Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MakroMixér: Růst inflace, síla koruny a nejsou lidi. Jak se dívá na raketový růst cen realit Martina Vítková z NWT?

MakroMixér: Růst inflace, síla koruny a nejsou lidi. Jak se dívá na raketový růst cen realit Martina Vítková z NWT?

24.05.2021 6:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Tři palčivá ekonomická témata, jeden exkluzívní host. Pohled tentokrát na inflaci jako velké a třaskavé téma, posilování české koruny v očekávání růstu sazeb a nedostatek lidí na pracovním trhu. O penězích, byznyse, ekonomice a trzích s nadhledem a chytrými hosty. Přinášíme vám pátý díl podcastu Jana Bureše, hlavního ekonoma Patria Finance a Roberta Břešťana, šéfredaktora Hlidacipes.org s jejich hostem. Tentokrát je to Martina Vítková, finanční ředitelka a spolumajitelka rodinného holdingu NWT. Výstupy z podcastů naleznete na Patria.cz a Hlidacipes.org a samotné podcasty ve službách SpotifyApple PodcastsGoogle Podcast či SoundCloud (nejprve na SoundCloud, následně postupně na dalších službách). Podcast MakroMixér pravidelně vybírá tři důležitá ekonomická témata, ve druhé části vyzpovídává zajímavé a chytré hosty. Zaposlouchejte se!

Dubnový inflační šok

Duben přinesl prudký vzestup inflace v Česku i v dalších zemích. „Překvapení jsou větší a větší. Inflace v Česku vyskočila nad 3 procenta a na pozadí se odehrává raketový růst v několika oblastech. Nahoru jdou ceny velice důležité pro průmysl, třeba kovy či vstupy do autoprůmyslu,“ otevírá téma Jan Bureš. Odezní tyto šoky rychle, nebo budou trvalé? 

Inflace - MakroMixér

Koruna čeká růst sazeb a sílí

Česká koruna posiluje a činí tak v sázce na růst úrokových sazeb v Česku. „My jej čekáme po polovině roku,“ říká Jan Bureš. Jak to ale bude se sazbami ve světě a jak se to potká v dopadu na českou měnu? „Pokud půjdou inflační tlaky v globálu vzhůru, může to být problém pro korunu,“ poznamenává mimo jiné Bureš.

Koruna - MakroMixér

Nejsou lidi

Situace na trhu práce v podobě nedostatku zaměstnanců je pro řadu firem hlavním tématem. „Za mne je problém především v sektorech, nejvíce navyklých na pracovníky ze zahraničí a pak tam, kde vyžadujete specifické IT znalosti,“ uvádí Honza Bureš. Nejde ale jen o samotný sektor IT, ale například i online v maloobchodě, finanční sektor a další…

Covidový rok pro NWT? Rajče se musí zalít a stavba se staví..., ale ty vstupy

Co na to vše říká Martina Vítková a jaký byl covidový rok pro NWT? „Na začátku byl logicky šok, co se bude dít, jak se bude svět vyvíjet. Pak ale přijdou běžné činnosti, rajče musíte zalít a stavba se staví, říká Vítková s odkazem na některé segmenty podnikání NWT. "Máme obory, kde se do práce prostě chodí," říká Vítková. Z pohledu zakázek jsme vcelku vyprodaní, s ohledem na vývoj cen komodit ale spíše řešíme, co si můžeme dovolit nasmlouvat,“ vstupuje do tématu Martina Vítková. A se vstupy je podle ní skutečně problém, což se projevuje i v tom, že za poslední dva roky se zhruba 95 % stavebních zakázek holdingu zpozdilo. Zkrátka…

… ve stavebnictví se prudce zdražuje

Zdražování ve stavebnictví je další téma. Konkurence je velká a firmy mají strach, aby sehnaly zakázky, podotýká Vítková. „Průměrná zakázka má 30 % materiálu a ten zdražuje, pak větší objem práce. Větší firmy tlačí na nákup na sklad, aby měly jistotu cenu, to ale „na cashi neustojíte“, tvrdí Martina Vítková.

„Vzhledem k tomu, že každý investor tlačí, aby měl pevnou cenu díla, tak je těžké zdražovat a NWT v tomto prostředí podle Vítkové zvažuje, jestli brát další zakázky, nebo vyčkat a riskovat. V takovém případě dle Vítkové hrozí odchody zaměstnanců jinam. „Na druhé straně, když já jsem investor, také chci vědět, kolik mě to stojí,“ podotýká Vítková, která má investorské zkušenosti. 

NWT podle ní jako rodinná firma staví na kvalitě a cena není vždy na prvním místě. To je podle ní potíž třeba v byznyse se státem. „Především u státních zakázek toto moc nefunguje,“ podotýká s tím, že to hodně závisí na konkrétním vypisovateli zakázky.

Když zdražuje stavebnictví, co tedy ceny nemovitostí?

Jinou otázkou je, kam se budou posouvat ceny nemovitostí. „Když stavíme nové byty, vidím, že to nelze zlevnit, protože stavebnictví se zdražuje. To, že by se nové byty zlevňovaly (…) v žádném případě, protože my už to nikdy nepostavíme za cenu, za kterou jsme to postavili dnes,“ shrnuje jednoduše směr vývoje Vítková.

Ještě větším problémem je podle ní predikce cen výstavby v situaci, kdy vyřídit stavební povolení trvá dva až tři roky a ceny práce a materiálu nyní šplhají do výšin. V takových podmínkách jsou podle ní solidní předpovědi nemožné.  „Žádné lhůty neplatí, nic neexistuje a udělat stavební povolení v České republice je nemožné,“ říká ze své praxe a zmiňuje jeden konkrétní příklad či paradox, se kterým se setkala. Úřednice mi vrátila projekt stavby pasivních domků s tím, že chce, aby byly natočené rovně na uliční čáru. Vysvětlování, že principem pasivního domku je, že musí být natočen podle Slunce, ji nepřesvědčilo," uvedla v podcastu Vítková.

Dalším problémem jsou podle Vítkové rozdíly v představách o územních plánech ze strany měst, která chtějí plánovat jednotlivé parcely o rozloze zhruba tisíc metrů čtverečních a naopak klientů, kteří chtějí menší pozemek tak, aby ho byli schopni ufinancovat.

Nájemní bydlení cestou vpřed?

Čas je podle Vítkové na výstavbu developerských rodinných domů, i zde ale podle ní očekávání zákazníků neodpovídá reálným nákladům a cenám. „Znalost trhu o tom, kolik by měl stát za metr rodinný dům, ta v podvědomí vůbec neexistuje,“ podotkla manažerka s tím, že firma kvůli tomu musela zcela přepracovat byznysový plán.

Zdražování cen stavebních prací, nedostatek pracovníku ve stavebním sektoru a drahé pozemky jsou podle Vítkové dalšími fakty, která zlevnění nemovitostí vylučují. Česko už dnes patří mezi země, kde je nejhorší dostupnost vlastnického bydlení. Je cestou, jak z toho ven, nájemní bydlení?

Podle Vítkové je potřeba vymyslet nový způsob financování projektů. U stávající developerské činnosti se očekává, že postavené byty prodáte a projekt uzavřete do tří až pěti let. „U nájemního bydlení je těžké projekt profinancovat, banky chtějí ukázat nájemní smlouvy, které ale developer dva roky nemá. Dnes jsou navíc nájmy tak nízko, že v nějakém normálním horizontu projekt nepokryjí. Zatím tady na to není klíč,“ pokračuje Vítková.

Kam se trh v tomto směru ubere, není podle Vítkové zatím jasné, z dlouhodobého pohledu se ale bude muset změnit. „Jedna možnost, která by mohla fungovat, je návrat k družstevnímu bydlení. Potřebujeme ale ke spolupráci banky,“ dodává.

Co-working doplňkem home-officů?

„Vidím schopnost velkých pražských firem zaměstnávat pracovníky na home office ve Zlíně. Firma odborníka potřebuje a není pro ni velkým výdajem mu zároveň zaplatit účast v nějakém co-workingovém hubu. Zároveň pro firmu není výhodné najímat celou kancelář,“ otevírá Vítková další realitu aktuálního fungování firem a prostor pro posun na realitním trhu.  Ve Zlíně takové místo nebylo, proto sama investorka na tento trh vstoupila a využila výhody znalosti lokálního trhu. „Lidé se do kanceláře vracet budou, produktivita na home office majitelům firem nebude stačit,“ myslí si Vítková. Dodává ale, že tlak na částečný home office zůstane ze strany zaměstnanců a k tomu budou potřeba právě sdílené kanceláře.

Předávání otěží?

S rodinnou firmou a předáním firmy potomkům Vítková problém nevidí. „Myslím, že (dcery) jsou vychovávané, aby byly dobrými vlastníky, ne řediteli… Nikdo po nich nechce, aby dělali denního manažera. Už dnes máme ředitele a my sami s manželem to neděláme.“ Strukturu stavíme na vlastnictví, ne na managementu, uzavírá Vítková.

Výstupy z podcastů naleznete na patria.cz a hlidacipes.org a samotné podcasty ve službách Spotify, Apple Music, Google Podcast či SoundCloud. Podcast MakroMixér pravidelně vybírá tři důležitá ekonomická témata, ve druhé části zpovídá zajímavé a chytré hosty. Zaposlouchejte se!
 
 
 
 

Čtěte více:

MakroMixér Jana Bureše a Roberta Břešťana: Ekonomika, koruna a covidové (ne)naslouchání. Hostem ekonom Filip Matějka
27.01.2021 12:19
O penězích, byznyse, ekonomice a trzích. S nadhledem a chytrými hosty....
MakroMixér Jana Bureše a Roberta Břešťana II: Zvedne ČNB první ve vyspělém světě sazby? Hostem viceguvernér Marek Mora
24.02.2021 9:01
Bude Česká národní banka první ve vyspělém světě zvyšovat úrokové saz...
MakroMixér Jana Bureše a Roberta Břešťana III: O přidané hodnotě, tužkách, digitalizaci i Kellnerovi s majitelem Koh-i-nooru Břízou
12.04.2021 6:00
Tři palčivá ekonomická témata a jeden exkluzívní host a jeho pohled na...

Váš názor
  •  
    24.05.2021 8:18

    ale mozek Rusnok nedávno povídal, že žádné zdražování neočekává....tak co tu histerčíte....
    abc1
Aktuální komentáře
02.05.2024
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.