Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
CNBC: Rusko zpomalilo dodávky plynu do Evropy, možná kvůli Nord Streamu 2

CNBC: Rusko zpomalilo dodávky plynu do Evropy, možná kvůli Nord Streamu 2

24.08.2021 15:58
Autor: ČTK

Rusko v posledních týdnech zpomalilo dodávky zemního plynu do Evropy. Vyplývá to z analýzy společnosti ICIS, o které dnes informuje server televize CNBC. Důvody tohoto kroku jsou nejasné, podle některých analytiků by ale mohla existovat souvislost s plánovaným spuštěním provozu kontroverzního plynovodu Nord Stream 2. Ten má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa, a zdvojnásobit tím kapacitu potrubí, které je v provozu od roku 2011.

"Je to proto, že (státem vlastněný ruský plynárenský gigant) Gazprom se připravuje na spuštění Nord Streamu 2," uvedl analytik Tom Marzec-Manser ze společnosti ICIS. Gazprom podle něj doufá, že díky tomuto postupu získá lepší pozici pro spuštění plynovodu, který čelí kritice ze strany Spojených států i některých evropských zemí. "Pokud bude méně plynu než obvykle, mohlo by to proces (spuštění plynovodu Nord Stream 2) usnadnit," uvedl analytik.

Gazprom nicméně tvrdí, že zpomalení dodávek plynu je pouze důsledkem sezonních faktorů.

Dodávky plynu z Ruska do Evropy se nezvyšují tak, jak se vzhledem k dlouhé zimě, zvýšení poptávky a růstu cen čekalo, řekl ČTK analytik společnosti ENA Jiří Gavor. Gazprom se podle něj dokonce nezúčastnil aukce na dodatečnou přepravu plynu přes Ukrajinu, ačkoli jsou z technických důvodů nižší také dodávky z Norska. "Může to být strategický, taktický důvod, aby se Nord Stream 2 spustil tak, že evropský trh další kapacitu nadšeně přivítá," podotkl Gavor.

Podle společnosti ICIS klesl v polovině srpna objem dodávek v nejzápadnějším bodě plynovodu Jamal na 20 milionů krychlových metrů denně ze 49 milionů na konci července. Obvykle přitom objem dodávek dosahuje 81 milionů krychlových metrů denně, píše CNBC. Plynovod Jamal vede z Ruska přes Bělorusko a Polsko do Německa.

Analytička Kristine Berzinaová z organizace Alliance for Securing Democracy uvedla, že nynější pokles dodávek, který přispívá k růstu cen plynu v Evropě a ze kterého těží Moskva, je v první řadě obchodní taktikou. "Také to ale Evropě ukazuje, jak závislá je z hlediska plynu na Moskvě," dodala.

Plyn je v Evropě dražší a situace napjatá

Ceny plynu v Evropě se od začátku letošního roku více než zdvojnásobily. Podle ukazatele ICIS TTF se cena 16. srpna dostala až na 47,86 eura (1222 Kč) za megawatthodinu (MWh), což byl od začátku roku vzestup o více než 116 procent. Odráží to napjatou situaci na trhu, kdy Evropa čelí mimořádně nízkým zásobám zemního plynu, zatímco v Asii a Jižní Americe narůstá poptávka po zkapalněném plynu (LNG).

Gazprom minulý týden uvedl, že ještě v letošním roce hodlá prostřednictvím plynovodu Nord Stream 2 přepravit do Evropy 5,6 miliardy krychlových metrů zemního plynu. Po této zprávě se cena plynu podle ICIS TTF pohybovala kolem 43,20 eura za MWh.

Gavor i Vladimír Štěpán z poradenské firmy ENAS předpokládají, že po spuštění Nord Streamu 2 ceny opět klesnou. Podle Štěpána už to ale nebude na úrovně před začátkem letošního zdražování. Plynu je sice dost, ale na trhu panuje nervozita, řekl Štěpán. Obchodníci proto podle něj na příští rok preventivně nastavují vyšší ceny, protože cenový vývoj je velmi nejistý.

Hrozba sankcí

Projekt Nord Stream 2, který je nyní hotov z 99 procent, dlouhodobě kritizují Spojené státy, protože plynovod podle nich zvýší politický a ekonomický vliv Ruska na Evropu. Trasa plynovodu navíc obchází Ukrajinu, která tak zřejmě přijde o poplatky za tranzit ruského plynu.

Washington ale v červenci uzavřel s Berlínem dohodu, která má dokončení plynovodu umožnit. Obě země se v rámci dohody zavázaly, že uvalí na Rusko sankce v případě, že Moskva plynovod využije jako politickou zbraň. Berzinaová nicméně vyjádřila pochybnosti ohledně toho, jak budou USA a Německo stanovovat, že tak Rusko činí.

"Bude za zbraň považován pomalý růst cen plynu s geopolitickým pozadím? Nebo budou za zbraň považována pouze dramatická přerušení (dodávek)?" uvedla. "Evropa bude jako žába ve vařící vodě, která si problém uvědomí, až když bude příliš pozdě," dodala. "Rusko má velký prostor k vytváření scénářů, které budou pro Evropu bolestivé, ale nepřekročí kritickou mez. Pro Rusko to bude výhodné finančně i politicky," upozornila.

Nord Stream 2 má do Evropy transportovat 55 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Plyn z projektu Nord Stream 2 má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.

 

Čtěte více:

Nahraďme uhlí plynem, než vzniknou nové jaderné zdroje, navrhuje Havlíček a žádá o podporu EU
28.05.2021 8:17
Česko je připraveno plnit nové emisní cíle Evropské unie, musí k tomu ...
Zemní plyn je nejvýše za 13 let. Rusko znovu přehlíží cestu přes Ukrajinu
29.06.2021 16:56
Evropské ceny zemního plynu dnes rozšiřují zisky a obchodují se na nej...
Nepoužívejte energie jako zbraň proti sousedům. Německo a USA budou prý kvůli plynovodu varovat Rusko před sankcemi
21.07.2021 8:41
Německo a Spojené státy se blíží urovnání dlouhodobého sporu o plynovo...
Těžařský gigant BHP prý zvažuje, že se zbaví aktivit v oblasti ropy a plynu
21.07.2021 8:50
Největší světová těžařská společnost BHP Group zvažuje, že se zbaví ak...
Dokončení plynovodu Nord Stream 2 bez amerických sankcí je možné. USA a Německo našly dohodu
22.07.2021 8:08
Spojené státy a Německo dosáhly dohody, která umožní dokončení kontrov...
Končí éra levného plynu, ceny v Evropě rostou na rekodní hodnoty
10.08.2021 14:25
Ceny plynu v Evropě po sérii růstu vzrostly na rekordní hodnoty poté, ...

Váš názor
  • Ukrajina se nemusí bát. Opuštěnou rourou bude transportovat vodík, uklidňovala Zelenského Merkelová.
    24.08.2021 23:50

    Merkelová dala v neděli najevo, že Německo chce Ukrajinu při budoucím využívání tranzitní sítě podporovat. Produktovody by podle ní mohly být využity například k transportu vodíku. V jednání je podle ní „vodíkové partnerství“ s Ukrajinou. Zelenskyj ale upozornil, že takový přechod bude časově náročný a Nord Stream 2 je aktuální problém.
    Špaček
  • Americká demokratická hrozba je zažehnána
    24.08.2021 22:55

    https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3191703-nekdejsi-letovisko-se-stalo-tercem-sporu-ze-sassnitzu-ma-proudit-rusky-plyn-do-nemecka
    Špaček
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data