Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Deník N: Vláda schválila bezpečnostní pravidla dostavby Dukovan

Deník N: Vláda schválila bezpečnostní pravidla dostavby Dukovan

18.05.2020 8:56
Autor: ČTK

Vláda nedávno v režimu tajné schválila bezpečnostní pravidla pro výběr dodavatele nového jaderného bloku v Dukovanech. Uvedl to Deník N na základě čtyř na sobě nezávislých zdrojů. Podle zdroje blízkého přípravě tendru dokument obsahuje bezpečnostní zájmy, které by měly garantovat, že zakázku nedostane někdo, kdo je strategickým rizikem. Zmínil konkrétně Rusko a Čínu.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády v pondělí 27. dubna uvedl, že kabinet ANO a ČSSD přijal návrhy dvou smluv mezi vládou a energetickou skupinou ČEZ o stavbě nového bloku pro jednání o notifikaci s Evropskou komisí. Vedle zastřešující dohody vláda schválila smlouvu, která definuje územní povolení k umístění stavby i výběr dodavatele do roku 2024, uvedl tehdy. Stát v ní podle Havlíčka dává možnost společnosti ČEZ odprodat mu celý projekt.

Pro Deník N Havlíček upřesnil, že vláda schválila základní parametry a teze dvou smluv, finální znění bude ještě upravováno. Konečný text by měl být předložen ke schválení 30. června, řekl ministr. Kontrakty by tak měl prodiskutovat i Stálý výbor pro výstavbu nových jaderných zdrojů. Jeho členka Helena Langšádlová (TOP 09) Deníku N řekla, že se tak dosud nestalo.

Kromě těchto tezí ale vláda podle serveru v režimu tajné schválila bezpečnostní pravidla pro výběr dodavatele. Havlíček se Deníku N přímo k věci nevyjádřil, potvrdil ale, že kabinet o jádru jednal i v režimu tajné. "Jsou tam bezpečnostní zájmy, které by měly garantovat, že při zadávání zakázky to nedostane někdo, kdo by byl strategickým rizikem," řekl Deníku N zdroj blízký přípravě tendru. Podle něj jde o Rusko a Čínu.

O stavbu jaderného bloku v ČR se podle dřívějších informací zajímá šest společností - ruská státní společnost Rosatom, francouzská EDF, jihokorejská KHNP, čínská China General Nuclear Power, americká Westinghouse a společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea.

Dokument podle dřívějších informací týdeníku Respekt pracovní skupina, která má na starosti bezpečnostní zájmy státu v oblasti jaderné energetiky, vypracovala před rokem a půl. Podmínky by podle něj v zásadě vyřadily Rusko a Čínu, ačkoli je dokument přímo nezmiňuje. "Takovou specifickou podmínkou například je, zda domovská země některého z dodavatelů označuje ve svých oficiálních dokumentech někoho za nepřítele. Takové označení Rusko použilo ve své doktríně pro Severoatlantickou alianci, a tedy přeneseně i pro Českou republiku," uvedl Deník N.

Podle dalších dvou zdrojů Deníku N se podoba schváleného textu od původního zásadně neliší, přestože podle dřívějších informací serveru byli členové komise pod tlakem, aby podmínky změnili. Podle jednoho ze zdrojů má materiál tři verze lišící se mírou podrobnosti a stupněm utajení.

 
 

Čtěte více:

ČEZ (+1,7 %) zvýšil čistý zisk, potvrdil dividendu a snížil roční výhled
12.05.2020 8:18
Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v letošním prvním čtvrtletí dosáhl ...
ČEZ, a.s. - Hospodářské výsledky za 1. čtvrtletí 2020
12.05.2020 8:20
ČEZ, a.s. (IČ 45274649) Společnost ČEZ, a.s. zveřejnila hospodářské...
Martin Cakl: ČEZ dodal dobrá čísla
12.05.2020 9:51
ČEZ vykázal tržby za letošní první čtvrtletí ve výši 57 mld. Kč opro...

Váš názor
  •  
    18.05.2020 16:50

    Stát měl možnost dostavět jaderné bloky na vlastní náklady a nikdo by se nedivil, že kromě ekonomických hledisek zohledňuje i politická. Teď když bloky bude stavět ČEZ ve vlastní režii, tak by stát do výběru dodavatele neměl krafat. Akcionáři mají zájem aby dostavba byla kvalitní a levná a ne aby se líbila Američanům.
    juniper
    •  
      21.05.2020 18:18

      stát je největší vlastník. Myslíš, že by se vůbec neměl zajímat co se děje s jeho firmou a jen posyktnot garance? Však Fantomas ví jak prachy roztočit ;-)
      lump
  • no
    18.05.2020 9:41

    Tak to uz muzou rovnou cely zrusit, prakticky kazdej z tech potencialnich dodavatelu je strategicky riziko.
    Ai-kun
    • Re:
      18.05.2020 10:02

      A v čem jsou prosimtě strategické riziko ty firmy co nepochází z Ruska nebo Číny..?
      qwer
      •  
        18.05.2020 11:53

        V tom samem jako ty z Ciny a Ruska, a navic jeste v jejich domovskych zemich hrozi utlum jaderne energetiky. V horizontu 80 let (priprava+stavba+zivotnost JE) se muze stat hodne veci.
        Ai-kun
        •  
          19.05.2020 9:32

          Možná si to zatím nezaznamenal, ale třeba s USA jsme v NATO, s Francií v EU. To riziko je tady o dva řády jinde. // Nejvíce hackerských útoků chodí z Číny a Ruska. Jsou to státy které nejvíce špiclují své občany a potlačují jejich svobody. Nepotřebuju, aby se roztahovali i u nás. // Když na to přijde, doufám, že vůbec žádná dostavba nebude. Je to zcela nesmyslný a byl by to zase tunel století...
          qwer
          •  
            19.05.2020 12:14

            Nesmíte tak intenzivně hltat naše mass media. Každý odborník Vám řekne, že hackerský útok lze nasimulovat jako ruský a přitom sedět třeba ve Washingtonu nebo v Lagosu. Politické omáčky si užijeme víc než dost. Jak už říkal Giordano Bruno: "I když to není pravda, je to velmi dobře vymyšleno."
            MirekB
            •  
              19.05.2020 12:21

              Já vím, měl bych víc číst Sputnik a Parlamentní listy jako ty, abych se dobral pravdy...
              qwer
              •  
                19.05.2020 12:34

                Proč ne? Ale pro Vaši pozornost bych doporučoval poslouchat BBC. Některé jejich zprávy by byly u nás jistě označeny za fake news. Já sám čerpám informace nejen z TASSu, ale i z BBC, Deutsche Welle, Radio France, ale i španělské a italské zprávy. Jen na to prostěvůbec nemám čas.
                MirekB
          •  
            19.05.2020 9:50

            tak s poslednima 2 vetama souhlasim :p
            Ai-kun
    • Re: no
      18.05.2020 9:47

      Hlavně se divím, že nějaká taková bezpečností pravidla prošla. Vždyť se ten tendr chystá tak, aby vyhovoval Rosatomu. A pak se Rosatom vyřadí? A požadované reaktory nebude umět dodat nikdo. Ale možná je to strategie. Hradní kašpárek si bude myslet, že všechno jede podle plánu a až dojde na lámání chleba, zjistí se, že žádná dostavba nebude. Ale to už bude kašpárek na konci svého volebního období (případě svých sil) a nebude moct škodit...
      qwer
      • k diskuzi
        21.05.2020 18:15

        Jsem z generace, která Rusko (emotivně) moc nemusí. Ale něco jiného je racionální a něco jiného emotivní postoj. -Vzhledem k délce provozu a i výstavby se může vše několikrát změnit. Stačí uvážit, jak negativní vývoj zaznamenala USA politika- vlivové operace (UA, Sýrie), nepotismus (UA), války (Irák), ekonomická embarga (ve jménu petrodolaru) vers. paktování se s verbeží (Persie, Lybie, Venezuela x Saudská Arábie). Korea je zatím docela dobrý kandidát, Francie nevím- ale tady mohou být rizika třeba stran paralelní společnosti/islámu. A tak bych mohl pokračovat. Nejblíž je mi argumentace MirkaB
        Hawkie
      •  
        19.05.2020 11:53

        Ten tendr není nijak specifický pro Rosatom. Požadovaný výkon dostavovaného reaktoru 1200 MW (maximum !!) vyplývá z důvodů kapacitně omezeného chlazení vodou. A energetické sítě také nejsou připraveny pro větší zatížení. Jde také o zkušenost pracovníků JE s reaktory VVER. Francouzi nabízí reaktor EPR (1600 MW), ale říkají, že mohou připravit redukovanou verzi. Současný problém Westinghouse, EDF a jihokorejské společnosti KEPCO je to, že nemohou nabídnout žádné kladné reference. Ale zdá se, že nám to najednou nevadí, i když to byl jeden ze zásadních požadavků.
        MirekB
      •  
        18.05.2020 9:56

        Mozna uz ne, ted se to treba chysta pro Westinghouse, po tom co byl loni Babis s Petrickem ne Whitehousu na koberecku..
        Ai-kun
Aktuální komentáře
03.05.2024
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách