Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pokuta Gazpromu za Nord Stream 2 je jen začátek...

Pokuta Gazpromu za Nord Stream 2 je jen začátek...

09.10.2020 13:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Polský antimonopolní orgán udělil Gazpromu pokutu 7,6 miliard dolarů za plynovod Nord Stream 2, což otevřelo novou frontu v hořké politické bitvě o tento projekt na zemní plyn. Středeční překvapivý krok vyvolává celou řadu otázek. Pojďme se na ně podívat blíže.

Za co byla pokuta udělena?

Antimonopolní úřad uvedl, že Gazprom a jeho partneři, kterým bylo nařízeno zaplatit přibližně 61,3 milionu USD, nezískali souhlas na společný podnik k financování tohoto plynovodu. Dokončení projektu by učinilo evropské zákazníky zemního plynu závislejšími na jediném dodavateli, Gazpromu, což by mohlo zvýšit ceny plynu pro polské zákazníky, uvedl úřad. Nařídil také, aby společnosti své finanční dohody ukončily.

Co se stane dál?

Polský úřad dal Gazpromu a jeho partnerům 30 dní na „obnovení“ soutěže nebo odvolání se proti rozhodnutí. Gazprom vlastní projekt plynovodu v Baltském moři, nicméně polovinu nákladů ve výši 9,5 miliardy EUR financují společnosti Engie, Royal Dutch Shell, německá Uniper, Wintershall a rakouská OMV.

Gazprom již uvedl, že se odvolá a jakékoli rozhodnutí bude s největší pravděpodobností trvat nejméně pět let, vzhledem k současné délce antimonopolních případů. Soudy by mohly rozhodnout o urychlení řízení, pokud se jim podaří přesvědčit právníky o naléhavosti tohoto případu.

Spor by se mohl přesunout z místního soudu odpovědného za záležitosti hospodářské soutěže až k Nejvyššímu soudu, kde by mohl uvíznout po dobu nejméně tří let. Polské soudy například stále zpracovávají rozhodnutí regulátora hospodářské soutěže z roku 2006 o kartelové dohodě o vzájemných poplatcích.

Kdy bude muset Gazprom zaplatit?

Pokuta bude muset být zaplacena až poté, co odvolací soud vydá závazný verdikt. Pokud Gazprom nezaplatí, mohli by soudci nařídit zabavení majetku.

Je tu riziko politických zásahů?

Možná. Řada kontroverzních soudních reforem v Polsku od roku 2015 vedla ke zvýšenému politickému vlivu na soudy, čímž se Polsko dostalo do kolize s Evropskou komisí, což by mohlo ohrozit i přístup tohoto národa k evropským prostředkům. Některé evropské soudy už v rámci řízení o evropském zatýkacím rozkazu odmítly vydat podezřelé do Polska kvůli obavám, že jejich proces nebude spravedlivý.

I když daný soud a jeho rozhodnutí nemusí být zpolitizováný, problém polského soudnictví je systémový a politici mají nad soudy nadměrný vliv, uvádí sdružení polských soudců Iustitia. To zase zasévá nedůvěru ohledně jejich nestrannosti a nezávislosti rozhodnutí.

Pozastaví pokuta a odvolání Nord Stream 2?

Ne. Polské rozhodnutí nemůže zablokovat celý projekt plynovodu a jeho účinky mohou pro Gazprom zůstat pouze u finanční povahy. Nicméně vytváří další překážku. Podle analytiků nemá Polsko žádnou pravomoc zastavit výstavbu plynovodu, který je téměř dokončen, protože neprochází jeho teritoriálními vodami ani jeho výlučnou ekonomickou zónu.

Jak neobvyklá je tato pouta?

