Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Největší pokles poptávky po energii otáčí trhy vzhůru nohama

Největší pokles poptávky po energii otáčí trhy vzhůru nohama

20.05.2020 16:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Celosvětový pokles poptávky po elektřině se bude znát ještě dlouho poté, co státy zruší svá karanténní opatření. Povede k největšímu meziročnímu poklesu od dob Velké hospodářské krize a k zásadnímu přetvoření energetických trhů.

Mezitím, co se ekonomiky snaží vzchopit, klesne podle Mezinárodní energetické agentury celosvětová spotřeba elektřiny v roce 2020 o 5 %, nejvíce za více než 80 let. V USA minulý týden vládní analytici předvídali nejhlubší propad v zemi vůbec. A v Evropě analytici upozorňují, že úplné zotavení může trvat roky.

Dlouhodobé zpomalení zvýší ekonomický tlak na starší, nehospodárné elektrárny (zejména ty, které spalují uhlí) a naopak pomůže urychlit přechod k uhlíkově čistší a levnější větrné a sluneční energii. Přispěje také k největšímu zaznamenanému meziročnímu poklesu skleníkových plynů z energií.

"Tento bezprecedentní pokles poptávky předznamenává síť budoucnosti," řekl Steve Cicala, profesor ekonomie na University of Chicago. Svět „nahlíží na to, co způsobí vysoké penetrace obnovitelných zdrojů“.

Nižší poptávka staví jednotlivé zdroje proti sobě v boji za co nejlevnější energii. Větrné a solární farmy mají v mnoha regionech převahu, protože nemusí kupovat palivo. Zemní plyn, který se obchoduje poblíž historických minim, je také konkurenceschopný. Ale uhelná energie, která je dražší, převažuje u většiny škrtů. "Největšími příjemci budou obnovitelné zdroje," řekl Joshua Rhodes, výzkumný pracovník na University of Texas v Austin Energy Institute.

Vzhledem k tomu, že se využití uhlí a ropy snižuje, měly by podle IEA letošní rok emise z energií klesnout o rekordních 8 %. Přestože větrná a sluneční energie navyšuje svůj podíl, není úplně netknutá. Ve Francii, Brazílii, Saúdské Arábii i jinde se aukce elektřiny ruší, čímž se snižuje i potřeba nových projektů uhlíkově čisté energie. Poprvé za dvacet let se letos počet nově postavených větrných a solárních farem na celém světě sníží, uvedla IEA ve své zprávě.

Jeden z nejstrmějších poklesů ve spotřebě elektřiny nastane v Evropě, kde se letos podle IEA předpokládá pokles poptávky o 8 %. V Německu firmy jako RWE a Uniper provozují méně uhelných elektráren a více se spoléhají na plyn. Electricite de France varovala, že nízká poptávka povede k tomu, že výroba z jaderných reaktorů letos klesne o více než pětinu.

Podobná dynamika se odehrává i u amerického maloobchodního prodeje elektřiny, kde se letos čeká pokles o 4,5 %, nejvíce od roku 1949, kdy se začaly vést záznamy. Uhlí by zde mohlo letos na celostátní úrovni poprvé v historii vyprodukovat méně elektřiny než obnovitelné zdroje.

USA elektřina

V Asii se předpokládá, že odraz zpátky nahoru bude ve spotřebě energie rychlejší. Země jako je Čína a Indie, v nichž průmyslová produkce představuje velkou část ekonomiky, zavedly velmi přísná karanténní opatření, a to byla podle analytika BloombergNEF Aliho Asghara kombinace, která poptávku zadupala dolů. Zatímco IEA odhaduje, že poptávka v Číně, která je největším světovým spotřebitelem energie, letos klesne, oficiální odhady uvádějí, že spotřeba v květnu již bude nad úrovní z minulého roku a že celkově za letošek vzroste až o 3 %.

Celosvětová poptávka po energii začne opět stoupat, jakmile se země zase začnou více zaměřovat na energii pro pohon aut, zateplování budov a další, uvedli analytici. Ale prozatím se energetický sektor potýká s dlouhým a pomalým zotavováním. "Nemyslím si, že se zítra všechno zapneme," řekla Melissa Lott, vedoucí výzkumnice pro globální energetickou politiku na Columbia University. "Nevidím možnost, jak by se to mohlo stát."

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Martin Cakl: ČEZ dodal dobrá čísla
12.05.2020 9:51
ČEZ vykázal tržby za letošní první čtvrtletí ve výši 57 mld. Kč opro...
EPH zvažuje možnost odchodu z polské uhelné společnosti PG Silesia
13.05.2020 15:47
Česká energetická skupina EPH nevylučuje možnost převodu svých akcií v...
Výhled RWE naplňuje odhady, dividenda nedotčena (komentář analytika)
14.05.2020 15:31
Po výměně aktiv s kdysi konkurenčním E.ONem, ze kterého je po novém už...
Deník N: Vláda schválila bezpečnostní pravidla dostavby Dukovan
18.05.2020 8:56
Vláda nedávno v režimu tajné schválila bezpečnostní pravidla pro výběr...
Plán: Když bude elektřina z Dukovan drahá, rozdíl zaplatí všichni
19.05.2020 16:33
V případě, že bude výkupní cena elektřiny z plánovaného nového bloku J...

Váš názor
  •  
    20.05.2020 18:08

    Myslím, že solární energie bude velmi brzy nejlevnějším zdrojem elektrické energie. Navíc: decentralizace, rychlá instalace, jakákoliv velikost (výkon), nízké provozní náklady, bezpečnost...nedá se to zastavit :)
    Martin Ch
    •  
      21.05.2020 0:21

      Kam ty panely budeme instalovat? Zastavil bys panelama svou zahradu?
      Čert
      •  
        21.05.2020 8:37

        Můj názor: Začal bych tím, co Vy sám zmiňujete, a to jsou střechy budov, což je plocha dostatečná až až ?? Ale navíc je na planetě velká nevyužitelná plocha, která je milionkrát větší, než bychom pro sběr energie ze slunce potřebovali i při požadavku na 100% pokrytí spotřeby.
        Martin Ch
  •  
    20.05.2020 16:55

    Aby se nestavěly JE, tak bude cena elektřiny ještě dlouho stagnovat.
    Zdravý rozum
  •  
    20.05.2020 16:39

    Solární energie má smysl na střechách budov, hal či skladišť pro vlastní spotřebu. Stavět soláry na půdu je šílená praxe. Větrníky mají v některých silně indistriálních lokalitách taky smysl ale stavět je do krajiny je taky nerozumné. Každý větrník potřebuje příjedvou cestu pro těžkou techniku, kvůli instalaci. Pak každý základ spolkne na 40 tun betonu a železa. Nejlevnější je voda s jádrem, pak plyn a uhlí, biomasa a až pak je to solár a vítr. Tak to je prostě v číslech a ani žádný liberální profesor na liberální universitě tento fakt nezmění tím, že manipuluje makovice žákům a čtenářům. To spotřeba klesne v letošním roce a možná i v příštím je dobrá věc, mně by se líbilo, kdyby spotřeba klesala dlouhodobě ale s větším počtem lidí na planetě, energetické náročnosti všude okolo tomu moc nedávám...
    Čert
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.