Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skupina ČSOB v roce 2021: Rekord hypoték, růst investic, úvěry nejlepší od 2008

Skupina ČSOB v roce 2021: Rekord hypoték, růst investic, úvěry nejlepší od 2008

10.02.2022 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Skupina ČSOB v roce 2021 zaznamenala čistý zisk ve výši 16,2 miliardy korun. Rekordní byl objem nově poskytnutých hypoték, který poprvé překročil stomiliardovou hranici.  O čtvrtinu se pak meziročně zvedl objem majetku investovaného v podílových fondech. Na nejlepší úroveň od roku 2008 se dostala kvalita úvěrového portfolia.

“Na růstu čistého zisku naší bankopojišťovací skupiny se z velké části podílí vysoká kvalita úvěrového portfolia. Podíl nevýkonných úvěrů z celého portfolia činil na konci prosince 1,83 procenta, což byla vůbec nejnižší hodnota od roku 2008. Celkový objem poskytnutých úvěrů rostl meziročně o solidních pět procent. Nadále se opíráme o silnou kapitálovou pozici a vynikající likviditu,” uvádí k výsledkům generální ředitel ČSOB John Hollows. “Náš přístup založený na strategii 'Digitálně a s lidmi' a neustálých inovacích klienti oceňují, protože jim šetří čas i peníze. Spustili jsme jednotnou aplikaci ČSOB Smart pro všechny klienty, která napomohla k tomu, že počet uživatelů mobilního bankovnictví meziročně vzrostl o takřka polovinu. Dalšími klíčovými pilíři naší filozofie jsou udržitelnost a šetrný přístup k životnímu prostředí. V Hradci Králové jsme otevřeli regionální centrálu plnící nejpřísnější ekologické standardy a již jsme opustili přímé financování uhlí. Zaměstnancům patří obrovské poděkování za obětavost a nasazení v dalším mimořádně náročném roce, ve kterém mě velice potěšila i odhodlanost, se kterou jsme se efektivně zapojili do pomoci rodinám zasaženým tornádem na jižní Moravě,“ uvedl Hollows.

Hlavní čísla hospodaření

Čistý zisk činil skupiny v roce 2021 dosáhl 16,2 mld. a byl meziročně vyšší o 90 %. Celkový objem úvěrů byl 835 mld. , meziročně vyšší o 5 %. Objem úvěrů na bydlení dosáhl 487 mld. , meziroční nárůst o 6 %.  Objem vkladů narostl na 1 157 mld. , meziročně o 8 %. Objem aktiv pod správou činil 288 mld. , meziročně více o 16 %. Provozní výnosy byly 35,7 mld. , meziročně vyšší o 1 %. Provozní náklady bez bankovních daní činily 18,5 mld. , meziroční zvýšení o 2 %. 

Tabulka: Výsledky ČSOB za rok 2021

Výsledky ČSOB 2021 Patria 

Zdroj: Tisková zpráva ČSOB, 10. 2. 2022

ČSOB drží silnou kapitálovou pozici a vynikající likviditu. Kapitálový poměr Tier 1 je 22,4 %. Počet uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart meziročně stoupl o 48 % a transakcí o 56 %. Bankovní identitu pro bezpečné přihlašování ke službám státu a firem využilo už 95 tisíc klientů ČSOB. Klienti s bankovní identitou začali nově používat zaručené digitální podepisování smluv a dokumentů. 

Čistý zisk skupiny loni vzrostl zejména díky rozpuštění opravných položek k úvěrům. Kvalita úvěrového portfolia byla excelentní. Podíl nevýkonných úvěrů z celého úvěrového portfolia činil na konci prosince 1,83 procenta, což je nejnižší hodnota od roku 2008.

Zájem o hypotéky a investice

Objem úvěrů na bydlení, tedy hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, meziročně stoupl o šest procent. Objem loni prodaných hypoték se meziročně zvýšil o mimořádných 71 procent. Skupina ČSOB tím potvrdila přední postavení na českém hypotečním trhu. “Skupina ČSOB loni pomohla zlepšit bydlení téměř 50 tisícům domácností. Nebývalý hypoteční boom byl tažen zejména nízkou úrovní úrokových sazeb a obavami z jejich dalšího zvyšování v kombinaci s přetrvávající nedostatečnou nabídkou na trhu nemovitostí,” komentuje Jan Sadil, člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail. 
Objem celkových vkladů klientů se zvýšil o osm procent a objem aktiv pod správou o 16 procent. Objem majetku investovaného v podílových fondech vzrostl o čtvrtinu. Majetek největšího fondu na českém trhu ČSOB Bohatství už překročil 40 miliard korun

Zájem o firemní úvěry

Obnovení růstu české ekonomiky při nízké nezaměstnanosti se loni projevilo v chuti tuzemských firem investovat do inovací, udržitelných projektů a dalšího rozvoje. “Česká ekonomika se přes přetrvávající složité období vloni vrátila k růstu, k čemuž významně přispěly i firmy, které prokázaly, že jsou většinou v dobré kondici a nechybí jim chuť se dále rozvíjet a pracovat na své konkurenceschopnosti. Loni jsme poskytli českým firmám úvěry za rekordních 95 miliard korun,” říká Ján Lučan, člen představenstva ČSOB zodpovědný za vztahové bankovnictví. 

Strmý růst mobilního bankovnictví 

Počet aktivních uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart narostl meziročně o 48 procent a počet transakcí stoupl meziročně o 56 procent. Stále oblíbenější je virtuální asistentka Kate, se kterou přišla ČSOB jako první na trhu a která je součástí aplikací ČSOB Smart a DoKapsy. “Kate je užitečným a neustále dostupným pomocníkem pro bankovní, ale také nebankovní záležitosti. Umí stále více, zvládne například poslání peněz, sehnat asistenční službu, zkontrolovat pojistné smlouvy nebo upozornit na konec platnosti osobních dokladů. Nestojí nic navíc a data jsou u ní v bezpečí,” doplňuje Jan Sadil.

Základem udržitelnost a životní prostředí

K hlavním pilířům celkové strategie skupiny ČSOB náleží udržitelnost a šetrné chování k přírodě. Od loňského června ČSOB opustila přímé financování uhlí, čímž byl naplněn dlouhodobý závazek odchodu z uhelného odvětví. V září byla otevřena regionální centrála v Hradci Králové, která díky použití špičkových a šetrných technologií patří k nejmodernějším v Evropě. Emise skleníkových plynů skupiny ve srovnání s rokem 2015 klesly o 76 procent. V souladu s nejpřísnějšími kritérii EU Taxonomie ČSOB poskytla úvěry za celkem 3,2 miliardy korun.

Od magazínu Global Finance ČSOB získala tři ocenění pro rok 2021 za oblast Udržitelné finance v rámci střední a východní Evropy.  ČSOB se umístila na 1. místě v kategorii Hypotéka roku v soutěži Mastercard Banka roku 2021.

Skupina ČSOB je vedoucím účastníkem na bankovním trhu v České republice. Naše motto „Digitálně a s lidmi“ nejlépe vyjadřuje probíhající investice do inovací a digitalizace, díky nimž neustále zjednodušujeme a zkvalitňujeme obsluhu našich klientů v online prostředí i na pobočkách. Naše služby jsou k dispozici 24 hodin denně 7 dnů v týdnu. Stavíme na unikátním bankopojišťovacím modelu, který nabízí pod jednou střechou vše pro řešení finančních potřeb – od bankovních služeb pod značkou ČSOB či Poštovní spořitelna přes pojištění od ČSOB Pojišťovny, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Asset Management, ČSOB Factoring a Patria Finance. Své služby poskytujeme všem typům zákazníků – fyzickým osobám, malým a středním podnikům i korporátní a institucionální klientele. Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy.

V oblasti bydlení je ČSOB největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Díky Hypoteční bance a ČSOB Stavební spořitelně, které jsou částí skupiny ČSOB, jejich celkový objem dosahuje cca 500 miliard korun. Naším cílem je nabídnout klientům veškeré služby spojené s bydlením jednoduše a pod jednou střechou – od úvěrů na bydlení, po hypotéky, stavební spoření a související služby jako je pojištění hypotéky, nemovitosti apod.

 

Čtěte více:

Skupina ČSOB navýšila zisk díky silnému růstu u hypoték a podílových fondů, pokračuje v digitalizaci
12.11.2021 11:01
Skupina ČSOB za devět měsíců vykázala čistý zisk 11,6 miliardy korun ...
Optimismus firem je nejvýše za dva roky, hlavním rizikem se stala ekonomika, ukazuje Index očekávání firem ČSOB
24.11.2021 12:03
Nálada firem a podnikatelů v Česku se dále zvýšila a jen mírně zaostáv...
Firmy letos věří v růst tržeb, nejvíce penziony a restaurace, ukazuje průzkum ČSOB
10.01.2022 10:11
Firmy a podnikatelé v Česku vyhlížejí nadcházející rok 2022 s mírným o...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data