Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko poprvé od invaze jednalo s Ukrajinou, prezidenti osmi zemí EU podporují status Ukrajiny jako kandidátské země

Rusko poprvé od invaze jednalo s Ukrajinou, prezidenti osmi zemí EU podporují status Ukrajiny jako kandidátské země

28.02.2022 21:18
Autor: ČTK

Rusko poprvé od invaze jednalo s Ukrajinou, plánují se další rozhovory. Ukrajina platí za svobodu po celém světě, řekl její vyslanec v OSN. Ruský zástupce při OSN řekl, že agresi zahájila Ukrajina na svých východních územích a že kritici ruskou "zvláštní vojenskou operaci" dezinterpretují. Prezidenti osmi členských států Evropské unie, včetně České republiky, dnes vyzvali unijní země, aby umožnily okamžitě udělit Ukrajině status kandidáta EU a zahájit přístupová jednání. A podle satelitních snímků ke Kyjevu dál postupuje 27kilometrová ruská kolona.

Ruská a ukrajinská delegace jednaly na ukrajinsko-běloruských hranicích. První schůzka vyjednávačů bojujících stran od začátku ruské invaze na Ukrajinu trvala podle médií zhruba šest hodin. Oba týmy se pak dohodly na dalším kole rozhovorů a zamířily do svých metropolí ke konzultacím, sdělil jeden z ukrajinských zástupců Mychajlo Podoljak. Vedoucí ruské delegace Vladimir Medinskij prohlásil, že příští schůzka bude na polsko-běloruské hranici. 

Valné shromáždění OSN dnes začalo svou mimořádnou schůzi k ruské invazi na Ukrajinu minutou ticha k uctění památky obětí. Generální tajemník organizace António Guterres vyzval k okamžitému ukončení bojů, kvůli nimž podle něj hrozí největší humanitární krizi v Evropě za řadu desetiletí. Podle velvyslance Ukrajiny při OSN Serhije Kyslycji nyní jeho země platí nejvyšší cenu za svobodu a bezpečnost na celém světě. Ruský zástupce Vasilij Něbenzja řekl, že agresi zahájila Ukrajina na svých východních územích a že kritici ruskou "zvláštní vojenskou operaci" dezinterpretují.

Ruský velvyslanec při OSN Něbenzja ve svém vystoupení řekl, že cizí činitelé jednání jeho země "překrucují a maří". Rusko opakovaně tvrdí, že Ukrajina utlačuje rusky mluvící obyvatelstvo Donbasu a ruský prezident Vladimir Putin při oznamovaní invaze na Ukrajinu hovořil o "genocidě", což však zahraniční činitelé i pozorovatelé hlasitě odmítají jako nepatřičné. "Ruská federace nezačala s těmito střety, které rozpoutala Ukrajina vůči svým obyvatelům," řekl Něbenzja. "Rusko se snaží tuto válku ukončit," dodal.

Rusko čelí kvůli svému útoku na Ukrajinu stále větší mezinárodní izolaci; jedním z jeho nejbližších diplomatických spojenců je nyní Čína. Její zástupce Čang Ťün vyzval k vytvoření "podmínek, jež povedou k přímým jednáním mezi zúčastněnými stranami". "Studená válka dávno skončila. Rozdmýcháváním nové studené války nemůžeme nic získat, ale každý může něco ztratit," řekl.

Osm evropských prezidentů podporuje status Ukrajiny jako kandidátské země

Prezidenti osmi členských států Evropské unie, včetně České republiky, dnes vyzvali unijní země, aby umožnily okamžitě udělit Ukrajině status kandidáta EU a zahájit přístupová jednání. O společném otevřeném dopise informoval Pražský hrad. Prezidenti Bulharska, Česka, Estonska, Lotyšska, Litvy, Polska, Slovenska a Slovinska vyjádřili pevné přesvědčení, že Ukrajina si zaslouží perspektivu přistoupení k EU.

"Vyzýváme proto členské státy EU, aby Ukrajině projevily maximální politickou podporu a umožnily institucím EU podniknout kroky k okamžitému udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině a k zahájení procesu přístupových jednání," uvádí se v otevřeném dopise.

Podle satelitních snímků ke Kyjevu dál postupuje 27kilometrová ruská kolona

Mezitím se ke Kyjevu blíží asi 27 kilometrů dlouhý konvoj ruských sil, ukazují podle webu deníku The New York Times (NYT) satelitní snímky americké soukromé společnosti Maxar. Kolona byla podle posledních informací zhruba 48 kilometrů od okraje ukrajinského hlavního města a přibližně 32 kilometrů od letiště Hostomel.

V konvoji jsou stovky obrněných vozů, tanků, vozidla pěchoty, samohybné dělostřelecké zbraně či cisterny s palivem. Kolona je tak dlouhá, že nemohla být zachycena celá, podotkl NYT. V některých místech jsou mezi vozidly mezery, jinde ale jedou i tři vozy vedle sebe. Zatím není jasné, zda je cílem centrum Kyjeva, nebo zda se tyto síly mají podílet na obklíčení metropole, uvedl list.

Konvoj byl poprvé společností Maxar zachycen v neděli odpoledne místního času asi 60 kilometrů severozápadně od Kyjeva. Starosta hlavního města Vitalij Kličko v neděli po nočních ruských útocích tiskové agentuře AP řekl, že kvůli obklíčení Kyjeva není možná evakuace civilistů a hrozí humanitární katastrofa. Ruské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že obyvatelé ukrajinské metropole mohou město opustit, pokud se vydají směrem na Vasylkiv, tedy na jihozápad.


 

Čtěte více:

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE
23.05.2022 14:00
Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozem...
Co znamená Putinův rozkaz o jaderných silách? Někteří analytici mají obavy
28.02.2022 12:31
Mohl by ruský prezident Vladimir Putin poté, co na Ukrajinu vyslal své...
Rusko dosáhne vojenského úspěchu za cenu obrovských ztrát, strategicky jasný debakl, říká analytik Visingr
28.02.2022 13:40
Stále je pravděpodobné, že Rusko na Ukrajině dosáhne vojenských úspěch...
Putinův útok na Ukrajinu jako ozvěna Hitlerova převzetí moci v Československu
28.02.2022 17:45
V roce 1939 byly části Československa odtrhnuty a zabrány nacistickým ...
Nové sankce proti Rusku dopadly na evropské banky. Nasdaq aktuálně v lehkém plusu
28.02.2022 17:49
Závěr obchodního dne v Evropě již nepřinesl žádné velké zvraty a hlavn...

Váš názor
  • Tak jo
    01.03.2022 6:42

    A čemu to pomůže? Všechny ty regulace a zákazy ukrajince podusí že budou vzhlížet k Rusku. Normálním lidem Eu nic nepřináší.
    HenryFord
  • kritici ruskou "zvláštní vojenskou operaci" dezinterpretují
    28.02.2022 23:26

    a podle te spravne momentalni interperpretace znamena co jako? ti rusaci co je OSN prave vyhostila pro nelegalni aktivity na uzemi USA by nam to nechteli rict? maj to asi tezky tezky - pred odletem se mohli rouzloucit na letisti s poslednim funkcnim bankomatem asi na hodne dlouhou dobu a ted uz je ceka jen sladky domov a siroka ruska duse a mozna i sklep u kadyrova
    eple
  •  
    28.02.2022 22:45

    nebýt války, tak by o tom nemohlo být vůbec řeči.....je to Populismus na nadnárodní úrovni... zdán se, že už si ani nechceme hrát na plnění nějakých kritérií:-... právní stát... ale jsem pro, čím více bude EU ekonomicky diverzifikovaná, tím dříve se rozpadne..... EU znamená fondy.... a Ukrajina i bez války byla /je stále země oligarchů a velkých rozkrádaček. ....... Není Vám divné, že stát, který má na čtvrtine území kvalitní černozem, velký průmysl, těží uhlí a plyn a pod. ..ale za 32 let od pádu SSSR je stále chudou zemi? ....... naproti tomu Estonsko nemá suroviny, ale má HDP na obyvatele mnohem vyšší než Ukrajina. ...Ukrajině dosud vládnou hlavně oligarchické klany, které ovládají ekonomiku. Porosenko, Achmetov, Pincuk, Kolomojskij. ......Bohaté země jako Německo, Nizozemsko, Švédsko anebo Rakousko a Dánsko by byli nuceni zvýšit své příspěvky do EU fondů možná až o 30-35% ... anebo to zaplatíme všichni (?) .... Je dost pravděpodobné. že se díky tomu i samotná ČR změní na čistého plátce do EÚ .....to vyvolá mnoho pnutí pri schvalování vstupu tak velké ale stále dost chudé země jako UA (i kdyby by to bylo za 5-7 let) nejen na naši politické scéně.... jak praví klasik V.K.: o peníze totiž jde až v první řade ! ....Velká Británie už vystoupila....
    SFX
    •  
      01.03.2022 6:48

      Ukrajině od roku 2000 do roku 2008 vzrostlo HDP téměř 7 krát. Pak přišla krize a Rusové je začali rozkládat.
      HenryFord
    •  
      28.02.2022 22:58

      to se divím, že v současné době si tohle dovolíte napsat.....nedávno byl na seznamu článek historie Ruska versus Ukrajiny, přesně co píšete o problémech Ukrajiny tam vyznělo, jo EU se stejně rozpadne, ve světě nebude konkurenschopná
      abc1
  •  
    28.02.2022 22:35

    já těm hnusným Rusákům nevěřím, kdyby si udělali dokumentaci jako naši američtí přátelé, když šli osvobozovat Irák a celý demokratický svět od chemických zbraní, teď bychom mohli hodovat všichni u stolu a zapíjet tu svobodu
    abc1
    • abc
      28.02.2022 22:53

      Pak mluv o nestranosti.
      Velkamedvědice
      • Re: abc
        28.02.2022 23:00

        víš, mě je z toho ze všeho k pláči, kam se to lidstvo řítí.....ta neskutečná nenávist....
        abc1
        • abc
          28.02.2022 23:08

          Upřímně. To tě chápu..
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university