Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Plán: Když bude elektřina z Dukovan drahá, rozdíl zaplatí všichni

Plán: Když bude elektřina z Dukovan drahá, rozdíl zaplatí všichni

19.05.2020 16:33
Autor: ČTK

V případě, že bude výkupní cena elektřiny z plánovaného nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany vyšší než cena silové elektřiny na trhu, rozdíl zaplatí všichni spotřebitelé prostřednictvím síťových tarifů. Ve druhém případě, kdy výkupní cena bude nižší než cena na trhu, bude dopad na spotřebitele opačný. Vyplývá to z návrhu takzvaného bezemisního zákona, jenž má zajistit financování výstavby nového jaderného bloku. Záměr dnes zkritizovaly ekologické organizace. Energetická firma ČEZ uvedla, že od podpory obnovitelných zdrojů energie (OZE) se navrhovaný mechanismus liší v tom, že může lidem platby i snižovat - a tato varianta je podle firmy i více očekávaná.

Materiál, který připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), je v současnosti v připomínkovém řízení. "Stát bude za předem definovaných podmínek odkupovat elektřinu od společnosti ČEZ, respektive od společnosti, která bude provozovatelem toho jaderného bloku. S tím, že cena bude stanovena podle oprávněných nákladů na investici, podle přiměřeného zisku, který se v rámci vyjednávání nastaví. Stát bude poté umisťovat tu elektřinu na trh - na burzu," uvedl na konci dubna ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Navrhovaný zákon počítá s tím, že výkup by provádělo MPO, respektive jím pověřená právnická osoba zcela vlastněná státem za předem stanovenou realizační cenu. Smlouva mezi investorem a státem, garantující podmínky výkupu elektřiny by byla uzavřena minimálně na dobu 30 let, s možným prodloužením o deset let, a to i opakovaným, nejdéle však do ukončení provozu nízkouhlíkové výrobny.

Nízkouhlíkovou výrobnou návrh definuje jako výrobnu elektřiny s jaderným reaktorem připojená do elektrizační soustavy s instalovanou kapacitou o minimálním elektrickém výkonu 100 megawattů (MW) po roce 2030. Havlíček dříve uvedl, že nový dukovanský blok by měl mít výkon 1200 MW a ročně vyrobit devět terawatthodin elektřiny, což by odpovídalo desetině očekávané české spotřeby. Stavět by se mělo začít v roce 2029, blok by měl být uveden do provozu v roce 2036.

Smlouva o výkupu elektřiny z nového zdroje má podle aktuálního návrhu mimo jiné obsahovat pravidla prověření přiměřenosti výkupní ceny ministerstvem nejpozději do pěti let po začátku dodávky elektřiny do sítě a poté pravidelně nejméně jednou za deset let. Týdeník Respekt v pondělí na svém webu připomněl, že spotřebitelé nyní podobně plošně ve svých fakturách vydávají peníze na podporu OZE.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž dnes ČTK řekl, že návrh předpokládá, že půjde o součást položky podporovaných zdrojů. "Významně se však liší v tom, že v případě OZE je jen cesta podpory. V tomto případě by mechanismus mohl spotřebitelům i snižovat účty, a to v případě, že ceny na trzích budou vyšší než výkupní garantovaná cena. A tato varianta je s ohledem na budoucí výhledy i více očekávána. Pokud se podíváme do historie, ceny energií celosvětově neustále rostou, s drobnými časovými výkyvy a ani do budoucna nelze očekávat obrat," uvedl dnes mluvčí. Dodal, že je třeba zdůraznit, že celý mechanismus by se spustil nejdříve za více jak 15 let.

Záměr MPO v dnes v tiskové zprávě zkritizovaly ekologické organizace Hnutí Duha, Zelený kruh a Calla. "Zákon o podpoře nových reaktorů je bianko šek na stavbu reaktorů za peníze spotřebitelů elektřiny. Každý zodpovědný zákonodárce by měl něco takového odmítnout. A schválit jej bez diskuse a bez výborů nemůže zodpovědně ani ten největší nadšenec pro jadernou energetiku," uvedl energetický expert Hnutí Duha Karel Polanecký.

Z podkladů k materiálu vyplývá, že MPO požádalo Legislativní radu vlády (LRV) o zkrácení připomínkového řízení k zákonu na deset dní místo standartních 20. LRV požadavku částečně vyhověla, vyjádřit připomínky bude možné po dobu 13 dní. Web týdeníku Hrot v pondělí uvedl, že se sníží počet těch, kteří mohou do normy mluvit. "Z rozhodnutí rady mohou podobu zákona ovlivnit pouze resorty financí, spravedlnosti, zahraničních věcí, životního prostředí, vedoucí Úřadu vlády a Energetický regulační úřad," napsal server.

Z důvodové zprávy materiálu pak vyplývá, že MPO požaduje, aby s ohledem na orientační harmonogram výstavby bloku vyslovila Sněmovna s návrhem zákona souhlas už v prvním čtení. "Účinnost zákona je vzhledem k urgentnosti řešení přechodu ČR k nízkouhlíkové energetice navržena na 1. ledna 2021," dodává zpráva. Možnou stavbu nového jaderného zdroje v Českum několik předcházejících let brzdily nejasnosti o způsobu financování, konkrétní obrysy začíná dostávat projekt až v posledních měsících.


Čtěte více:

ČEZ požádal o povolení umístit nový jaderný zdroj v Dukovanech
25.03.2020 9:47
Energetická firma ČEZ dnes předala Státnímu úřadu pro jadernou bezpečn...
ČEZ navrhuje výplatu hrubé dividendy 34 korun na akcii
14.04.2020 17:16
Představenstvo tuzemské energetiky ČEZ na svém dnešním zasedání schvál...
Martin Cakl: ČEZ dodal dobrá čísla
12.05.2020 9:51
ČEZ vykázal tržby za letošní první čtvrtletí ve výši 57 mld. Kč opro...
Deník N: Vláda schválila bezpečnostní pravidla dostavby Dukovan
18.05.2020 8:56
Vláda nedávno v režimu tajné schválila bezpečnostní pravidla pro výběr...
Úspěch koronavirové vakcíny od Moderny (+20 %) povzbudil trhy
19.05.2020 13:50
Výsledky prvních testů experimentální vakcíny od americké biotechnolog...
EU schválila záměr využít 100 miliard eur na podporu kurzarbeitu
19.05.2020 14:18
Země Evropské unie schválily záměr využít 100 miliard eur (2,8 bilion...
Akcionáři O2 již schválili per rollam všechny body valné hromady, oficiální výsledky 18. června
19.05.2020 14:37
Valná hromada akcionářů tuzemského telekomunikačního lídra O2 ke včere...
Home Depot: Dodatečné náklady útočí na čistý zisk (komentář analytika)
19.05.2020 15:05
Prodejce vybavení pro kutily Home Depot navýšil svoje tržby za F1Q21 ...
VIG ve čtvrtletí asi zvýšila hrubé pojistné, finanční výsledek může být nižší
19.05.2020 16:24
Rakouská pojišťovací skupina Vienna Insurance Group zveřejní hospodářs...

Váš názor
  • Tak moment ,
    20.05.2020 22:04

    my doplatíme cenou elektřiny stavbu nových bloků a přebytek tam vyrobené elektřiny se bude vyvážet ven ?? TAK TO SE MI ANI TROCHU NEZAMLOUVÁ.
    občan
  • To je snad špatný vtip
    20.05.2020 18:00

    Kdo z té bandy bude určovat kdy je levná elektřina? To nemusí vůbec nic stavět a budeme na tom líp. Aspoň bude naděje že může elektřina být levnější. S tímhle nápadem bude pořád drahá. Definitivně jsme zpátky v socialismu. Sebranka komunistů manipuluje s cenami a už zase se neví co kolik reálně stojí.
    HenryFord
  • Temelín
    20.05.2020 14:17

    Při jeho stavbě se tvrdilo,že Temelín zlevní elektřinu.Nikdy se tak nestalo a dál se ztrátové podnikání dotuje.K čemu je podnikání miliardářů,když to dotuje holič?To dlouho nevydrží.Ekonomika hnojařů z Agrofertu skončí leda krachem.Obří jaderné elektrárny jsou dávno minulost a náš průmysl je zastaralý,nekonkurenceschopný a tak jako tak ho jednou holič neudotuje.
    viking
  •  
    20.05.2020 8:57

    Cena elektřiny z jádra bude hodně závislá na tom jestli při výběru firmy pro výstavbu nových bloků bude rozhodující hledisko ekonomické nebo politické. Jestli jsou už předem z politických důvodů vyřazeny firmy u nichž se předpokládají nejnižší náklady dostavby, tak se připravme na to že budeme platit vysokou politickou daň.
    juniper
  •  
    19.05.2020 19:23

    Nj zeleni by radeji dotovali vetrniky, repku a solary, je videt kdo je plati. Proti tomu nrprotestuji
    Trade4fun
  •  
    19.05.2020 16:53

    Odstavec, který cituje Kříže je naprosto správný postřeh..., elektřina nikdy nezlevní. A at' se nám to líbí nebo, jádro je nejlevnější zdroj. Dost možná i nejzelenější!?
    Čert
    •  
      20.05.2020 18:03

      Tihle právě rozhodli že rozhodně nebude nejlevnější. Používají úplně stejný postup jak u těch slunečních, bioplyn a další zlodějen.
      HenryFord
    •  
      20.05.2020 9:52

      Jádro jako levný zdroj to platí pouze u starých, za levno vybudovaných elektráren. U nových zdrojů patří naopak mezi nejdražší.
      Scipio
      •  
        21.05.2020 0:34

        Možná to tak je ale takový reaktor funguje 40 let. Kolik let má životnost panel na louce, jaký má výkon když svítí slunce, co přes noc-baterie? Bydlel jsem v bytě poháněném solarem na vlastní střeše, fakt dobrý přes den. V noci jedeš na uhlí, jádro, vodu, plyn.
        Čert
Aktuální komentáře
03.05.2024
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách