Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Babiš chce, aby banky odevzdávaly až 20 % z dividend do fondu. Daň dle ČSSD označil za nesmysl

Babiš chce, aby banky odevzdávaly až 20 % z dividend do fondu. Daň dle ČSSD označil za nesmysl

06.05.2019 8:58, aktualizováno: 6.5. 9:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce, aby banky odevzdávaly deset až 20 procent z dividend do zamýšleného Fondu národního rozvoje. Uvedl to v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce. Bankovní sektorovou daň, kterou prosazuje koaliční ČSSD, označil předseda vlády za nesmysl.

"Mám jiný návrh, jak získat ty peníze z bank, aby neodcházely do zahraničí a aby pomohly všem," řekl Babiš s tím, že s bankami už jedná. Peníze z dividend hodlá použít na investice. Zmíněných deset až 20 procent je prý jeho představa, na kterou mu banky zatím nekývly, ale jednání budou podle Babiše pokračovat.

Premiér chce, aby fond začal fungovat co nejdřív. Banky by se podle něj měly "podělit o zisk, neúčtovat poplatky a peníze z dividend nechat v Čechách".

Druhý účastník debaty, předseda ODS a místopředseda Sněmovny Petr Fiala poukázal na to, že Babiš k zamýšlenému fondu nesdělil nic konkrétního. "Nevysvětlil, jak by to fungovalo," poznamenal s tím, že jde o další chiméru.

Předseda ČSSD Jan Hamáček už dříve uvedl, že Babišovu myšlenku na zřízení fondu nepovažuje za systémovou. Sociální demokraté požadují sektorovou bankovní daň v podobě odvodu z aktiv. Sazba by vzrůstala progresivně od 0,05 procenta do 0,3 procenta a podle ČSSD by přinesla do rozpočtu až 14 miliard korun ročně.

"My jsme samozřejmě proti," reagoval dnes Babiš. "Daň z aktiv znamená automatickou reakci bank, že budou méně půjčovat, a postihne to všechny," řekl s tím, že takové řešení by bylo kontraproduktivní. Lidé by podle něj měli horší přístup k hypotékám a živnostníci by nezískali úvěry. "A hlavně - my to nemáme v programu," prohlásil.

Premiér navíc podotkl, že bankovní daň není v koaliční dohodě a že s jejím zavedením měly špatné zkušenosti Rumunsko, Slovensko nebo Maďarsko. Kvůli podpoře bankovní daně zaútočil i na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD). Podle něj nikdy nebyla v reálném životě a netuší, jak fungují banky a jak se vydělávají peníze.

V navazující debatě o daňovém systému Babiš na opakovaný dotaz moderátora potvrdil, že předloží návrh na zrušení superhrubé mzdy, a to "asi na rok 2021".

Zavedení sektorové daně pro banky nepodporuje ani prezident Miloš Zeman. V dnešním rozhovoru pro server Blesk Zprávy řekl, že tuzemský bankovní sektor je zdravý, a proto by se k němu "choval poněkud laskavěji". Poznamenal ale také, že "fondů máme dost". Banky by se podle něj měly spíše snažit zvýšit úroky u svých vkladů.

 
 
 

Čtěte více:

Jednání o bankovní dani a snížená cílová cenu ČEZu
22.03.2019 9:00
Česká burza včera zavřela s kladným přírůstkem o 0,47 % na 1078,39 bod...
Babiš připustil zdanění bank, uvažuje i o operátorech
29.04.2019 8:15
Premiér Andrej Babiš (ANO) připustil zavedení sektorové daně pro banky...
Možná sektorová daň představuje pro české banky riziko (komentář analytika)
29.04.2019 14:03
Premiér ČR Andrej Babiš včera připustil možnost zavedení sektorové dan...
Ondřej Martínek: Dopad sektorové daně na čistý zisk bank? Poměrně dramatický (video)
29.04.2019 16:04
Česká televize včera uvedla, že premiér Andrej Babiš (ANO) připustil z...
Bankovní asociace dále zhoršila odhad letošního růstu ekonomiky
30.04.2019 10:17
Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze dále zhoršila o...
Viceguvernér Nidetzký: Bankovní daň nestojí za to, varuje ČNB
03.05.2019 11:38
Centrální banka po skoro půlroční přestávce znovu zvedla úrokové sazb...

