Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skupina ČSOB navýšila zisk díky silnému růstu u hypoték a podílových fondů, pokračuje v digitalizaci

Skupina ČSOB navýšila zisk díky silnému růstu u hypoték a podílových fondů, pokračuje v digitalizaci

12.11.2021 11:01, aktualizováno: 12.11. 11:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Skupina ČSOB za devět měsíců vykázala čistý zisk 11,6 miliardy korun zejména díky vysoké kvalitě portfolia úvěrů. Objem poskytnutých úvěrů vzrostl v souvislosti s přetrvávající poptávkou po hypotékách. Klienti také aktivně investovali do podílových fondů a využívali mobilní bankovnictví a digitální aplikace.

“Naše bankopojišťovací skupina udržuje silnou kapitálovou pozici a vynikající likviditu. Nabízíme klientům produkty a služby, na které se mohou spolehnout. Jsme k dispozici online 24/7 a díky investicím do digitalizace a neustálým inovacím šetříme lidem čas i peníze. Počet uživatelů mobilního bankovnictví meziročně stoupl o 43 procent a transakcí bezmála o dvě třetiny. I naši pobočkovou a bankomatovou síť průběžně modernizujeme, aby vyhovovala stále rostoucím nárokům klientů. Naše obchodní objemy nadále rostou a kvalita úvěrového portfolia zůstává v perfektní kondici. Těší nás, že jsme pro občany přednostní volbou v případě rozhodování o financování bydlení, spoření a investování,” uvádí generální ředitel ČSOB John Hollows a dodává: “Dlouhodobým základem naší firemní filozofie jsou udržitelnost a šetrný přístup k životnímu prostředí, kde jsme v řadě oblastí lídrem na trhu a jdeme příkladem. Otevřeli jsme regionální centrálu v Hradci Králové, u níž máme za cíl dosáhnout prvotřídní ekologické certifikace LEED Platinum. Nemáme již žádnou expozici vůči firmám spojeným s uhlím. Firmám a podnikatelům nabízíme pomocnou ruku i financování při hledání řešení transformace jejich podnikání směrem k udržitelnosti a tím zajištění jejich budoucí konkurenceschopnosti.”

Výsledky skupiny ČSOB v číslech

Čistý zisk skupiny ČSOB za devět měsíců vzrostl meziročně o 84 % na 11,6 mld. , zejména díky rozpuštění opravných položek k úvěrům. Provozní výnosy byly 25,5 mld. (meziročně nižší o 6 %) a provozní náklady bez bankovních daní činily 13,4 mld. (meziroční růst o 1 %). Úvěrové portfolio mělo nadále velmi vysokou kvalitu. Podíl úvěrů v selhání z celého úvěrového portfolia činil na konci září 1,97 procenta.

01

Silný růst hypoték a investic

Objem úvěrů na bydlení, tedy hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, meziročně stoupl o pět procent na 477 mld. . Objem prodaných hypoték se do konce září meziročně zvýšil o 31 procent a skupina ČSOB zůstává v celkovém objemu poskytovaných úvěrů na bydlení jedničkou českého trhu. “Letošní zájem o hypotéky překonává naše očekávání a nezastavil ho ani růst cen na trhu nemovitostí. V dalším období ale předpokládáme postupné zpomalení. V návaznosti na vývoj české ekonomiky a zvyšující se inflaci dochází k rychlému růstu úrokových sazeb, který jsme nuceni postupně přenášet i do nabídky našich hypoték,” uvádí Jan Sadil, člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail.

Objem celkových klientských vkladů se zvýšil o osm procent na 1 128 mld. a objem aktiv pod správou o 16 procent na 278 mld. . Objem majetku investovaného v podílových fondech se zvýšil o 23 procent. Z přílivu prostředků nejvíce těžil fond ČSOB Bohatství, který s majetkem 40 miliard udržel postavení největšího fondu na českém trhu.

Pokračující růst mobilního bankovnictví

Počet aktivních uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart narostl meziročně o 43 procent a počet transakcí stoupl meziročně o 59 procent. Klienti také více využívali virtuální asistentku Kate, která je součástí aplikace ČSOB Smart. “Kate je v řadě situací pro klienty nejrychlejším a nejpohodlnějším řešením. Je neustále dostupná, pořád na sobě pracuje a učí se nové věci. Nově umí zadat klientovi platbu nebo sdělit informace o nezaplaceném pojistném,” doplňuje Jan Sadil.

Lídr v udržitelnosti

Udržitelnost a šetrné chování je jedním ze základních pilířů, na kterých stojí celková strategie skupiny ČSOB. V červnu ČSOB naplnila svůj dlouhodobý závazek odchodu z uhelných aktivit a již nemá žádnou úvěrovou expozici vůči podnikům spojených s uhlím. V září ČSOB otevřela regionální centrálu v Hradci Králové, která díky použití špičkových a k přírodě šetrných technologií patří k nejmodernějším v Evropě. Objem investic do společensky odpovědných fondů (SRI) stoupl mezičtvrtletně o 39 procent. Financování energeticky úsporných domů se mezičtvrtletně zvýšilo o 26 procent a ekologických aut o devět procent.

Pro skupinu ČSOB je prioritou aktivní podpora firem při realizaci změn směrem k udržitelnosti a snižování emisí CO2. V souladu s nejpřísnějšími kritérii EU Taxonomie ČSOB poskytla úvěry za celkem 3,2 miliardy . “Rozsáhlá evropská klimato-energetická opatření jsou pro české firmy velkou výzvou, ale i příležitostí. Máme možnost, a také zdroje díky značným prostředkům z EU, technologicky změnit a posunout dopředu řadu odvětví.

Dekarbonizace je šance na snižování výrobních nákladů, vývoj a zavádění moderních technologií, vytváření nových pracovních příležitostí, a tím nakonec zlepšování životního prostředí a kvality našeho života,” shrnuje Ján Lučan, člen představenstva ČSOB zodpovědný za vztahové bankovnictví.

 

Zdroj: ČSOB

Skupina ČSOB
je vedoucím hráčem na bankovním trhu v České republice. Naše motto „Digitálně a s lidmi“ nejlépe vyjadřuje probíhající investice do inovací a digitalizace, díky nimž neustále zjednodušujeme a zkvalitňujeme obsluhu našich klientů v online prostředí i na pobočkách. Naše služby jsou k dispozici 24 hodin denně 7 dnů v týdnu. Stavíme na unikátním bankopojišťovacím modelu, který nabízí pod jednou střechou vše pro řešení finančních potřeb – od bankovních služeb pod značkou ČSOB či Poštovní spořitelna přes pojištění od ČSOB Pojišťovny, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Asset Management, ČSOB Factoring a Patria Finance. Své služby poskytujeme všem typům zákazníků – fyzickým osobám, malým a středním podnikům i korporátní a institucionální klientele. Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy.

V oblasti bydlení je ČSOB největším poskytovatelem úvěrů v České republice. Díky Hypoteční bance a ČSOB Stavební spořitelně, které jsou částí skupiny ČSOB, jejich celkový objem dosahuje cca 500 miliard korun. Naším cílem je nabídnout klientům veškeré služby spojené s bydlením jednoduše a pod jednou střechou – od úvěrů na bydlení, po hypotéky, stavební spoření a související služby jako je pojištění hypotéky, nemovitosti apod.
 
 
 
 

Čtěte více:

Jak banky chrání klima? ČSOB je ve srovnání českých bank na špičce
08.07.2021 15:50
Šest z osmi největších bank působících v České republice nechce půjčov...
ČSOB v pololetí skoro zdvojnásobila zisk. Velký zájem byl o hypotéky, rostly vklady i aktiva ve správě
05.08.2021 14:01
Skupina ČSOB hospodařila v prvním pololetí s čistým ziskem 6,6 miliard...
Češi hladovějí po inovacích, nejvíce ve zdravotnictví, školách a veřejné správě. Co ještě ukazuje ČSOB Index inovací?
14.09.2021 11:11
Češi potřebují k životu mnohem více inovací a moderních řešení, než ji...

Váš názor
  •  
    12.11.2021 21:40

    Digitální asistentka Kate je tragédie. Cokoliv s ní probrat je na inkfart, pro zákazníka mínus a ztráta času, pro banku úspora na nákladech. A ještě ke všemu rozezná vulgární výrazy a nereaguje na ně. Ta *í*a.
    Ullsperger
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení