Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
CETV zlepšuje hospodaření a výhled OIBDA a snižuje dluh. Zisk zkresluje prodej chorvatských aktiv (+ komentář analytika)

CETV zlepšuje hospodaření a výhled OIBDA a snižuje dluh. Zisk zkresluje prodej chorvatských aktiv (+ komentář analytika)

17.10.2019 8:28, aktualizováno: 17.10. 10:09
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Mediální skupina Central European Media Enterprises zakončila třetí čtvtletí roku 2019 s meziročním růstem zisku na úrovni OIBDA ve stálých cenách o více než 23 procent nad 41 milionů dolarů při růstu výnosů o 7 procent shodnou metrikou. Provozní zisk CETV narostl meziročně o 39 procent na 30,8 milionu amerických dolarů. Akcie v úvodu pražského obchodování posilují již o více jak 2 % nad 108 korun za akcii. Do opticky prudkého meziročního poklesu čistého zisku prostupuje loňský prodej chorvatských aktiv. Při zohlednění transakce zisk CETV roste také na čisté úrovni.

Ve třetím čtvrtletí roku 2019 celkové příjmy CETV narostly o procento v aktuálních a 7 % ve stálých cenách na 138,9 milionu dolarů. Provozní zisk stoupl o 39 % v aktuálních a 49 % ve stálých cenách na 30,8 mil. USD. Zisk na úrovni OIBDA stoupl o 16 % v aktuálních a 23 % ve stálých cenách na 41,4 mil. USD.

Konsensuálním očekáváním pro kvartální výsledky bylo 139 milionů dolarů tržeb při výsledku OIBDA 39 mil. USD a čistém výsledku 16,3 mil. USD, což by znamenalo meziroční pokles o 76,2 procenta. Ve skutečnosti meziroční pokles čistého výsledku na 13,7 mil. USD znamená meziroční sestup o 80 procent.

Za devět měsíců roku celkové příjmy CETV klesly o procento v aktuálních a vzrostly o 6 % ve stálých cenách na 469 milionu dolarů. Provozní zisk stoupl o 23 % v aktuálních a 32 % ve stálých cenách na 118,9 mil. USD. Zisk na úrovni OIBDA stoupl o 16 % v aktuálních a 24 % ve stálých cenách na 152,8 mil. USD.

"Do finálních měsíců roku 2019 vstupujeme se silnou sadou čísel o hospodaření, která nás přiměla ke zlepšení očekávání pro OIBDA potřetí v letošním roce. Naše schopnost generovat hotovost umožňuje postupné oddlužování cestou splátek stávajících dluhů. V posledních dlou letech jsme splatili přes půl miliardy amerických dolarů dluhu," uvedl jeden ze dvou spoluředitelů CETV Michael del Nin. Podrobnosti k úpravě výhledu očekáváme v průběhu konferenčního hovoru vedení CETV k výsledkům, který je plánován na 15:00 našeho času. 

Tabulka: Výsledky CETV

cetv 

(Zdroj: IR CETV, 17. 10. 2019)

 

Analytik Patria Finance Martin Cakl: 

„Oslabení evropských měn vůči americkému dolaru čtvrtletím výsledkům CETV nepomohlo tak, jak bylo očekáváno (aktuální versus stále ceny). Na CETV to ale nemělo zas tak prudký dopad, neboť tržby rostly jak na trhu s televizní reklamou tak u předplatného, čili meziročně byly víceméně na svém. Navíc na provozní úrovni firma těžila z nižších nákladů v americkému dolaru,“ uvádí analytik Patria Finance Martin Cakl.

CETV dle něj meziročně rostla na všech sledovaných úrovních. „Čistý zisk ve třetím čtvrtletí roku 2018 byl vyšší díky prodeji chorvatských aktiv o 57 milionů dolarů. Na očištěné bázi (bez 57 milionů USD) by čistý zisk CETV meziročně rostl o 17 procent. Tento růst je částečně tažen vyššími příjmy, ale z větší části se jedná o nižší náklady na obsah, které CETV začala realizovat v letošním roce,“ uvádí Martin Cakl.

„Celkově hodnotíme výsledky CETV jako pozitivní, avšak s upozorněním, že zlepšení na provozní úrovni jsou dle našeho názoru dosaženy zejména rovinou úspor nákladů na obsah, což se může projevit negativně v dalších obdobích,“ uzavírá analytik Patria Finance Martin Cakl.

 

Výsledky podorobněji v bodech:

Přijmy z televizní reklamy za tři čtvrtletí od počátku roku klesly o 3 % v aktuálních a naopak stouply o 4 % ve stálých cenách.
 
Poplatky a předplatné (carriage and subscriptions) stouply o 4 % v aktuálních, respektive o 11 % ve stálých cenách.
 
OIBDA marži se skupině CETV podařilo zlepšit o 490 bazických bodů na 33 procent.
 
Hotovost, generovaná z pokračujících operací (stálý byznys) CETV zvýšila v aktuálních cenách o 79 procent na 168 milionů dolarů. 

Po splátce dluhu ve výši 50 milionů eur v průběhu třetího čtvrtletí roku CETV od počátku roku splatili kumulovaně již 150 milionů eur dluhu a to skrze cash flow z podnikání bez dalších cizích zdrojů, uvádí firma ve zprávě k výsledkům.

Čisté zadlužení CETV pokleslo na 2,5x na konci září proti 3,5x na počátku roku a 2,6x v polovině roku.

"Dosáhli jsme velmi úspěšného startu do sezóny, který vyústil ve vyšší sledovanost v prime timu na úkor našich konkurentů. Naše výkonnost je tažena trhem České republiky," poznamenal krom dalšího druhý z ředitelů Christoph Mainusch.

Čisté výnosy v Česku ve třetím čtvrtletí stouply o tři procenta na 46,9 milionu USD. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů se zvýšily o 8,9 procenta a OIBDA o 21 procent.

Součástí CME v České republice je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

CME kromě České republiky působí také v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku a ve Slovinsku. Vedle Česka zisk OIBDA vzrostl ve třetím čtvrtletí i ve všech dalších zemích, vyjma Bulharska, kde klesl o 45,8 procenta. Výnosy při konstantních směnných kurzech stouply ve všech zemích, při aktuálních směnných kurzech však klesly v Bulharsku a v Rumunsku.

CME letos v březnu oznámila, že zahájila přezkum svých strategických možností, včetně případného prodeje celé firmy, nebo její části.

(Zdroj: CETV, Patria, Reuters, Bloomberg, čtk)


Čtěte více:

CETV zřejmě stoupl čtvrtletní jádrový zisk o desetinu (prognóza)
16.10.2019 12:20
Mediální společnost CETV zveřejní svoje hospodářské výsledky za třetí ...
Prognóza analytika Patrie: Nižší náklady CETV na obsah by měly vést k vyššímu zisku EBITDA
16.10.2019 16:46
CETV zveřejní svoje kvartální výsledky ve čtvrtek 17. října. Očekáváme...

Váš názor
  • Něco pro analytika Patrie a jeho cílofku 4 usd
    17.10.2019 8:41

    „Míříme do posledních měsíců roku 2019 s dalším vynikajícími výsledky, které zlepšují naše vyhlídky, což nás v tomto roce vedlo ke zvýšení výhledu OIBDA. To vede k dalšímu snižování zadluženosti. S platbou ve třetím čtvrtletí jsme nyní splatili více než půl miliardy dolarů dluhu v posledních dvou letech," uvedl Michael del Nin, jeden ze dvou generálních ředitelů CME. „Měli jsme úspěšný začátek podzimní sezóny, což přineslo vyšší podíl publika v hlavním vysílacím čase v každé zemi a zvýšení našeho náskoku před naším nejbližším konkurentem. Díky tomu vzrostl podíl na reklamním trhu ve čtyřech zemích, který byl tažený Českou republikou," dodal druhých z ředitelů Christoph Mainusch.
    Manitou
    • Re: Něco pro analytika Patrie a jeho cílofku 4 usd
      17.10.2019 9:42

      Aspoň už Patria změnila ten manipulativní titulek.
      Míša
      •  
        17.10.2019 9:45

        Oni časem změní i tu cílofku. Až ji navýší nad 20 usd tak bude čas to začít prodávat. :-)
        Manitou
    • Re: Něco pro analytika Patrie a jeho cílofku 4 usd
      17.10.2019 9:02

      A ještě jedna věc. Taktně nepřipomenuli, loňský prodej televizní stanice v jejímž důsledku došlo k tomu 80% propadu. Celé je to pak zkreslené a odpovídá to doporučení Patria. Tomu se nedá říkat objektivní informace. Stydět se. Fuj. To je pokus s msnipulace s cenou !
      JC
      • manipulace
        17.10.2019 9:41

        Ano, ze strany Patria to už zavání manipulací za hranicí zákona.
        Míša
        • Re: manipulace
          17.10.2019 10:46

          Dobrý den, při zveřejňování výsledků firem průběžně a co nejrychleji informujeme na základě informací od samotné firmy + hlavních agentur Blomberg, Reuters atd. Bloomberg dnes 7:52 - CENTRAL EUROPEAN MEDIA 3Q NET INCOME $13.7M, -80% Y/Y. CETV dosud nezkompletovala výsledky do odpovídající sekce https://www.cetv-net.com/investors/presentations-and-factsheets/default.aspx, zpráva je prozatím dostupná pouze v PR a jako součást earnings call notifikace: https://www.cetv-net.com/investors/investor-calendar/default.aspx. Včetně například jen dílčí formulace jako součást citace coCEO o "zlepšení výhledu pro OIBDA" bez konkrétního čísla. Vždy záleží také na straně firmy samotné, jak k distribuci hospodářských výsledků přistupuje a zda v okamžiku jejich zveřejnění lze podat ihned úplný obraz, nebo je nutné postupovat od FLASHE přes updaty. Přeji Vám příjemný den. Josef Němeček, Patria.cz.
          Tým Patria.cz
          •  
            17.10.2019 10:51

            Dobrý den. To že loňský čistý zisk ve 3. kvartále byl ovlivněn tím jednorázovým prodejem chorvatských aktiv přece musí ten analytik vědět. Takže buď to byl úmysl nebo neschopnost. Hezký den.
            Manitou
            • kvalita informací
              17.10.2019 11:18

              Potíž je v tom, že nejde jen o CETV. Z jiného soudku: s trhy hýbe Brexit. Zpráva o tom, že DUP nedává podporu byla na seriózních servech k přečtení hodinu před začátkem obchodování. V horkých zprávách je v 10:21. Pokud by nějaký daytrader chtěl obchodovat podle zpráv zde, je za 2 měsíce na mizině. Velkou perlou jsou zprávy z předchozího dne, uváděné jako "dnes se stalo to a to".
              Zvonička
              • Re: kvalita informací
                17.10.2019 11:25

                Dobrý den, pro doplnění: zpráva o tom, že DUP nedává podporu brexitovému plánu, je součástí ranního výhledu před začátkem obchodování i horkých zpráv, konkrétně: 8:05 Britská libra oslabuje řádově o půlprocento po prohlášení severoirské strany DUP, že nemůže podpořit brexitovou dohodu tak jak je postavena (Reuters). Hezký den, Josef Němeček
                Tým Patria.cz
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení