Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Evropa čeká na HDP a inflaci, Amerika na Fed a volby

Rozbřesk – Evropa čeká na HDP a inflaci, Amerika na Fed a volby

31.10.2016 9:27
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Na globálních trzích tento týden nejprve přitáhnou pozornost čísla z eurozóny. Dnes čekáme, že HDP za třetí kvartál skončí relativně slušným výsledkem - eurozóna by měla dál růst tempem 0,3 % mezikvartálně a meziročně jen kosmeticky zpomalit na 1,5 %. To by se mělo Evropské centrální bance líbit. A podobně tomu bude i s prvním odhadem inflace za říjen - počítáme s nárůstem na 0,6 %. To by měla být nejvyšší hodnota od dubna 2014, kdy právě pod vlivem rostoucí inflace zažily velice nepříjemné výprodeje eurové dluhopisy. V tuto chvíli budou trhy primárně čekat na to, zda dobrá čísla nakonec povedou ECB k oznámení ústupu od politiky QE. I když čísla tento týden budou dobrá, nebudou natolik silná, aby dala jednoznačný signál ohledně prosincového zasedání ECB. Škraloupem na jinak dobrém výsledku zůstane podle nás přetrvávající nízká jádrová inflace.

V druhé polovině týdne se pozornost stočí do USA. Nejprve k zasedání Fedu, který v předvolební atmosféře nebude chtít nikoho překvapit nečekaným utažením měnové politiky. Důležité bude ale sledovat, jak moc v doprovodném komentáři Fed otevře dveře prosincovému růstu sazeb. Ten už je v tuto chvíli v tržních cenách skoro ze 70 %. Vedle komentářů z Fedu budou hrát na trzích minimálně stejně důležitou roli říjnová čísla z USA. Naše očekávání jsou opět nad trhem a to jak v případě podnikatelské nálady v průmyslu (ISM), tak v případě čísel z trhu práce (payrolls).

Celkově tak čekáme týden, ve kterém by slušná makročísla z obou břehů Atlantiku měla oslabovat dluhopisy a mohla by teoreticky hrát lehce do karet dolaru. Situaci mohou však zkomplikovat blížící se americké volby, které dolaru zjevně braly v uplynulém týdnu trochu chuť k životu.

FOREX

Region

Páteční obchodování patřilo na regionálních měnových trzích k těm klidnějším. Forint měl sice během dne tendence oslabovat k hranici EUR/HUF 310, nicméně udržel se pod ní. Koruna se během svátečního dne kosmeticky vzdálila od hranice kurzového závazku ČNB.

Nadcházející týden je tradičně zajímavý z pohledu událostí na hlavních trzích (ISM, payrolls,…). V regionu budou zítra zveřejněny indexy podnikatelských nálad za říjen, ale hlavní událostí bude zasedání ČNB (čtvrtek). Na něm bude k dispozici nová prognóza. Žádné zásadnější změny v komunikaci banky však nečekáme.

Dnes bude v Polsku zveřejněn bleskový odhad inflace za říjen. Číslo může být sice nepatrně vyšší, než se čeká, nicméně dopad na obchodování by neměl být v podstatě žádný (trh očekává v následujících měsících stabilitu sazeb stejně jako my).

EUR/USD/GBP

Americký HDP sice rostl o skoro 3 %, ale kurz eurodolaru se v pátek posunul paradoxně zpět k hranici 1,10. Prsty v tom může mít předvolební kampaň v USA, která u trhů nepopulárnímu Trumpovi přihrála další střelivo v podobě debaty okolo rozesílání privátních emailů H. Clintonové.

Volby se sice blíží, ale tento týden bude opravdu více o datech a také centrálních bankách. Dnes nás čeká evropská inflace, zítra americké ISM, ve středu Fed a nakonec v pátek i samotné statistiky z trhu práce. Pro dolar to může být rizikové období, neboť zvýšení sazeb Fedu v prosinci je už více než z 80 % v cenách, takže jakékoliv zklamání se na dolaru může projevit negativně.

Nejenom libra pak bude vyhlížet čtvrteční zasedání Bank of England, které by mělo definitivně zavřít vody nad možností snížení úroků (alespoň pro tento rok), což může být pro sterling pozitivní. Na zasedání se také bude řešit, zdali vydrží ve funkci současný guvernér Carney, pod jehož vedením banka zcela mylně interpretovala dopady brexitu a zbrkle snížila úroky, ačkoliv růst naopak zrychlil.

 

Čtěte více:

Co kdyby... Vyhrála Clintonová
28.10.2016 19:00
Jakou ekonomickou politiku má přichystanou kandidátka do Bílého domu H...
Víkendář - VW ukazuje, jak vypadá korporátní vláda rodinných dynastií
29.10.2016 13:00
Porsche a Piëch jsou jména dvou německých dynastií. Stejně jako jiné d...
Týden technicky - Uplynulý týden přinesl pro většinu instrumentů pohyb stranou, poraženým tak zůstává pouze jen
28.10.2016 16:50
EURUSD Dolar i přes lepší data o tamním HDP se na páru s eurem pohyb...
Zpráva FBI o vyšetřování Clintonové připravila Wall Street o slušné zisky
28.10.2016 22:02
Americké trhy v pátek otevřely optimisticky v návaznosti na lepší makr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data