Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomika KLDR rostla loni nejvíc od roku 1999. Pomohl export i zbrojení

Ekonomika KLDR rostla loni nejvíc od roku 1999. Pomohl export i zbrojení

21.07.2017 13:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Hrubý domácí produkt (HDP) Severní Koreje se loni zvýšil o 3,9 procenta. Dosáhl tak nejrychlejšího tempa růstu za 17 let, a to navzdory mezinárodním sankcím, kterým země čelí kvůli svým jaderným a raketovým programům. Vyplývá to z dnešní zprávy jihokorejské centrální banky. KLDR údaje o svém HDP nezveřejňuje.

Ekonomika se zotavila z poklesu o 1,1 procenta v předchozím roce, kdy byla zasažena suchem a nízkými cenami komodit. Loňský hospodářský růst byl nejrychlejší od roku 1999, kdy se HDP zvýšil o 6,1 procenta, informovala agentura Reuters.

Za loňským růstem stál především těžařský a energetický sektor. Ekonomiku podpořil i růst exportu o 4,6 procenta. Vývoz tak vzrostl nejvýraznějším tempem od roku 2013, kdy stoupl o 11,8 procenta.

USA zvažují další sankce

Největším obchodním parterem Severní Koreje zůstává Čína, jejíž podíl na celkovém zahraničním obchodu KLDR v loňském roce činil 92,5 procenta. Letos v únoru nicméně Peking zastavil dovoz veškerého uhlí z KLDR, aby tak podpořil sankce OSN.

Tento krok by mohl mít na severokorejskou ekonomiku výrazný dopad. "Severní Korea může některé sankce obejít. Uhlí je však pro její ekonomiku klíčové a je obtížné ho pašovat," uvedl jeden z analytiků jihokorejského institutu pro národní sjednocení. Spojené státy teď navíc zvažují uvalení nových sankcí na čínské banky a další podniky obchodující s KLDR.

Jihokorejská centrální banka od roku 1991 zveřejňuje údaje o ekonomice KLDR založené na informacích od vládních agentur, například od ministerstva pro sjednocení či Národní zpravodajské služby (NIS).

Pomohly i rakety

K loňskému hospodářskému růstu KLDR mohly podle jednoho z představitelů banky přispět i jaderné a raketové programy, protože výroba potřebných komponentů se započítává do HDP.

Loňský HDP Severní Koreje podle jihokorejské centrální banky činil 32 bilionů wonů (zhruba 640 miliard Kč). To představuje pouhý zlomek ve srovnání s jihokorejským HDP, který loni přesáhl 1500 bilionů wonů.

Obyvatelé Severní Koreje patří mezi nejchudší na světě. Hrubý národní příjem na obyvatele loni dosáhl pouze 1,5 milionu wonů (zhruba 30 000 Kč), zatímco v Jižní Koreji to byl více než dvacetinásobek.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) tento týden upozornila, že KLDR nyní čelí vážnému nedostatku potravin v důsledku nejhoršího sucha od roku 2001. Dodala, že země bude v příštích třech měsících nutně potřebovat zvýšený dovoz potravin i obchodní a potravinovou pomoc. Během posledního hladomoru v 90. letech zemřely stovky tisíc Severokorejců.

 

Zdroj: ČTK

 
 

Čtěte více:

S KLDR si poradím sám, když to bude potřeba, tvrdí Trump
03.04.2017 12:57
Americký prezident Donald Trump poskytl rozsáhlý rozhovor deníku Finan...
Trumpovo „řinčení zbraněmi“ má výsledky. Čína nabízí ústupky v obchodních jednáních a její vyslanec varuje KLDR
10.04.2017 18:10
První osobní setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho čínsk...
Podle analytiků mohou rakety KLDR zasáhnout USA. Asijské trhy i přes napětí rostly
05.07.2017 9:35
Spojené státy dnes uvedly, že raketa, kterou Severní Korea na začátku ...
Proč Čína stále toleruje jadernou Koreu?
13.07.2017 7:11
Americký prezident Donald Trump se podle všeho stále domnívá, že nejle...

Váš názor
  • ..
    25.09.2017 17:12

    Je zde i mnohem vulgárnější individuum, než je Martík. Navíc má Martík obvykle blíže k realitě, nežli tento jedinec. Tak a nyní se uvidí, zdali potrefená husa zakejhá či se bude stydět v koutě, což zrovna není její styl.
    princ
    • Re: ..
      25.09.2017 17:28

      Diky za odpověď ty potrefená huso Martíku. Ty se poznáš podle prstokladu.
      abc
      •  
        25.09.2017 18:11

        Tak to jsi vedle, jak ta jedle. A potrefená husa, které se to týká to dobře ví. Martík na rozdíl od ní je docela v pohodě, byť jeho svérázné, leč často pravdivé vystupování je některým diskutujícím trnem v oku. Lidé už jsou prostě takoví, že pravdu, která se jim nehodí neradi slyší.
        princ
  • Pozor vulgarismus je nakažlivý.....
    25.09.2017 17:02

    A Martík je jím celý prolezlý a od koho to asi chytil on sám. To jeho muheehee, nebo oslovování šamšulou a nazývání každého trollem je ukázkou jeho myslících procesů a omezeného slovníku. Není to potěšení snažit se s ním diskutovat a projevit vlastní názor ? Přitom má, podle něj samotného, několik titulů před i za jménem. bylo by zajímavé ty jeho tituly znát. Asi to bude jako s tou jeho Anglinou - je to borec.
    abc
  • Hmm....od roku 1999
    24.09.2017 20:13

    A v roce 1999 byl růst nulový. A co vyrábí a exportují dnes ? Atomovky a jejich občané pracují 10 až 12 hodin jako otroci, ti kteří tleskají málo při projevech velkého Kima nebo pláčou málo při pohřbech jejich papalášů jsou potrestáni. Ti kteří netleskají nebo nepláčou vůbec jsou popravováni. Kdo kdy viděl na něčem nálepku made in KLDR ? Všechno co vyrobí jde do Číny, která to pak prodává pod made in China. Naši soudruzi by se tam měli učit je jak se stabilizuje společnost jako se to jezdí učit náš prezident do Číny.
    ..
  •  
    21.07.2017 13:57

    Severokorejci nechtějí poslouchat světového policajta USA a proto musí pykat hladem. Zde se vojáci USA prohání ze západu na východ, nicméně o kus žvance bídu nemáme. Nechť si každý vybere podle vlastní nátury.
    Realista
    • Máš pravdu předsedo
      23.09.2017 18:53

      Nikdo nechce aby mu policajt něco nařizoval nebo poučoval ho. Ale když přijdeš večer z práce domů a najdeš byt vykradený nebo místo, kde jsi večer zaparkoval svoje auto prázdné, kdo je ten první koho voláš ? Asi pana prezidenta ?Zkus to se taky někdy zamyslet. I ty realisto.
      abc
    • Realisto
      23.09.2017 11:10

      Ano, je tam hladomor a hrůzné podmínky, ale USA za to určitě nemohou. A "rakeťák " se nato dívá srze skleničku dobře chlazeného Dom Perignon s cigárem za 100 USD v hubě. Snad to co píšeš, nemyslíš vážně, Realisto.
      MPO
    •  
      23.09.2017 9:50

      V číne a v rusku Usa poslouchaji?? Stydim se ta lidi jako seš Ty..
      Velkamedvědice
    • trol nebo významně méně inteligentní zvíře?
      21.07.2017 14:02

      :-)
      jerry
      • Re: trol nebo významně méně inteligentní zvíře?
        23.09.2017 9:48

        Nejspíš oboje. Anonym, okamurovec a rusjy agent. Kritizuje platy v montovnách a nadšeně hýká Babišovi, který platí jeste min. Uznava jen Rusko a Čínu....Kimův rezim mu nevadi.
        Velkamedvědice
      • Re: trol nebo významně méně inteligentní zvíře?
        21.07.2017 14:20

        Pokud by si Severokorejci nechali postavit na svém území americké základny jako to činí jejich jižní sousedé, mohli by se i najíst. Holt vlastní obrana něco stojí.
        Realista
        • mm ....ochranu
          23.09.2017 1:24

          Vlastni obrana pred kym nebo pred cim. Asi pred Rusaky. Ti jsou jedini kdo prijede, udela referendum a anexuje. Amici nejsou nikde kam nebyli pozvani a kdyz odnekud odchazeji tak mistni proti jejich odchodu protestuji, protoze prichazeji o praci a ochranu.
          abc
          • Re: mm ....ochranu
            23.09.2017 13:40

            Afganistan,Korea, Vietnam, Irak, Syrie Lybie ,Somalsko, atd tam vsude us armu pozvala legitimni vlada ze :-)))) kdybys nezvanil amici maji zakladny vsude nekolikrat poslapali mezinarodni pravo nebo zakony a z OSN si delaji sasky nicmene obdobne rusove jsou stejni a jednaji z pozice sily a moci. Kim studoval skoro deset let ve Svajcu zemi ktera prevysuje zapadni zeme pokud nebyl uplne blbej snad se tam neco naucil ... pokud by doslo ke konfrontaci usa- kldr nedopadlo by to pro svet dobre regionalni valka by to nebyla a hodit na kldr u cinskych a ruskych hranic nekolik atomek neni reseni -tak stejne Kim dobre vi, ze pokud zasahne Guam nebo Havaj ci nedej boze Los Angeles bude s nim konec. Jeho cil je jasny dostat uznani jaderne velmoci a byt v jadernem klubu otazka zni zda jsou ostatni na to ochotni pristoupit nebo to bude znamenat jaderne zavody ... :-)))
            martík
            • Ale Martíku
              23.09.2017 19:45

              Už si zase vykládáš věci jak se hodí tobě. Ty dobře víš i v tom Gronsku, že US army sama nikam nevpadla, ale byla všude vyslána OSN jako podpora koalice, která sama o sobě bez amerických peněz je bezzubá. Koho se tady snažíš oblbovat. Děláš ze sebe většího dotarda než si lidi myslí.
              mn
              • Re: Ale Martíku
                24.09.2017 10:55