Velmi. Polská pokuta daleko překračuje evropské pokuty za zneužívání monopolů pro velké technologické firmy, jako je Google, a je vysoko nad pokutami, které EU nebo národní orgány uložily za porušení pravidel fúzí. Antimonopolní šéfka EU Margrethe Vestagerová tento týden novinářům sdělila, že žádná z jejích pokut od roku 2014 nedosáhla maximální úrovně 10 % ročních příjmů společnosti. Altice dostala před dvěma lety pokutu 124,5 milionu eur za to, že pokračovala v převzetí před tím, než k němu dostala povolení od EU.

Mohlo by to všechno skončit u evropských soudů?

Šance jsou malé. Polský antimonopolní úřad se do tohoto případu zapojil poté, co jej (a další regulační orgány EU) Gazprom a jeho partneři požádali o schválení vytvoření Nord Stream 2. Poté, co Polsko v roce 2016 zpochybnilo tento společný podnik, společnosti tuto žádost zrušily a přistoupily k získání úvěrového financování. Polský regulátor s vyšetřováním pokračoval a uvedl, že tento krok byl pokusem, jak obejít zákon o hospodářské soutěži. Vzhledem k tomu, že rozhodnutí je založeno na vnitrostátním právu a vydáno výhradně polským regulátorem, bez účasti Evropské komise, budou mít v tomto případu konečné slovo místní soudy.

Ze stejných důvodů nebude možná přímá námitka soudů EU proti polskému rozhodnutí. Jelikož je však Polsko členem EU a má uplatňovat antimonopolní pravidla v souladu s právními předpisy EU, existuje tu jistá možnost, že v průběhu polských odvolání vyvstane otázka ohledně rozsahu práva EU.

Pokud by polský soud rozhodl, že není schopen odpovědět, mohl by také poslat několik otázek Soudnímu dvoru EU. Takové otázky by neměly jít do podstaty sporu a byly by zaměřeny pouze na otázky právní. To by také oddálilo jakékoli konečné rozhodnutí přibližně o další dva roky.

Zdroj: Bloomberg

 
 
 

Čtěte více:

Deutsche Bank zaplatí v USA pokutu kvůli vztahům s Epsteinem
08.07.2020 8:28
Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank zaplatí ve Spojenýc...
Daimler se v USA dohodl na urovnání kvůli emisím naftových vozů
14.08.2020 8:30
Německá automobilka Daimler se ve Spojených státech dohodla na urovnán...
JPMorgan zaplatí rekordní pokutu 1 mld. dolarů za spoofing
24.09.2020 13:13
Americká banka JPMorgan Chase zaplatí americkým úřadům téměř 1 miliard...
BMW zaplatí v USA pokutu kvůli nadhodnocování údajů o prodeji
25.09.2020 8:59
Německý výrobce luxusních automobilů BMW zaplatí ve Spojených státech ...

Váš názor
  • cesta k totalitě?
    13.10.2020 9:42

    http://www.novarepublika.cz/2020/10/v-evropskem-parlamentu-byla-ustavena.html
    Kočičák
  •  
    12.10.2020 11:00

    To si opravdu myslí, že se takhle někdo napakuje? Proč jim nenapařili rovnou 500 mld $, to by mohlo vyřešit hodně problémů se státním rozpočtem. Asi proto, že by se jim někdo jen o to víc vysmál.
    VeleOp
  •  
    11.10.2020 23:00

    Poláci jsou dobří sluhové svých pánů, snad úplně nejvěrnější...
    ricochet
    •  
      12.10.2020 8:51

      Poláci jsou pragmatici. Nemají jinou možnost než věrně sloužit, pokud chtějí mít šanci proti mongolským hordám s jadernými zbraněmi, které mají na hranicích. Naše rozpolcenost a tu okopávání kotníků jedné tu zas druhé straně a spoléhání na vojenskou sílu EU se mi jeví jako úplně hloupá až sebevražedná strategie.
      ..
      •  
        13.10.2020 9:21

        Zdá se, že kulturní rasismus je stále živý.
        FZ
        •  
          13.10.2020 9:31

          Ale samozřejmě že národy jsou na různé kulturní úrovni. To je fakt se kterým nehne ani žádný havlistický sluníčkový neomarxista.
          ..
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university