Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Český kurzarbeit na obzoru, Fed mění přístup k inflaci i nezaměstnanosti

Rozbřesk: Český kurzarbeit na obzoru, Fed mění přístup k inflaci i nezaměstnanosti

28.08.2020 9:07
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Firmy sice z programu Antivirus A a B čerpají stále méně peněz, avšak s nezaměstnaností v ČR to zatím vůbec nic nedělá. Z přehledu MPSV vyplývá, že boom čerpání „dotací“ na mzdy v rámci české obdoby kurzarbeitu již skončil. I když tyto programy mají fungovat ještě další dva měsíce, od dubna se čerpání peněz postupně snižuje.

Z rekordních 7,3 mld. korun až na červencových 632 milionů. Pro úplnost je třeba dodat, že červencová data ještě nemusí být úplná, nicméně žádné velké překvapení se v tomto směru asi čekat nedá. Zapomenout nelze ani na Antivirus C, v rámci kterého je firmám odpouštěno pojistné. Zveřejněné statistiky – prozatím jen červnové – uvádějí částku 4,1 mld. korun. Dohromady tedy jde o 21,4 mld. korun, které stát vyplatil nebo nezískal do veřejných rozpočtů.

Zatímco Antivir má před sebou ještě dva měsíce, začíná se rýsovat skutečný kurzarbeit, který by měl vypadat diametrálně odlišně. Základním rozdílem je fakt, že tentokrát by peníze získávali za předem daných podmínek přímo postižení zaměstnanci a nikoliv firmy, a to až po dobu devíti měsíců. Základním předpokladem však je, aby tito pracovníci pracovali minimálně dva dny v týdnu, aby pak by mohli postupně dostávat 70 % a nakonec 60 % svého výdělku (v případě rekvalifikace dokonce 80 %), maximálně však 1,5násobek mzdy. Program by mohla odstartovat vláda v případě, že by prudce vzrostla nezaměstnanost nebo při jiné mimořádné situaci.

Je nepochybně dobré, že se do českého právního rámce dostane standardnější nástroj podpory firem, který má předem jasná pravidla včetně délky trvání, nicméně na druhou stranu je evidentní, že ani takové řešení nemusí v krajních situacích stačit. Už samotná podmínka odpracovaných dnů pro každého jednotlivého zaměstnance může být v situaci karantény, živelné pohromy nebo kyberútoku docela tvrdá. Už před několik málo měsíci se totiž ukázalo, jak „málo“ stačí, aby celé obory ekonomiky přišly téměř ze dne na den třeba o 90 % měsíčních tržeb. Firmy, které budou chtít v takové situaci udržet zaměstnance, jim tak budou muset najít alespoň na dva dny v týdnu nějakou práci a samozřejmě za tuto práci i platit mzdy. I když jde možná jen o snahu vyhnout se prodlužování agónie neperspektivních firem, nezbývá než doufat, že realita tyto krajní meze neotestuje. 


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Potom, co koruna ve středu prozatím vzdala snahu o prolomení šestadvacítky, se ve čtvrtek pohybovala v pásmu 26,20-26,30 EUR/CZK. Alespoň o kousek se přiblížila k prognóze ČNB, která pro toto čtvrtletí počítá s průměrným kurzem 26,70, a prozatím se tak snížila pravděpodobnost realizace jednoho z citlivostních scénářů centrální banky předpokládajícího další snížení úrokových sazeb v reakci na rychlé posílení koruny. Jak vyplývá ze situace na dalších středoevropských trzích, současné dění spíše souvisí s náladami na zahraničních trzích spíše, než že by šlo ruku v ruce s domácími fundamenty.

Na dluhopisovém trhu se MF podařilo tento týden prodat bondy v hodnotě 5,4 mld. korun a vedle toho si samo ministerstvo do svého portfolia nakoupilo papíry za necelých osm miliard korun. Vzhledem k omezené nabídce bondů v srpnu a relativně chudém kalendáři pro září je vidět, že MF zřejmě není pod tlakem nedostatku likvidity. 

Zahraniční forex

Americký dolar se po vystoupení guvernéra Fedu Powella dostal včera opět pod tlak. Americký Fed má nově cílovat průměrnou inflaci, což ve výsledku bude znamenat delší období “extrémně” nízkých úrokových sazeb. Stejně tak Fed oznámil nový přístup k cílení zaměstnanosti – nově se bude zaměřovat především na nižší příjmové skupiny. Dolar se v reakci vrátil do blízkosti 1,19 EUR/USD. Zdá se však, že na testování klíčové úrovně 1,20 zatím nebude mít měnový pár dostatek síly.

Akcie
Těsně před včerejším obchodováním ve Spojených Státech vykazovaly trhy určitou dávku nervozity. Investoři totiž čekali na vystoupení šéfa Fedu Powella. Garance zásoby levných peněz a vyšší cíl inflace tak pošťuchoval trhy výš. Index S&P nakonec rostl o 0,2 % na 3484 b. Akcie Tesly pokračovaly ve své spanilé jízdě (+4 %). Další zajímavou zprávou byly choutky Walmartu (+4,5 %), který podle všeho bude ve spojení s Microsoftem (+2,5 %) usilovat o sociální síť TikTok. Technologický index Nasdaq byl ale včera pod taktovkou prodejců. Největší váhy indexu ztrácely jedno až dvě procenta Apple -1,2 %, Alphabet INC-A -0,9 %, Amazon -1,2 %, Facebook -3,5 %. DJIA +0,6 %, S&P + 0,2 %, Nasdaq -0,3 %.


Čtěte více:

Akciový příběh roku 2021
27.08.2020 17:44
Mike Wilson z Morgan Stanley na CNBC tvrdí, že investoři budou příští ...
Fed pustí inflaci výš, nahrává tak zlatu a akciím
27.08.2020 16:27
U příležitosti výročního symposia šéf Fedu oznámil změny v přístupu k ...
Pandemie rozpoutala nárůst bankovních vkladů v eurozóně
28.08.2020 6:14
Statistika, o které je tento článek, není v porovnání s hvězdami stati...
Americké akcie znovu velí k růstu a nechávají Evropu za sebou
27.08.2020 17:29
Wall Street po otevření nabírá zisky a DJIA je o 0,8 procenta výš. Te...
Wall Street: Fed táhl trhy vzhůru
27.08.2020 22:06
Těsně před obchodováním ve Spojených Státech vykazovaly trhy určitou d...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení