Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dokončení plynovodu Nord Stream 2 bez amerických sankcí je možné. USA a Německo našly dohodu

Dokončení plynovodu Nord Stream 2 bez amerických sankcí je možné. USA a Německo našly dohodu

22.07.2021 8:08
Autor: ČTK

Spojené státy a Německo dosáhly dohody, která umožní dokončení kontroverzního plynovodu Nord Stream 2 pro přepravu ruského zemního plynu do Evropy bez uvalení dalších amerických sankcí. Obě země se nicméně v rámci dohody zavázaly, že uvalí na Rusko sankce v případě, že Moskva plynovod využije jako politickou zbraň. Oznámila to podle agentury AP náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová.

Plynovod Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Spojené státy projekt dlouhodobě kritizují, protože plynovod podle nich zvýší politický a ekonomický vliv Ruska na Evropu. Podmořské potrubí bylo jedním z témat rozhovoru amerického prezidenta Joea Bidena a německé kancléřky Angely Merkelové při jejich schůzce minulý týden ve Washingtonu.

Kritice čelí projekt Nord Stream 2 také ve střední a východní Evropě. Trasa plynovodu se totiž vyhýbá Polsku a Ukrajině, které tak nebudou dostávat tranzitní poplatky a přijdou rovněž o část svého diplomatického vlivu. Dohoda by měla řešit také výhrady těchto zemí. Nulandová upozornila, že zástupce amerického ministerstva zahraničí tento týden navštíví Kyjev i Varšavu, aby je o dohodě informoval.

Místopředseda zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Vladimir Džabarov podle agentury DPA dohodu přivítal. "Tato dohoda nám umožňuje Nord Stream 2 v klidu dokončit," uvedl. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nicméně označil jakoukoliv hrozbu sankcemi za "nepřijatelnou". Dodal, že Rusko si počká na oficiální vysvětlení dohody. Kancléřka Merkelová dnes telefonovala s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, podle agentury DPA jej zřejmě informovala o uzavření dohody s USA.

Polsko a Ukrajina vyjádřily nad dohodou nespokojenost, informovala později agentura AP. "Toto rozhodnutí vytvořilo politickou, vojenskou a energetickou hrozbu pro Ukrajinu a střední Evropu. Zároveň zvýšilo potenciál Ruska destabilizovat bezpečnostní situaci v Evropě, zatímco zachovává rozpory mezi členskými státy NATO a Evropské unie," uvedla ministerstva zahraničí Polska a Ukrajiny ve společném prohlášení.

USA a Německo podle Nulandové brzy zveřejní podrobnosti dohody. "Německo se v této dohodě mimo jiné zavázalo, že pokud by se Rusko snažilo použít energii jako zbraň nebo podniklo další agresivní kroky vůči Ukrajině, přistoupí Německo k opatřením na národní úrovni a bude se zasazovat o účinná opatření včetně sankcí na evropské úrovni s cílem omezit ruské exportní kapacity v energetickém sektoru," citovala Nulandovou agentura Reuters.

Německo bude podle Nulandové rovněž podporovat prodloužení dohody mezi Ruskem a Ukrajinou o tranzitu plynu, která vyprší v roce 2024. "Budeme se snažit pro Ukrajinu zajistit dalších deset let. Ale v širším měřítku musíme spolupracovat na tom, abychom snížili závislost Ukrajiny, a to její ekonomickou závislost na tranzitu, ale také její vlastní závislost na ruském plynu," uvedla náměstkyně.

Nulandová zdůraznila, že Bidenova administrativa nadále považuje Nord Stream 2 za špatný projekt, který zvýší závislost Evropy na ruské energii. "Je to špatná situace a špatný plynovod. Ale potřebujeme chránit Ukrajinu a cítíme, že jsme touto dohodou učinili v tomto směru velmi významné kroky," dodala.

Americká administrativa dnes oznámila, že Bidena koncem srpna v Bílém domě navštíví ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Tato návštěva potvrdí, že USA neochvějně podporují ukrajinskou suverenitu a teritoriální integritu v době pokračující ruské agrese v Donbasu a na Krymu," uvedl Bílý dům.

Nord Stream 2 má do Evropy transportovat 55 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně, plynovod je již hotov z 98 procent. Nynější podmořský plynovod Nord Stream, který je v provozu od roku 2011, má stejnou kapacitu. Plyn z projektu Nord Stream 2 má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.



Váš názor
  •  
    22.07.2021 8:17

    Jistě! Evropa se nikdy bez Ruské energie neobejde. Nordstream 2 je pro Evropu velmi důležitý …
    Čert
    •  
      22.07.2021 10:04

      Nord Stream je dulezity hlavne pro Nemce. Kdyz si ti hlupacci vypnou jaderky desitky let pred koncem zivotnosti, tak jim ani nic jineho nezbyva. Strategicky je Nord Stream pohroma.Rusko bude moci vydirat jednotlive zeme mnohem efektivneji. Treba Ukrajina zaplace.
      Yal
      • Hlupáčci a chytráci
        22.07.2021 10:13

        Miluji odborníky, kteří o německé energetice nevědí nic a o Rusku zase ví jen to, co si přečetli v mainstreamových médiích. Navíc ono vyjádření o německých hlupácích mně připomíná jednoznačně přísloví:"Podle sebe soudím tebe".
        Harpagon První
        • Re: Hlupáčci a chytráci
          22.07.2021 10:33

          Ty seš odborník na německou energetiku?? Pokud ano, tak víš, že je od blackoty už několikrát zachraňovala klasická enegie z dovozu např. https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/nemecko-bylo-za-posledni-mesic-trikrat-na-hrane-blackoutu-po/r~1b66faac9e5c11e9a049ac1f6b220ee8/
          Velkamedvědice
          •  
            22.07.2021 10:38

            Ano, naše špinavá a také naše přenosová síť …
            Čert
            • Velkámedvědice
              22.07.2021 14:18

              Největší medvědice, kde jsme spolu pásly husy?, osvžžte laskavě mojí paměť
              Harpagon První
              • Re: Velkámedvědice
                22.07.2021 14:32

                Na chatu se běžně tyká. Smiř se s tím. Pěkně si uhnul od problematiky znalosti německé energetiky.
                Velkamedvědice
        • Re: Hlupáčci a chytráci
          22.07.2021 10:20

          Takze dle vas je predcasne vypnuti jadernych elektraren racionalni rozhodnuti, ktere vubec nepadlo v emocne vypjate dobe kolem havarie po abnormalni tsunami ve Fukusime. Proc je vypinaji jen Nemci a ne Francouzi, Americani, Cinani..... Take a minute to think about it. :-P
          Yal
          •  
            22.07.2021 11:41

            Racionální je rozvíjet takové technologie, ve kterých jste špička nebo aspoň soběstační, přesně jak píšete, jádro přenechali Francii. Jejich rozhodnutí jádro opustit má dlouhé vousy a emoce po Fukušimě předchozí rozhodnutí již jen urychlily. Strategicky je NS2 z ekonomického pohledu zásadní. Kterou ze 2 alternativ by si měla Evropa pro svůj rozmach direktivně fiskální politiky hnané steroidy vybrat - nedostatek nebo dostatek energie? Až/jestli Evropa plyn potřebovat nebude, sníží odběr. Doložka o tranzitu přes Ukrajinu do 2034? Mezi řádky to čtu tak, že právě 50% celkové kapacity NS1+2 by chtěli tranzitem a teprve až to navíc novou trubkou. Jinak by hrozilo, že polska a zelinski budou na Evropě (s hegemonem v zádech) požadovat kompenzaci za ušlý tranzit případně i vydírat, zvýšit daně k zalepení díry v rozpočtu je politická smrt.
            Mudr.c
            •  
              22.07.2021 12:54

              "Racionální je rozvíjet takové technologie, ve kterých jste špička nebo aspoň soběstační,....". To je absolutni nesmysl!!!! Evropa neni proste sobestacna, ani spickova v zadne druhu energie a je zavisla na dovozu. Rusko nedokaze vyrobit budik, tak je zavisle na dovozu budiku ze zahranici. To je zcela normalni. Vypnout jaderne elektrarny v Nemecku bylo velmi neracionalni - v kontextu snizovani uhlikove stopy primo velmi hloupe. Sobestacnost, spickovost v te veci nehralo zadnou roli. Bylo to super hloupe a pro Nemce super drahe politicke rozhodnuti. Navic destabilizovalo Evropu zvysenou zavislosti na Rusakove.
              Yal
              •  
                22.07.2021 14:45

                Není to nesmysl. Tady nejde o Rusko. Budík možná vyrobit neumí, ale jadernou elektrárnu postavit ano, a proto obor rozvíjejí a staví je. Totéž by mohla dělat Francie. U nás musí politik vyřadit polovinu reálných dodavatelů z tendru. To není postesknutí kvůli vyšší budoucí ceně, jen konstatování. Evropa v energetice není soběstačná, a proto stále ještě potřebuje ruský plyn. Vypnout jádro před koncem životnosti v Německu bylo neracionální, současně znovu politické rozhodnutí. Snižování uhlíkové stopy způsobem jako se děje není hloupé? Rusko s tím nemá co dělat, kromě toho že je závislé na prodeji plynu podobně jako Austrálie na prodeji uhlí. Politické rozhodnutí snižovat uhlíkovou stopu a politické rozhodnutí odstavit jádro se minula o jednu generaci. Politická rozhodování posledních asi 10ti let je čím dál víc odtrženo od ekonomické racionality, pro FED je dnes na prvním místě míra zaměstnanosti, což v konečném důsledku nevyhnutelně povede k nepodmíněnému příjmu, což ještě dále umocní migrační tlaky do vyspělých regionů. Lavina politických iracionálních rozhodnutí jedno za druhým je plýtváním zdroji, kterých se nedostává.
                Mudr.c
          •  
            22.07.2021 10:40

            Bohužel, zblblí američtí Dem politici na západním pobřeží dostavili jádro. Státy na východě, průmyslové a Red States si jádro drží.
            Čert
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení