nyní ideologická krátkozrakost testována v oblasti víry ve volný trh. Neoliberalismus je pod stále větším tlakem a Bernie Sanders během své kampaně získal překvapivě velkou podporu ze strany mladých lidí. Ekonomové se také stále více zaměřují na rozdíly v příjmech a prosazují aktivní roli vlády. Stále více kritizují chování finančních trhů, které se zaměřují na krátkodobé zisky a pohyby cen. I pravicově uvažující ekonomové hovoří o tom, že republikáni by měli konečně opustit Reaganovu ekonomickou politiku a její mix snižování daní a deregulace.

Volný trh nás určitě nedovedl ke kolapsu přirovnatelnému k pádu komunismu. To, že není tak špatný jako komunismus, ovšem neznamená, že je ideální. Zastánci laissez-faire budou ale určitě tvrdit, že „kdybychom vytvořili skutečně svobodný trh, současné problémy by se nám vyhnuly“. Můj kamarád ekonom Russ Roberts například tvrdí, že namísto neustálých hovorů o svobodném trhu bychom jej měli konečně vyzkoušet.

Já sám zastávám silnější roli vlády a s podobným tvrzením o „skutečně svobodném trhu“ se setkávám často. V podstatě říká, že naším problémem není příliš mnoho laissez-faire ideologie, ale příliš málo. A kdo ví, třeba je to pravda. Je možné, že americký systém zdravotní péče, který s mnohem vyššími náklady poskytuje podobné služby jako státní systémy v jiných zemích, by na tom byl na čistě tržní bázi lépe. Možná, že úplná deregulace, privatizace všech škol a masivní snížení daní by prudce zvedlo produktivitu v celé ekonomice. Jenže to pravděpodobně nikdy nezjistíme, protože veřejnost na ideologii zase tak nedá. A nyní se podobně jako finanční trhy pohybuje k nové rovnováze.

Většinu lidí nepředstavují křižáci nějaké ideologie. Lidé chtějí mít pracovní místo, svou rodinu a nevěnovat moc času politice. Jestliže komunismus nebo neoliberalismus není schopen toto nabídnout, veřejnost se rychle vydá jiným směrem. Podle mého názoru tak nemají moc velkou šanci nápady, které vyžadují „čistou implementaci“. Pokud má být nějaká ideologie úspěšná, musí stačit i její mírná dávka. Očekávám tak, že americká veřejnost začne hledat alternativu k neoliberalismu Reagana, Clintona a Bushe. Sandersův socialismus je jednou možností, další je takzvaný „nový industrialismus“. Změna je pravděpodobně nevyhnutelná.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg


Váš názor
  • Mike
    26.09.2016 16:39

    40 procentům lidí bere stát 65 procent? Jak to myslíš? A kdo je to soudruh Bureš, že má vyřešit onu tvou druhou část rovnice? (zde v 10:11)
    Kalka.
  • Zbytečné debaty
    26.09.2016 12:44

    to jsou o tom jaký kde systém může či nemůže fungovat. Může totiž fungovat jakýkoliv systém, který prosadí a udrží stabilní ti, kdo jsou bohatí a mocní v dané zemi. Čína, Rusko, USA, Evropa jsou toho příkladem.
    Bentley
  • Vždyt uz tam skoro jsme
    26.09.2016 10:11

    ještě trochu se zvýší zdanění a defacto tam jsme, 60% lidí posílá peníze stát no a od toho zbytku si na to bere 65%, takže ještě chvilku a bude to na příjmové části hezky po soudružsku, jen jsem zvědav jak soudruh Bureš a jemu podobní i v Bruselu vyřeší druhou část rovnice tj. každému podle jeho potřeb na to jsem fakt zvědav :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Vždyt uz tam skoro jsme
      26.09.2016 13:03

      ... je něco špatného na tom, když stát platí učitele a policisty?
      kačer
      •  
        26.09.2016 15:47

        Určitě není, akorát by měl správně nastavit kritéria za platby. Ono platit školám podle počtu žáků nebo lékařům podle počtu provedených výkonů na pacientovi je jako cpát miliardy do Blanky. Cílem je vyléčený/zdravý pacient a vzdělaný student, a k tomu stávající systém zdá se vůbec nevede :-((
        Bentley
        • A lidi s rakovinou bys nechal zdechnout bez pomoci?
          26.09.2016 16:06

          Systém, kdy by se platilo za zdravého / vyléčeného pacienta povede k tomu, že léčit se budou lidé s banalitami, a závažní nákladní pacienti se nechají umřít.
          ..
          • Re: A lidi s rakovinou bys nechal zdechnout bez pomoci?
            26.09.2016 16:24

            Opravdu ???
            Bentley
  • Povinná praxe v Rusku
    26.09.2016 9:02

    Milý Noahu, lidem, jako jsi ty, ale možná všem ekonomům by prospělo, kdyby prošli alespoň roční praxí v Rusku nebo tam někde.
    • Re: Povinná praxe v Rusku
      26.09.2016 14:28

      ... v Rusku opravdu nezavádí komunismus. Ani socialismus jako v Evropě. V Rusku zavádí rusismus.
      Donald
  •  
    26.09.2016 0:50

    ....A již Karel Čapek uvedl, že komunisté zasévají do duší lidí především nenávist a místní soudruzi jeho názor beze zbytku potvrzují....
    jacek
  • Ale právě proto
    25.09.2016 18:47

    Že ukázali pravou tvář komunismu se vším o co jde, lidi je prokoukli a nechtějí. Jak kdysi prohlásil velmi moudrý muž. " Všechny lidi je možné oblbovat na chvíli a některé lidi stále, ale oblbovat stále všechny lidi možné není "
    ..
  • právě naopak
    24.09.2016 22:44

    Kdyby se lidem nechalo jen trochu svobody a dovolilo se jim volně dýchat mohl by se i ten komunismus uchytit. Teoreticky je to dobrá myšlenka, ale protože to vždycky zneužijí všeho schopní grázlové k osobnímu prospěchu a místo diskuze jen vězní a vraždí svoje oponenty, nemá u slušných a poctivých lidí šanci. Je to režim pokrytců a podrazáků. Ani nacismus nebo fašismus neoblbuje lidi a veřejně se nevydává za jejich přítele, zatímco tajně i veřejně krade, ruinuje vybíjí jak jednotlivce tak celé jejich rodiny jen tak z nenažranosti a pro osobní zisk.
    Peroutka
    • Re: právě naopak
      25.09.2016 9:39

      A kterou myšlenku všeho schopní grázlové nezneužijí?
      Ja
  • komunismus fungovat nemuze
    24.09.2016 18:27

    Protoze je to prilezitost ktera dava vychytralym podvodnikum moznost oblbovat a okradat poctive, trochu jednoduche spoluobcany, kteri uveri jejich slibum, Kdo by se nechtel mit dobre a pracovat co nejmene. Nakonec to dopadne vsude stejne. Vetsina pracuje pro nekolik papalasu, kteri si udelaji zakony pro sebe a vytvori policiji a soudce, kteri dohlizi aby lide tyto zakony dodrzovali a tvrde tresta jakoukoliv opozici, pod zaminkou udrzovani poradku. Komunisti maji svoji vladu zalozenou na zavisti a nenavisti tech co se nestiti udavat svoje kamarady a nejlepsi pratele za vyhody, na ktere nedosahnou poctivou vlastni praci. Staci se podivat na vsechny zeme kde vladnou komunisti od Kuby, pres Rusko az po Venezuelu. My se bohudiky zaciname pomalu zotavovat z jejich vlivu a dostavat na uroven normalnich spolecnosti, kde se lidem neustale nelze, ze se plni plan na 120% a pritom se stoji fronty na toaletni papir, maso nebo pomerance a kde na hranicich nestoji armada a nedrzi vlastni lidi aby nemohli volne cestovat do sveta.
    Mandarin
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení