Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prymula: Pokud vzroste počet infikovaných, vláda zostří opatření

Prymula: Pokud vzroste počet infikovaných, vláda zostří opatření

09.10.2020 14:47, aktualizováno: 9.10. 14:58
Autor: ČTK

Aktualizováno

Pokud bude počet infikovaných růst další týden, vláda opět zostří opatření přijatá proti šíření koronaviru. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). V případě lockdownu, tedy úplného uzavření života země, se podle něho počítá s omezením vycházení z domu mimo pracovní povinnosti.

Prymula uvedl, že ani plány pro černý scénář nepočítají s tím, že nikdo nebude moct opouštět domov. Bylo by zřejmě omezeno vycházení v mimopracovních aktivitách na ještě nespecifikovanou vzdálenost od domu, lidé by mohli chodit nejvýš ve dvou, uvedl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci, na které vystoupil s Prymulou, nevyloučil, že k lockdownu, který v zemi panoval při první vlně epidemii na jaře, dojde. Vyzval lidi, aby situaci kolem viru přestali zlehčovat a důrazně žádal, aby opatření dodržovali. "Situace skutečně není dobrá. Situace je velmi vážná. Máme velký výskyt viru, který se šíří komunitně. Virus se chová jinak než na začátku roku," prohlásil. Lidi vyzval, aby o víkendu byli doma a příští týden pokud možno pracovali z domova.

Rekordní přírůstky nakažených koronavirem v Česku už přiměly vládu ke zpřísnění a rychlejšímu zavádění opatření proti šíření nákazy. Ode dneška platí uzavření restaurací a hospod ve 20:00 a uzavření posiloven a bazénů. Od pondělí 12. října na 14 dní vláda zavře divadla a kina, téměř zruší profesionální i amatérské sportování a přitvrdí také omezení pro nemocnice a úřady. Školákům se prodlouží podzimní prázdniny, na druhý stupeň základních škol se vrátí výuka na dálku.

Bez nových opatření by podle ministra Prymuly za dva týdny nemusely stačit kapacity zdravotnictví.

Babiš vyzývá k dodržování opatření, jinak hrozí tzv. lockdown

Vláda bude možná muset přistoupit k dalším omezením v boji proti koronaviru, pokud nebudou všichni v Česku dodržovat stávající opatření, řekl na dnešní tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO). Nevyloučil v té souvislosti ani tzv. lockdown, tedy nutnost kompletního uzavření země jako na jaře v počátcích epidemie covidu-19. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) podle Babiše pracuje na programech, které podnikatelům nahradí ztráty způsobené vládními opatřeními.

Premiér vyzval lidi, aby situaci kolem viru přestali zlehčovat a důrazně požádal, aby opatření dodržovali. Lidé v Česku podle něj jistě mají opatření "plné zuby", ale virus musí porazit všichni společně. "Situace skutečně není dobrá. Situace je velmi vážná. Máme velký výskyt viru, který se šíří komunitně. Virus se chová jinak než na začátku roku," prohlásil.

Babiš připomněl, že dříve vylučoval znovuzavedení plošných opatření či tzv. lockdown. Nyní to ale nemůže vyloučit. "Jsou skutečně ohroženi na životě naši spoluobčané," řekl. Lidi vyzval, aby o víkendu byli doma a příští týden pokud možno pracovali z domova. "Opatření mohou být pro některé podnikatele a živnostníky po jaru likvidační, ale příštích 14 dnů bude rozhodujících," řekl. Kapacity nemocnic nelze navyšovat do nekonečna, dodal.

Chystaná státní pomoc pro podnikatele omezené vládními opatřeními proti covidu-19 by měla být podle Babiše cílenější než na jaře. Kompenzace se budou řešit především příští týden. "Dejte nám nějaký čas a příští týden to bude hlavní úkol především ministra Havlíčka," řekl Babiš. Diskutovat se bude mimo jiné o odpuštění odvodů na sociální pojištění firmám do 50 zaměstnanců, což požaduje například Hospodářská komora. V rámci programu Antivirus C toto opatření platilo od června do srpna.

Babiš řekl, že se na vládu obrací řada zástupců za stejné obory. Vybídl proto svazy, aby se sjednotily a s vládou o jednotlivých hospodářských odvětvích mluvily jedním hlasem. "Chtěli bychom to dělat cíleně, ne plošně jako za první vlny (epidemie), protože to nás stálo dnes už 200 miliard korun," řekl ke kompenzacím.

 
 

Čtěte více:

Perly týdne: Zelený růst cen ropy, cyklický boom a u nás peníze z vrtulníků nebudou
09.10.2020 11:23
Stephen Roach se drží své teze o pádu dolaru, BNY Mellon věří cyklický...
Pokuta Gazpromu za Nord Stream 2 je jen začátek...
09.10.2020 13:15
Polský antimonopolní orgán udělil Gazpromu pokutu 7,6 miliard dolarů ...
Bank of America: Druhý největší příliv do dluhopisů v historii. Trh vsadil na Bidena
09.10.2020 14:56
Dluhopisové fondy za uplynulý týden získaly 25,9 miliardy dolarů (596...
Světové centrální banky chystají vlastní digitální měny
09.10.2020 13:15
Největší centrální banky světa zvažují, že začnou vydávat vlastní digi...

Váš názor
  • Uvidíme...
    12.10.2020 13:49

    Ten nárůst je hodně vysoký, dovolím si odhadnout, že skutečný počet bude nejméně dvojnásobný. Tímto tempem AstraZeneca (to je ta farmafirma, co ji tak protežují USA, včetně tučného obolu na výzkum vakcíny) ostrouhá, protože v zimě nebude koho očkovat. Zatím je ten průběh v naší populaci poměrně příznivý, byť zbrždění epidemie je docela na místě. Píšu ale proto, že se obávám pokusů o vakcinaci již imunních jedinců- tam je riziko výrazných postvakcinačních reakcí u většiny, ne-li u všech vakcín. To může v důsledku napáchat taky značné škody.
    Hawkie
  • Vašek Klausů v tom má jasno
    10.10.2020 22:18

    ..Václav Klaus: Covid je nástroj na změnu společnosti, nebojím se a roušku nenosím...
    Velkamedvědice
  • dodrzovat?!
    10.10.2020 9:05

    Nejdriv vyzyvaji lidi k hojny ucasti u voleb, a potom kdyz se to o tyden pozdeji projevi na masivnim narustu poctu pripadu, tak vyhrozuje .. TFUJ. At se dou vycpat.
    Ai-kun
    • Re: dodrzovat?!
      12.10.2020 13:55

      Hmm, už dochází k cirkulaci viru v úzkých kolektivech a rodinách. Náhubky mají šanci to o něco zpomalit, některé špitály melou z posledního (ne, že by tomu tak místy nebylo už loni a předloni, dodneška doplácí na ministra Hegera- vyhláška o minimálním personálním stavu se stala dle očekávání vyhláškou o maximálním pers. stavu...)
      Hawkie
  • Divadla na Broadwayi nebudou hrát víc než rok
    10.10.2020 3:03

    9.10. New York / Divadla na ikonické newyorské Broadwayi zůstanou uzavřena minimálně do konce května příštího roku. Manhattanský bulvár Broadway, kde sídlí nejslavnější divadla na světě, pustí diváky do svých sálů až v květnu roku 2021. Oznámení přichází jen den poté, co guvernér Andrew Cuomo uvalil karanténu na další části města. Divadla jsou uzavřená již sedm měsíců a nejnovější rozhodnutí je již čtvrtým oddálením otevření. Původně se měli diváci vrátit 7. června, pak 6. září a poté 3. ledna. Pro New York to znamená ztrátu až 14,8 miliard dolarů (338 miliard korun), které město díky činnosti divadel inkasuje. Zároveň tak až 97 tisíc lidí, které divadla zaměstnávají, zůstane bez práce.
    Špaček
  • Babiš podlehl kritice demokratické opozice
    10.10.2020 2:36

    17.8. / „Není to dobrý krok. Nevím, jaký je rozdíl mezi červnem a září. Vláda říká, jak má všechno pod kontrolou a najednou nařizuje roušky ve vnitřních prostorách,“ řekl CNN Prima NEWS šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „K čemu máme semafor, když skoro všechny okresy jsou bez problémů a za dva týdny se roušky budou muset nosit všude. Vládě se zalíbilo, že má ten pocit, že zachraňuje občany,“ kritizoval Stanjura. Hlavou kroutila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Vláda by podle ní měla odpovědět například na otázku, proč jsou roušky povinné zrovna od 1. září. I Pekarová zkritizovala kabinet za špatnou komunikaci.
    Špaček
  • 9.10. exministr Vojtěch
    10.10.2020 1:29

    První vlnu na jaře ale Česko zvládlo poměrně dobře. „Co byla možná i moje chyba, měl jsem trvat na zavedení povinnosti nosit roušky ve vnitřních prostorech od 1. září, jak jsem to navrhl 17. srpna. Nechci z toho vinit jen pana premiéra, ale tehdy nebyla shoda ani mezi odbornou veřejností,“ připomíná v pořadu Interview Plus Vojtěch. „Názor, že se ta opatření mají zavést, jsem měl prakticky pouze já a možná Rastislav Maďar. Tehdy i opozice říkala, že zavádění roušek je tupé řešení situace,“ dodává s tím, že roušky prosazoval jako preventivní opatření.
    Špaček
    • Re: 9.10. exministr Vojtěch
      12.10.2020 14:25

      To je možná hodný a slušný člověk, ale nikdy se neměl stát ministrem. Nebo aspoň jako nezkušený zobák. Jako šedivý insider: Neudělal nic... Pokud seřadím průšvihy: 1/ postgraduální vzdělávání - neefektivní, nákladné, špatně realizovatelné (to by bylo nadlouho) 2/ hektické zavádění elektronizace, jediné, co slušně funguje je 3/ stále není důležitý pacient, ale papíry. 4/ právní prostředí: naštěstí se kultivuje do jisté míry spontánně. Nicméně, lidé nejsou bezchybní ani ve zdravotnictví, ale bylo by na místě, kdyby se neřešilo paralelně trestní oznámení a občanskoprávní spor. Vice versa, aby napadení zdravotníci se mohli domáhat snáz odškodnění za nepravdivé nařčení (ani podání vysvětlení na policii není nic milého, jako část. úvazkář na ZZS mě to jednou za několik let nemine). 5/ peníze. Sice aktuální finanční toky už nejsou špatné, ale vnitřní dluh je obrovský: kvalitní personál byl nahrazen výrazně horším... Všechno tohle nastřádané svinstvo je úkol pro jinačího střelce.
      Hawkie
      • dodatek
        12.10.2020 14:26

        zatraceně, smazal jsem kousek textu...co slušně aspoň bez poruch, ale jen s částí funkcí, běhá, je e-recept.
        Hawkie
  • Pačes aktuálně
    10.10.2020 1:00

    Koronavirus mutuje relativně málo, zatím se prakticky nezměnil a nezeslábl, říká molekulární genetik Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky. Není důvod si myslet, že by covid-19 do Vánoc zmizel, spíš naopak se potvrzuje, že s námi zůstane. Genetička Soňa Peková v těchto svých tvrzeních nemá pravdu a podle Pačese jsou podobná slova teď nebezpečná. Pačes říká, že epidemie se v Česku už opravdu vymkla kontrole, nástroje selhaly a vláda teď jen doufá, že nová opatření zaberou. Neví to, protože se na jaře rozvolňovalo příliš rychle, a my netušíme, jaký mají jednotlivá opatření vliv na potlačení epidemie. Na případný lockdown možná bude muset dojít.
    Špaček
  • projev
    10.10.2020 0:47

    Někde jsem tohle viděl: Víte, kdyby třeba předseda vlády zase vystoupil s projevem a tentokrát se omluvil, že to dost pos ral, že místo skutečné přípravy na druhou vlnu šaškoval s věšteckou koulí, že se ještě před měsícem v Bledu vytahoval, jak je "best in kóvid".... no nic...
    P.L.
    • Re: projev
      10.10.2020 0:53

      Zatím, co byli češi nezodpovědně doma, měl karanténu na Krétě.
      Velkamedvědice
  • Odborná prognóza z června
    09.10.2020 22:23

    Molekulární genetička Soňa Peková, která vede laboratoř Tilia, je jednou z největších českých odbornic na šíření nového typu koronaviru. Podle ní nastal čas si říct, že jsme to zvládli, a uklidnit se, žádná druhá vlna nebude. Peková dokonce odhaduje, že do Vánoc covid-19 zmizí z celé planety. "Například naše laboratoř už měsíc neměla jediný pozitivní záchyt. Celkově jsme vyšetřili přes pět tisíc vzorků a já věřím tomu, co mi projde pod rukama. Jediný pozitivní případ ve fakultní nemocnici před týdnem byl cizinec. Myslím si, že jsme z toho venku. A za pár měsíců bude i celý svět. U nás je to pryč. My tady jsme to vyčistili. Přímo okolo nás, například ve středních Čechách a jižních, je to už čisté. Domnívám se, že mohou vznikat ještě takové ty mikro ohýnky, jako je Karviná, kde se to ještě rozběhne. Ale šíření v Karviné a v Dole Darkov je dle mého názoru import z Polska. Myslím, že covid opravdu zmizí, troufnu si odhadnout do Vánoc. Nechová se to jako sezonní respirační onemocnění. Prožene se populací a nazdar. Takže odhaduji maximálně ještě šest měsíců a bude to úplně pryč. Nasvědčuje tomu řada studií, publikací a závěrů, které bedlivě po celou dobu sleduji, a ke zcela stejným závěrům jako já došli teď aktuálně v časopise Nature, Bundeswehr.
    Špaček
  •  
    09.10.2020 21:57

    Jestli jsem dobře rozuměl, co dneska Babiš říkal na tiskovce, tak za tu pandemii si můžou lidi sami a vláda je z obliga. Vskutku státnický projev....
    jan45
    • Honza
      09.10.2020 22:13

      Přesně. Tak nám daj domácí vězení. Hezký víkend.
      Velkamedvědice
  •  
    09.10.2020 20:11

    Jednoduše se bojí přiznat že to zmastili anebo je to slastný pocit moci(?). Jsou dostupná data z Austrálie, Evropy i Ameriky , že nakažených přibývá ale hospitalizaci a úmrtí ubývá. Švédsko to zřejmě zvládlo nejlépe ze všech, jednoduše nedělali nic... Více do toho politici strkají a zachraňují ... horší to je!
    Čert
  • pimpula s papisem
    09.10.2020 20:08

    asi furt nechapou ze cil je 2sigma promoreni stale slabsim a slabsim virem - replikacni chybovost viru je v tomto pripade vyhodna
    eple
    • Re: je to jinak
      14.10.2020 13:42

      Poměrně typické pro viry je, že se (u nových virů) lépe šíří mutace, které nezpůsobují "incapacity". Pokud ležíte v posteli a sotva dýcháte, tak nenakazíte moc lidí, ale v případě, že máte jen škrábání v krku, tak se díky sociálním kontaktům virus lépe šíří. Takže to není ani tak chybovost genomu, ale spíš úprava ve prospěch viru. Pokud zahubí svého hostitele, umře sám. Dobrým příkladem je HIV/AIDS: původní infekce hubily hostitele v řádu měsíců až málo let, nyní je bezpříznakové období několik let.
      Hawkie
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data