Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Indigo je pro mne cesta, jak zajímavě investovat i stokoruny, a také trochu adrenalin, říká tisící klientka robotického investování od Patrie

Indigo je pro mne cesta, jak zajímavě investovat i stokoruny, a také trochu adrenalin, říká tisící klientka robotického investování od Patrie

12.03.2020 11:41
Autor: Redakce, Patria.cz

První tisícovku investorů překonalo nejen na tuzemském trhu průlomové robotické investování indigo za necelé tři měsíce od svého spuštění. Srozumitelné a moderní investování, za kterým stojí obchodník s cennými papíry Patria Finance, nabízí od pouhé stokoruny každému investorovi investici na míru skrze ETF, na kterou by jinde neměl šanci dosáhnout z pohledu investované částky i poplatků. Co o indigu říká paní Gražyna Kostková, která se stala jeho 1000. klientkou? Jaká jsou její očekávání od investování s indigem? To si přečtěte v krátkém rozhovoru.

Patria.cz: Stala jste se 1000. klientkou robotického investování indigo. Gratulujeme! Smíme se zeptat, jak jste se o indigu dozvěděla a čím Vás oslovilo? Jak byste se popsala jako investorka?

Jsem dnes spíše klasický uživatel bankovních produktů typu běžný a spořicí účet – dlouhodobě s výnosem nula nula nic, penzijního spoření, stavebního spoření. Do toho hypotéka. Zaregistrovala jsem článek o indigu, přečetla si jej. Po týdnu jsem se k němu vrátila, pročetla jej znovu. Řekla jsem si, že to vypadá jako zajímavé řešení i pro stokoruny, které občas zbývají. Tak jsem to zkusila. Líbí se mi jednoduchost, srozumitelnost, jasné a nízké náklady. To, že nad investicí mohu mít denně přehled a kontrolu, vidím její vývoj, vidím konkrétně, do čeho byla vložena.

indigo_patria_kostkova

Foto: Setkání s paní Gražynou Kostkovou, 1000. investorkou s indigem. Gratuluje obchodní ředitel Patria Finance Jan Kovalovský.

Patria.cz: Máte už nějaké zkušenosti s investováním?

Mým prvním kontaktem s investováním byla kupónová knížka. Pamatuji si, jak jsem kupovala Hospodářské noviny a sledovala, jak se akcie hýbou. Sem tam prodala něco, co se mi zdálo, že nevydělává, zařadila něco jiného. Pak jsem měla nějaké peníze ve fondech, které – zdálo se mi - na jedné straně v můj prospěch příliš nepřinášely, na druhé straně ale nemálo inkasovaly za poplatky. Toto dilema nám vyřešila rekonstrukce, na kterou byly ty peníze potřeba :). Podobně ale dnes vnímám opatrně nastavené penzijní spoření. K indigu jsem se opakovaně vrátila a nakonec se rozhodla zkusit investovat část peněz touto cestou.

Patria.cz: Jaké jsou Vaše první dojmy z indiga z pozice investorky? Jak proběhla registrace?

Byla strašně v pohodě, jednoduchá, i ověření účtu.

indigo patria investovat může každý


Patria.cz: Smíme sdílet, na jaký investiční profil Vás indigo na základě Vašich odpovědí vyhodnotilo?

Odpověděla jsem – definuji to trochu šířeji - že snesu i dvouciferné výkyvy a to mi indigo vyhodnotilo jako odvážnější investiční profil. Z pohledu cíle jsem zadala, že investuji jen tak. Bydlení máme splněno, tak uvidím, jestli za to jednou koupím třeba čistokrevného psa i s velkou boudou, dovolenou nebo auto (úsměv). Nebo jako doplněk k penzijnímu spoření. Teď to beru tak, že zkouším a budu mít radost, pokud se investici bude dařit a nějaké peníze tam přibydou. Časem uvidím. A budu sledovat, je to i trochu adrenalin…

Patria.cz: Čekali jsme i na takové slovo…

No ano. Půjde to? Nepůjde to? (úsměv) Líbí se mi, že každodenně vidím, že se s investicí něco děje a také přesně, co se s ní děje. To je rozdíl oproti doposud odloženým prostředkům, třeba ve zmíněných fondech. Pak dlouhodobě věřím ve spíše rostoucí vývoj akciových trhů. Přeci jen, byť nyní zrovna ano, tak akciové trhy nepadají pořád, dlouhodobý trend je stále mírně vzhůru. Zajímají mne třeba technologie včetně zelených, ale na přímé investování do konkrétních akcií se necítím, nemám na to tolik času a myslím, že ani zkušeností. Oslovilo mne i proto indigo, jako možnost investovat, ale relativně jednoduše, časově nenáročně, přitom s každodenním přehledem.

Patria.cz: Řeknete nám něco málo o sobě? V jakém oboru pracujete? Co rodina?

Jsem voják z povolání na letišti ve Kbelích. Konkrétně výkonný praporčík. Obsahem mé práce je hospodaření s materiálem přiděleným jednotce. K mým kolegům patří například technici a piloti, kteří zabezpečují také vládní lety, převoz humanitární pomoci a jinou důležitou přepravu. Mám tři děti, od „ještě teenagerů“ po již plně samostatné. I se svými již dospělými dětmi jsem na téma investic do indiga hovořila.

Patria.cz: Přejeme Vám mnoho úspěchů a spokojenosti v investicích, soukromém i pracovním životě a děkujeme za rozhovor!

Patria spustila indigo v prosinci loňského roku s cílem získat 20.000 uživatelů služby do pěti let. Indigo je přístupné z webu indigo.patria.cz a záhy - během druhého čtvrtletí - Patria spustí také plnohodnotnou mobilní aplikaci pro operační systémy iOS a Android. „Naším cílem při spuštění indiga bylo získat prvních 1.600 investorů do konce letošního roku. Těší nás, že již dnes jsme na indigu překročili metu 1.000 klientů, jejíž dosažení jsme předpokládali v září,“ uvádí Tomáš Jaroš, generální ředitel Patria Finance. Celkově Patria Finance důvěřuje a je klientem přes 29 tisíc aktivních investorů.

S indigem klient investuje do burzovně obchodovaných fondů ( ETF) a skrze ně do akcií či dluhopisů. Algoritmus indiga nejprve sám najde optimální mix dle cílů investora, minimalizuje rizika a pak investici i vývoj na trzích neustále hlídá. Indigo umí samo zakročit, investici přeskupit a třeba i ponechat v hotovosti, aby chránilo před růstem rizika. Nad fungováním indiga bdí tým zkušených analytiků Patrie, kteří jeho kroky mohou v případě potřeby usměrnit.

„Naším cílem bylo vytvořit jednoduchou a uživatelsky přívětivou službu, která přiblíží investování na jedné straně těm, kteří s ním nemají zkušenosti a z různých důvodů se začít obávají, na druhé straně osloví i zkušenější investory, pro něž se stane atraktivním doplňkem ke stávajícímu portfoliu,“ dodává Tomáš Jaroš.

První měsíce fungování indiga naplnění tohoto cíle potvrzují. Indigo oslovuje zhruba ze dvou třetin nové online investory, ze třetiny do něj vstupují stávající klienti Patria Finance. Ač byly očekávány investice především v řádu stokorun a tisíců korun, odrazem důvěry jsou vklady, nezřídka překračující půl milionu korun.

Peníze lze do indiga poslat nejen převodem, ale také platební kartou, což není dosud v tuzemském investování běžné. Rychlý, intuitivní a plně online je také proces registrace do indiga. Stačí nahrát osobní doklad, o automatickou identifikaci a ověření se postará vyspělá technologie.

 

indigo patria začít investovat

 
 
 
 

(komerční sdělení)

 

Váš názor
  •  
    02.04.2020 20:01

    To nevím, co na tomhle může být za adrenalin. Že ti tam přeskládávají portfólio a koukáš jak ti mění názvy. Sama maje vliv jen na to, kolik peněz si tam pošle.
    Seši
  • Tomu...
    12.03.2020 11:50

    ...říkám dobré načasování. Zrovna teď vstupovat do trhu kdy nikdo neví kde se to zastaví a jak dlouho to pak na té hladině zůstane což můžou být i roky.
    Baba Jaga
    • Re: Tomu...
      12.03.2020 12:31

      Proboha co to je za názor? Kdy jindy postupně vstupovat na trh než teď ? A ještě jedna věc, kterou bych si přál ... související s tím Vámi popsaným úkrokem stranou a setrvání delší čas na nízkých hodnotách. Sektorově si to snad představit umím, ale globálně určitě ne. A moc by se mi líbilo, kdyby třeba právě díky tomuto efektu začal zase jednou vítězit stockpicking nad kopírováním indexů a strašně rád bych zase jednou zatleskal dobrému portfoliomanažerovi fondu za to, že bude delší čas porážet levnější pasivní investování.
      P0LDINKA
      • Čas...
        12.03.2020 13:40

        ...ukáže kdo měl pravdu. Jinak souhlas o stockpickingu.
        Baba Jaga
      •  
        12.03.2020 12:59

        tve prani je v rozporu s algem....pokud vetsina trhu jede algo, coz jede, jde se proti tezko. fundament zustava mnohdy stranou....roky
        Andzin
      •  
        12.03.2020 12:57

        Tak za poslední 3 týdny zisk minus 13 procent.
        ?
        •  
          12.03.2020 13:28

          No dobře, ale paní není trader ... to je typický longař co bude postupně nakupovat. A pro ty je prostě teď ideální si začít průměrovat nákupku přes mix ETF v Indigu.
          P0LDINKA
          • Záleží...
            12.03.2020 13:45

            ...jak dlouho jí to průměrování bude bavit za předpokladu, že trh půjde delší dobu dolů a ona uvidí místo růstu postupné ukrajování ze své investice.
            Baba Jaga
    • Re: Tomu...
      12.03.2020 12:11

      Jo, je to tak. Taky bych radeji vstoupil kdyz to bylo o 30% vys a ted se krasne dival jak to fici dolu.
      Inspektor Clouseau
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení