Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putinův útok na Ukrajinu jako ozvěna Hitlerova převzetí moci v Československu

Putinův útok na Ukrajinu jako ozvěna Hitlerova převzetí moci v Československu

28.02.2022 17:45
Autor: Redakce, Patria.cz

V roce 1939 byly části Československa odtrhnuty a zabrány nacistickým Německem, které tvrdilo, že se zde pronásledují miliony etnických Němců. Evropské mocnosti se ve snaze vyhnout se válce podvolily a nedělaly nic. O šest měsíců později se německá vojska shromáždila na českých hranicích a nacistický vůdce Adolf Hitler hrozil zemi zničením. Washington Post přináší srovnání situace před vypuknutím druhé světové války se současnými ruskými útoky na Ukrajinu.

15. března 1939 byl nemocný český prezident Emil Hácha v Hitlerově pracovně obklopen führerovými nohsledy. „Hitler byl nejvíc zastrašující ze všech,“ napsal historik Ian Kershaw ve své biografii nacistického vůdce z roku 2000. "Proti Čechům zahájil násilnou tirádu." Nacisté potřebovali ovládnout Československo, aby ochránili Německo. A Hácha musel souhlasit, jinak by jeho země byla okamžitě napadena a Praha vybombardována. Hácha podle Kershawa omdlel a když se jej podařilo vzkřísit, Hitlerovu požadavku podlehl. Několik hodin na to německé jednotky vpochodovaly do země a Hitler prohlásil, že to je nejšťastnější den jeho života.

Ruský prezident Vladimir Putin se ani neobtěžoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským promluvit předtím, než minulý čtvrtek zahájil svůj útok. Někteří pozorovatelé však vidí s Hitlerovým obsazením Československa těsně před druhou světovou válkou silnou podobnost.

"To vše je upřímně diktováno našimi národními zájmy a starostí o budoucnost naší země," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek poté, co začal ruský útok. Putin v pondělí prohlásil, že proruští obyvatelé Ukrajiny čelí „genocidě“. „Zabíjení civilistů… zneužívání lidí, včetně dětí, žen a starých lidí, pokračuje v nezmenšené míře,“ řekl. "Konec je v nedohlednu… Neandrtálský a agresivní nacionalismus a neonacismus... byly na Ukrajině povýšeny na úroveň národní politiky," řekl. "Jak dlouho se to ještě dá vydržet?"

V březnu 1938, během období před druhou světovou válkou, Hitler nejprve připravil nacistické převzetí Rakouska, které již mělo silné pronacistické sympatie. O sedm měsíců později naplánoval zabavení části Československa a tvrdil, že etničtí Němci v sudetských oblastech sousedících s východním Německem jsou týráni. „Musím také prohlásit před německým lidem, že v sudetoněmeckém problému je má trpělivost nyní u konce,“ řekl Hitler 26. září 1938. Československo „musí dát Němcům svobodu, nebo si tuto svobodu získáme sami.“

O čtyři dny později, během slavné mnichovské konference (nyní známé jako ústřední bod „usmiřování“ nacistů) Velká Británie, Francie a Itálie souhlasily s předáním sudetské oblasti Německu v naději, že tím zabrání další agresi. "Je to poslední územní nárok, který musím v Evropě vznést," uvedl Hitler. Během šesti měsíců dobyl zbytek Československa a 1. září 1939 zaútočil na Polsko, čímž zahájil druhou světovou válku. Během holocaustu bylo Němci a jejich kolaboranty zavražděno asi 263 000 českých židů, uvádí U.S. Holocaust Memorial Museum.

V roce 2014 Rusko obsadilo ukrajinský Krymský poloostrov a Putin řekl: „V srdcích a myslích lidí byl Krym vždy nedílnou součástí Ruska.“ Před invazí na Ukrajinu nejprve rozmístil podél hranic této země nejméně 150 000 ruských vojáků. V pondělním projevu prohlásil, že „Ukrajina ve skutečnosti nikdy neměla stabilní tradici skutečné státnosti. … Je to nezcizitelná součást naší vlastní historie, kultury a duchovního prostoru.“ A následně uznal proruskou Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku na východní Ukrajině, které se od Ukrajiny oddělily v roce 2014. Nařídil ruským vojákům vstoupit do oblasti na „mírovou misi“ a ve čtvrtek ráno zahájil útok v plném rozsahu, bombardoval města, města a vesnice a postupoval směrem k hlavnímu městu Kyjevu, kde se rozezněly náletové sirény.

„Argument, který přednesl Hitler, je velmi, velmi podobný tomu, který vyslovil Putin,“ řekl Dov S. Zakheim, hlavní poradce Centra pro strategická a mezinárodní studia a bývalý náměstek amerického ministra obrany. Putin podle něj tvrdí, že ukrajinská vláda „týrá tyto chudé, rusky mluvící lidi na východní Ukrajině“ a ti potřebují, aby se Putin postavil na jejich obranu. "Takže je to stejná příručka," řekl Zakheim. „Když [Hitler] odtrhl Sudety, jeho argument zněl: ‚Tito lidé nechtějí být součástí Československa. Jsou to Němci.‘ Putin říká o těchto lidech v Doněcku a Luhansku totéž: ‚Nechtějí být součástí Ukrajiny. Jsou to Rusové.‘ Naprosto přesně stejný argument."

Čtvrtečním útokem zašel ještě dál, pokračuje Zakheim. A příklad z konce 30. let naznačuje, kam až by tato expanze mohla zajít. "Hitler chtěl ovládnout celou Evropu," dodává Zakheim. „Putin… chce obnovit carské Rusko, ruské impérium. To je hrozba zejména pro Finsko, které bylo součástí ruského impéria, pro pobaltské státy, které byly součástí ruského impéria, i pro Polsko, které bylo součástí ruského impéria.

Stephen J. Blank, vedoucí pracovník Institutu pro výzkum zahraniční politiky ve Filadelfii, řekl, že Putin postupuje rychleji než Hitler: „Neměli jsme mnichovskou konferenci, rovnou tam přijely tanky.“

Zdroj: Washington Post


 
 

Čtěte více:

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE
23.05.2022 14:00
Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozem...
Jak lze pomoci Ukrajině? Užitečné odkazy i sbírka, kterou znásobí ČSOB
26.02.2022 22:05
Češi ukazují obrovskou vlnu solidarity s válkou zasaženou Ukrajinou. Z...
Putin nařídil uvést ruské jaderné síly do bojové pohotovosti
27.02.2022 16:26
Ruský prezident Vladimir Putin nařídil uvést ruské jaderné síly do vys...
Co vše bude v pondělí drtit trhy pod tíhou války a sankcí na Rusko?
27.02.2022 23:23
Odpojení některých bank od mezibankovního systému SWIFT a další opatře...
Co znamená Putinův rozkaz o jaderných silách? Někteří analytici mají obavy
28.02.2022 12:31
Mohl by ruský prezident Vladimir Putin poté, co na Ukrajinu vyslal své...
Rusko dosáhne vojenského úspěchu za cenu obrovských ztrát, strategicky jasný debakl, říká analytik Visingr
28.02.2022 13:40
Stále je pravděpodobné, že Rusko na Ukrajině dosáhne vojenských úspěch...

Váš názor
  • .
    28.02.2022 19:55

    Na obchodní platformě je toto velice zbytečný článek.
    Ullsperger
    • Re: .
      28.02.2022 22:17

      Nene, souvisí s tím. Největší provar mého života leží momentálně v ruských ETF a akciích, které nemohu ani "naředit", protože nákupy jsou zmrazené. Klidně bych jim to odevzdal zdarma (zadavte se, šmejdi), jen když z Ukrajiny vypadnou a už se tam nikdy nevrátí.
      Berounskej
      •  
        28.02.2022 23:09

        Každý dolar, co proděláš získá kdo? Tobě svůj majetek draho prodali, teď jim ho necháš? Naopak, pokud dělají výprodeje, levně od nich koupit....
        xpard
  •  
    28.02.2022 17:57

    Hitler byl samozřejmě jeden z největších zmetků v lidských dějinách, ale myslím, že vhledem k Putinovi se o něm dá mluvit jako o džentlmenovi. Tam mohl Hácha přijít a když omdlel, ještě ho i křísili. :-) To putin si pozve Zelenskýho do Minsku, po cestě nastrčí 400 Vagnerových zabijáků a kdyby prošel, už by se stejně nikdy nevrátil, protože tam by uklouzl, spadl a zemřel na vykrvácení dřív, než k němu jako stačili doběhnout :-)
    lunatic with skateboard
  • Siuhkas.
    28.02.2022 17:54

    Ano je to dost podobné Připomíná mi to porcování Evropy před 1. Světovou válkou a obětování Polska a Československa
    JC
    • Re: Siuhkas.
      28.02.2022 22:19

      Měli bychom na to myslet, až bude Rus vykřikovat, že chce "jen" mezinárodně uznat Luhaňsk a Donbas - za chvíli budou další regiony a pak další země a... prostě o tato kamna už jsme se jednou spálili.
      Berounskej
      •  
        28.02.2022 23:15

        Kdyby jednou. Zm.di
        Velkamedvědice
        • uz ani jednou
          28.02.2022 23:37

          jako narod skoncili - promarnili desitky let od IIWW aby vybudovali vlastni spolecnost s identitou a rezimem kde lidu budou chtit zit - ale ted nemaji nic - a nikdo s nimi nebude chtit jednat - nikdo tam zit nechce a pokud to je mozne vyvedou majetek mimo vlastni spolecnost ktera je vytvorila - lze jeste lepe definovat duveru rusu ve vlastni narod ?
          eple
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university