Váš názor
  • Bureš ala Jakeš
    06.06.2019 16:00

    My v Čechách máme rádi přírodu, my máme obrovský program na vodu, my chceme zasadit deset milionů listnáčů, kůrovec nám žere lesy, my chceme znovu motýle, a ty včely mají rádi tu řepku, můžou si novináři kecat, co chtějí. Mají, je to pravda. Já jsem byl v Lysé nad Labem na výstavě.“
    Velkamedvědice
  •  
    06.05.2019 19:59

    Hlavně že Bureš odvádí daně z dividend ze svých korunových akcií. Tohoto exota nám byl čert dlužen. Lůza zvolila magora a lháře kterého se jen tak nezbavíme. Fond bude poctivě spravovat Agrofert a nejpoctivější oligarcha co svět ještě neviděl.
    karel777
    •  
      08.05.2019 7:48

      Daň z dividend z korunových akcií? :) Máte to nějaké popletené, měl byste si o tématu nejdřív něco přečíst a až pak případně nadávat.
      MrBurnes
      •  
        06.06.2019 15:52

        No tak se upsal a myslel dluhopisů.. Kolikbprocent nechává Bureš z divi němcům?
        Velkamedvědice
      •  
        08.05.2019 11:41

        Zřejmě měl na mysli korunové dluhopisy... Každopádně je pravda, že agent STB Bureš káže vodu a pije víno.
        Lišák
  • Udrzet letos schodek 40 mld.,
    06.05.2019 13:46

    to bude letos jeste peklo
    Ticino
  • Market Abuse
    06.05.2019 13:33

    Docela by mě zajímalo, jestli na Babišovy výroky nějak zareaguje ČNB. To, co Babiš v posledních dnech předvádí, by se dalo klasifikovat jako tržní manipulace.
    Zloduch
  • Odvolávám
    06.05.2019 13:29

    co jsem odvolal a slibuju co jsem slíbil ;-)
    Zloduch
  • Opravdu nesmysl
    06.05.2019 12:24

    Pokud chce od bank Babiš dividendy pro stát, nech si štát kúpi ích akcie.
    Richard Fuld
  • Divadylko
    06.05.2019 12:14

    Cele je to nesmysl. Jak muze Babis dojednat s bankami, co se delat s dividendami? Dividenda patri akcionarum, ne bankam. Cesko nemuze ani dividendu vyplacenou zahranicnim akcionarum vic zdanit, protoze dan je vetsinou urcena mezistatni smlouvou. Jedine, co Cesko muze, je vic zdanit zisk pred rozdelenim, bud zvysenim dane z prijmu pravnickych osob (vsem) nebo specialni bankovni dani, kterou Babis odmita.
    jank
    • Re: Divadylko
      08.05.2019 7:54

      Jedná s představiteli bank, kteří zastupují akcionáře. Je to jednoduché, může jim říct, buď zavedete účelový fond, z něhož se budou financovat projekty, na kterých budete mít taky zájem, nebo na vás pustím socialisty, kteří vám zvýší daň ze zisku, nebo zavedou bankovní daň. O zvýšení daně z dividend bank snad nikde řeč nebyla... Obecně jde o to, že ČSSD získává tím nápadem body, protože valná část veřejnosti na banky nadává (ostatně ještě před měsícem to nebylo jiné ani na zdejších forech). A Babiš chce ukázat, že chce v tomto směru taky něco dělat. Nakonec to, doufejme, vyjde do ztracena...
      MrBurnes
      •  
        08.05.2019 11:49

        A co banky co dividendy nevyplácí? Ty jako nebudou platit nic???? :o))) Když tak některým vadí, že jdou dividendy do zahraničí, tak by stačilo zrušit výplatu dividend a zavést zpětný odkup. Pro takový návrh zvednu na VH ruku a myslím si, že nebudu sám.... Už tak je to zlodějina, že jsou dividendy daněné 15%, přestože se jedná o již jednou zdaněný zisk. Toto kdo vymyslel by "zasloužil" Nobelovu cenu. Stejně tak 3-letý časový test je naprostá hovadina a nesmysl a i proto naše BCP vypadá tak jak vypadá. :O(
        Lišák
  •  
    06.05.2019 11:00

    Andrej Babiš v jedné větě řekne, že nechce sektorovou daň a hned na to pronese, že uvalí daň na banky ve výši 20 % na jejich část zisku, kterou vyplácí na dividendách a ještě k tomu ta daň nepůjde do státního rozpočtu, ale do nějakého fondu. Tomu člověku ještě někdo věří co říká? Prostě termín sektorová daň je nepopulární, tak to nazve odevzdání části dividend. Co takhle si vzít 20% z dividend od všech zahraničních firem a ne jen od bank. Třeba Škoda Auto také odvádí do Německa své matce VW nezanedbatelnou částku na dividendách. To by bylo fér tržní prostředí. Jen nevím, kdo by pak chtěl v ČR podnikat.
    T.Z.
    •  
      06.05.2019 14:03

      A pro technologické firmy ještě zavést daň z obratu. Možná by to tady měl Google pro výstrahu na týden vypnout...
      Zloduch
      •  
        06.06.2019 15:23

        Tak technologické i jiné firmy platí daň z přidané hodnoty, která se vyvinula z daně z obratu. Taky byla daň z obratu vždycky daleko nižší než sazba DPH, takže by se asi nic moic nezměnilo.
        Kalka.
      •  
        06.05.2019 14:08

        To by jistě zákazníci Googlu ocenili. Ne Google nezaměstnává hlupáky a nestřelí se do vlastní nohy. Spíš aktivizují své lobbisty.
        ..
        •  
          06.05.2019 14:27

          Co je pro Google Česká republika...
          Zloduch
  • Nic není nemožné
    06.05.2019 9:40

    ...skoro to vypadá, že se AB při poslením plácnutí ohledně sektorové daně (kdo opravdu věří tomu, že neumí česky...?!), nepodařilo nakopupit vše co chtěl. Tak tedy ještě jednou... a podobně. Dnes ráno nakup a za pár dní prodej... nebo držet. Ale když se podíváme po Evropě, tak je to všude stejné, takže AB něco řekne, ktomu trh v depresi a už se to červená :-). Je to takový Red Monday :-).
    Malý Mik
  • návrat před 89 ?
    06.05.2019 9:27

    pokud tahle další babzlodějina projde tak jsme vážně v háji, to jako bude zase nějaké politbyro složené ze zasloužilých soudruhů rozhodovat kde se co postaví ? pokud chtějí banky zdanit at to udělají a bude to příjem státního rozpočtu ale takovéhle vytváření černých fondů mimo standardní účty určených k sebeprezentaci vůdce je nesmysl
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    06.05.2019 9:20

    Nedovedu si představit, že by banky odevzdávaly část dividend jako dar českému státu. Dovedu si však představit, že by tuto část dividend vkládaly do fondu a pak tyto peníze investovaly v ČR. Stále by to však byly peníze a investice bank, ale na území ČR.
    juniper
    •  
      06.05.2019 9:28

      no, nevím, neumím si představit, že by stát vlastníkovi nařídil jak má nakládat se svým ziskem.....jo, jedině z vlastní dobrovolné vůle, že by k tomu banky přistoupily....
      abc1
      •  
        06.05.2019 9:34

        Mně jako vlastníkovi nemovitostí stát neustále nařizuje jak mám o své nemovitosti pečovat a nevidím na tom nic zásadně špatného. Stát tuto pravomoc prostě v odůvodněných případech má. Zda by byl dividendový fond konformní s ústavou bych nechal na rozhodnutí ÚS a rozhodně si to dovedu představit. Zatím jde jen o Babišovo populistické plácnutí do vody a do paragrafového znění je hoooooodně daleko.
        ..
        •  
          06.05.2019 9:44

          Udělá si fond, aby mu zadotoval jeho byznys a mohl tam uklidit kámoše samozřejmě za pořádný plat.
          Jim666
          •  
            06.05.2019 14:05

            A může dál spokojeně čerpat dotace z tohoto fondu, když mu je EU zatrhla ;-)
            Zloduch
Aktuální komentáře
07.05.2024
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)