                Aha a proto je v Syrii chaos v Iraku valka uz 26 let to bude tim OSN ze :-))) Lybie je v chaosu ma 2 parlamenty a 2vlady jo jo ale amici tam byli na pozvani OSN ze a ted je tam vsude raj na Zemi proto maji Amici 9 flotil a desitky zakladen kde maji zakladnu Korejci a kde Iranci si anonymni obycejny lhar troll a demagog ktery by se mel vratit nekam do skoly a takovej Afganistan tam taky prisli diky pozvani OSN ze tam je chaos 40 let nejdriv rusi pak amici spinkej dal samsulo :-))) muheehee
                martík
          • Re: mm ....ochranu
            23.09.2017 9:14

            ČR potřebuje aktuálně vlastní obranu před nezvanými migranty bez dokladů, kteří pronikají schengenským prostorem jako nůž máslem. Co se týče KLDR, tak do jejich hlav nevidím. Je na nich, před kým mají potřebu se chránit. Fakt, že svoje střely vypouští jako na běžícím pásu a svět to zneklidňuje je pochopitelný. O to více je důležitější zahodit předsudky a jednat s KLDR. Je zřejmé, že sankce nepomáhají a verbální demonstrace síly USA je Kimovi pro smích. Holt nedá se očekávat, že by lid KLDR pozvala na své území vojáky USA. Spíš naopak.
            Realista
            •  
              23.09.2017 9:52

              Kecaš trolle...Žádní iskamisté se do Čr nehrnou...Pekne lezeš komancum dk zadku
              Velkamedvědice
              •  
                23.09.2017 13:46

                Medo migranti jdou do ekonomicky silnych zemi ne do zaostale bananove republiky jako je CEZko ty zase pletes jabka s hruskami rikas A ale nereknes B ti migranti sakra vedi ze my cesi jsme v evrope za chudaky a vzdycky budeme at uz tu komunismus byl nebo neni nase zeme neni nebyla a nebude partenerem zapadnich zemi proto mame drahou bodu a zisky tecou do franvie rozo se tu prodavaji nekvalitni potraviny zapadnich znacek ptoto je tu spousta montoven a nizke mzdy a ani za 100 let seto nezmeni neni duvod ani zajem ...
                martík
                •  
                  23.09.2017 14:27

                  Já to fakt nepletu. To vysvětli prolhanemu Realistovi. Nauč se číst.
                  Velkamedvědice
                  •  
                    24.09.2017 10:57

                    Ale pletes jako vzdy ses moc horlivy :-))) pravicak ktery nevidi miliony cernosku vsude po Evrope a bez dokladu s natazenou rukou dej a pranim mit se bez namahy a prace dobre to nejsou ztecenci ake z 95 % ekonomicti mihranti kteri nikdy delat nebudou....
                    martík
                    • Marťas
                      25.09.2017 21:57

                      Ale nepletu...vtipně si změnil téma...Multinick Monika psal o potrebe vlastni armady k ochraně čr před iskamisty...I ty si měl prozření a uvedl, že se do Čr necpou...Takže nepolemizuj s tím, co jsem nikdy nenapsal legendo
                      Velkamedvědice
                      • Re: Marťas
                        25.09.2017 23:03

                        Zatim se necpou budou sem prideleni podle kvit asi na 5 minut a pak zase utecou do ˇnemec :-)))
                        martík
              • VM
                23.09.2017 9:55

                Tvůj názor, já mám na věc svůj.
                Realista
                • Re: VM
                  23.09.2017 19:14

                  Tvůj názor ti nikdo nebere, stejně jako když si myslíš že 2+2 je 22, ale pokus se svým názorem přesvědčit pana profesora. Některá fakta jsou dána a ty pak vypadáš trapně stejně jako tady. Kapíš ? Fakta a základní přírodní zákony jsou dána a dokázána historií, to nezměníš ani ty ani nikdo jiný. Taky si ještě myslíš že je země placatá ? Pak tedy ahoj.
                  ach joo
                  •  
                    24.09.2017 11:45

                    Věci se mají asi takto. Schengenský prostor je děravý jako cedník. Může jím procházet nekontrolovaně kdokoli. S platnými doklady i falešnými, není problém se zde pohybovat i bez dokladů. Schengen je pro slušné lidi, kteří nezneužívají jeho výhod. Jenže jak je odlišit od těch, kteří přichází nekontrolovaně a zneužívají tak možnosti volného pohybu osob? Víme kolik takových lidí se zde pohybuje? Jak to zjistit?
                    Jelimánek
                    •  
                      25.09.2017 21:58

                      Což je jiné tema..ochrana Schengenu....zase si uhnul jako rusky had
                      Velkamedvědice
                • Re: VM
                  23.09.2017 11:02

                  Ty jen lžeš. Staistiky imigrantů v Čr mluví jasně. Jen sbíráš levné body u lidi jako Zemanm
                  Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení