Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OKD chce 23 miliard po NWR, od státu až 723 milionů korun na útlum Paskova

OKD chce 23 miliard po NWR, od státu až 723 milionů korun na útlum Paskova

20.12.2016 9:26, aktualizováno: 20.12. 9:46
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Těžební společnost OKD, která je od května v úpadku, požádala vládu o státní pomoc na útlum Dolu Paskov ve výši až 723 milionů korun. Peníze mají jít na odstupné propouštěným zaměstnancům a technickou likvidaci dolu. O státní pomoc požádala firma dopisem adresovaným ministru průmyslu a obchodu Janu Mládkovi (ČSSD). Vláda už letos OKD jako pomoc poskytla úvěr 700 milionů korun.

„Asi jednu třetinu z požadované částky tvoří náklady na zajištění zákonných sociálních nároků zaměstnanců, vyplývajících z kolektivní smlouvy a kolektivní smlouvy vyššího stupně spojených s ukončením těžby a následnou likvidací dolu,“ uvedl výkonný ředitel Antonín Klimša. Jak dále upřesnil, 477 milionů korun pak OKD bude potřebovat na samotnou technickou likvidaci dolu. Managementu se v tomto konceptu současně podařilo původně odhadované náklady na likvidaci Dolu Paskov reálně snížit o cca 40 %.

Součástí oficiální žádosti představenstva těžařské firmy je rovněž státní pomoc pro Důl Frenštát ve formě roční periodické částky 30 milionů korun. Tyto prostředky OKD musí každoročně vynakládat na konzervační režim dolu. Tvoří ho osobní náklady, náklady na energie a údržbu a rovněž prostředky na nezbytné externí služby. „Důl Frenštát musíme ze zákona udržovat jako strategickou zásobu černého uhlí pro Českou republiku. Nicméně náklady spojené s udržovacím provozem a hlavně se zajištěním bezpečnosti jsou pro nás v insolvenci velkým finančním břemenem. V tomto kontextu chce vedení těžařské firmy zřídit nový závod „Útlum“, kam by organizačně převedlo všechny svoje nečinné doly – tedy Paskov a Frenštát a tím je transparentně oddělilo od činné části,“ dodal Klimša.

OKD, která v současné době intenzivně hledá strategického partnera a finalizuje dlouhodobý plán, ze kterého následně vyplyne i upřesnění uzavírání dolů v karvinské části revíru s výhledem do roku 2023, požádala o podporu své žádosti zástupce krajské tripartity a krajského úřadu.

OKD oznámilo, že ztrátový Důl Paskov na Frýdecko-Místecku zavře k 31. březnu 2017. Peníze, o které nyní firma požádala, jí při tom mají pomoci. "Asi jednu třetinu z požadované částky tvoří náklady na zajištění zákonných sociálních nároků zaměstnanců, vyplývajících z kolektivní smlouvy a kolektivní smlouvy vyššího stupně spojených s ukončením těžby a následnou likvidací dolu," uvedl výkonný ředitel OKD Antonín Klimša.

Dnešní MF Dnes mezitím napsala, že OKD se připojila k likvidaci své mateřské firmy New World Resources Plc s pohledávkou zhruba 22,672 miliardy korun. Podle listu to uvedl insolvenční správce Lee Louda ve zprávě o své činnosti. Louda ani mluvčí OKD Ivo Čelechovský to blíže komentovat nechěli.

Jediným větším majetkem NWR Plc byla společnost OKD, která sama dluží miliardy.  Tyto peníze tedy OKD zřejmě nikdy neuvidí, píše také deník.

(Zdroj: OKD, Bloomberg, čtk)

 


Čtěte více:

Ekmark končí v čele OKD, Krúpa žádá obstavit majetek Bakaly
16.12.2016 13:34
Představenstvo těžební společnosti OKD odvolalo z funkce předsedy před...

Váš názor
  • Poddolovat stát
    21.12.2016 10:47

    OKD nás chce poddolovat přes stát, nebo vytunelovat, dobrý signál že sociální dávky a zdravotní dávky pro OKD, musí mít strop, třeba i novým zákonem, RKř
    robelix
  • Příspěvky horníkům
    21.12.2016 10:38

    Horníci z utlumených dolů mají nárok na dodatečné státní příspěvky (167/2016 Sb.). Takže někteří počítají s tím, že nejprve půjdou na nemocenskou, poté budou z organizačních důvodů propuštěni, poberou zákonné nebo kolektivní odstupné vyškemrané u státu, navrch dodatečný příspěvek a poté se hodí na pracák na podporu. Tedy plán je pobývat doma se státní podporou nejméně rok, u starších zaměstnanců spíše dva.
    kadanfm
  • K názvům
    21.12.2016 9:39

    Kdysi býval činný důl Paskov v Paskově (už dlouho jen povrchová činnost) a doly Staříč I (ve Sviadnově, již dlouho uzavřen), Staříč II (ve Staříči) a Staříč III (lokalita Chlebovice - katastrálně také Staříč). Pak to sloučili do Paskova a nedávno zase rozdělili. V oblasti tak zůstaly jen dva činné doly s těžbou - Staříč II a III pod současným společným názvem Závod 3. Tedy žádný Paskov těžící uhlí se zavírat nebude.
    kadanfm
  •  
    21.12.2016 8:33

    Kdyby nebyl podvod s Dabienskem, tak by investoři přišli o míň peněz. Dle mě Top tunel v této kapr republice. Kam se za ním hrabe Viktor Kožený, Bakala se může v klidu všem smát do xichtu a nikdo s ním nic neudělá.
    Duben
    • Uvidíme
      21.12.2016 9:50

      jestli z toho něco bude. Bohužel stále platí: "Vrána vráně oči nevyklove". https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/investor-krupa-zada-stat-aby-obstavil-majetek-zdenka-bakaly-kvuli-okd-7662
      hb
  • doplním
    20.12.2016 14:25

    že Fabián tvrdil, že OKD má peníze i na útlum Paskova a od státu nechce nic.
    Bohus
  • ale z druhé strany
    20.12.2016 13:36

    před třemi lety v televizi u moravce opakoval tři krát tehdejší GŘ OKD Fabián, že chce zavřít Paskov hned. Část horníků převede na jiné šachty a zbytku vyplatí odstupné ve výši 12 měsíců a že na to peníze OKD má a od státu nechce nic. A moravec do něj furt šil a šil proč že se má zavírat šachta a jiné ptákoviny. Kdyby se to tehdá provedlo, tak by OKD ušetřilo měsíčně 100 mil. Kč ztráty za Paskov a dnes by byl klid.
    Bohus
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data