Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Británie chce Ukrajině kvůli zablokovaným přístavům pomoci s vývozem obilnin

Británie chce Ukrajině kvůli zablokovaným přístavům pomoci s vývozem obilnin

24.05.2022 10:13
Autor: ČTK

Británie hledá způsoby, jak pomoci Ukrajině s vývozem obilnin, které kvůli ruské invazi a zablokovaným přístavům nemůžou zemi opustit obvyklou lodní cestou. Stanici Sky News to dnes řekl britský ministr dopravy Grant Shapps, který toto téma řeší se svým ukrajinským protějškem Oleksandrem Kubrakovem. Ukrajina kvůli válce čelí problémům, jak vyvézt téměř 25 milionů tun obilí, přičemž jeho nedostatek může ohrozit miliony hladovějících lidí v chudých zemích.

"Mluvili jsme o podrobnostech, do nichž tady nemůžu zacházet, ale obecně šlo o to, jaká infrastruktura je potřeba, aby se zajistilo, že se obilí dostane ven," řekl Shapps. "Existuje spousta dalších možných způsobů, jak obilí a další zboží dostat ze země... A je klíčové, aby se to podařilo, protože jinak bude problém s hladověním a možná i s hladomorem," dodal britský ministr.

Britský deník The Times dnes napsal, že Británie a další spojenci mimo jiné zvažují vyslání válečných lodí do Černého moře, a to právě kvůli ochraně nákladních plavidel s ukrajinským obilím. Pro ukrajinské lodě by měl vzniknout bezpečný koridor směrem od Oděsy k úžině Bospor.

O koridoru pro vývoz obilovin hovořil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis s šéfkou britské diplomacie Liz Trussovou. Na jeho provozu by se měly podílet některé země NATO, ale také státy, které jsou na dodávkách obilovin z Ukrajiny existenčně závislé, například Egypt. Taková operace by ale vyžadovala i zpřístupnění nyní zaminovaného oděského přístavu a Ukrajině by bylo třeba dodat dalekonosné zbraně, kterými by mohla bránit své pobřeží a lodě před útoky ruského námořnictva, napsal The Times.

Britský list ale zároveň s odvoláním na vyjádření nejmenovaného západního diplomata uvedl, že ustavení koridoru pro vývoz obilovin po moři je nepředstavitelné bez souhlasu Ruska. "Pokoušet se o to bez ruského souhlasu znamená zvýšit riziko možného incidentu," řekl.

Část zásob obilovin se Ukrajina pokouší s pomocí dalších zemí vyvézt například po železnici. Například český státní železniční nákladní dopravce ČD Cargo odvezl první vlak s kukuřicí z Ukrajiny do německého přístavu Brake. Do exportu ukrajinského obilí se zapojila i nákladní divize německých drah DB Cargo.

Ukrajina má ve svých silech zásoby v podobě milionů tun obilí a vzhledem k blížící se sklizni, která se očekává za pět až šest týdnů, řeší akutní problém, jak je vyprázdnit. Pokud se jí to nepodaří, nebude mít sklizeň kam uskladnit. Kvůli blokádě ukrajinských přístavů stoupají i ceny obilí na světových trzích a mezinárodní organizace včetně OSN varují, že nedostatek potravin může způsobit hladomor.


Čtěte více:

FX strategie: Koruna čeká na obměnu bankovní rady. Květnová inflace v eurozóně nažhaví trh
24.05.2022 6:05
Přelom května a června bude ve znamení důležitých čísel na obou straná...
Airbnb se stahuje z Číny. Podnikání zde bylo v poslední době už nákladné a provozně složité
24.05.2022 8:53
Americká společnost Airbnb, která poskytuje ubytování v soukromí, se v...
Rozbřesk: Dnešní data napoví, nakolik se inflace 'zakusuje' do evropského růstu
24.05.2022 9:11
Dnešní výsledky evropských květnových podnikatelských nálad zveřejněné...

Váš názor
  • Hladomor kvuli valce?
    24.05.2022 17:04

    V Evrope nikdy. Egypt snad, ovsem z cele Afriky je na tom Sever nepomerne lepe nez Stred ci Vychod.... A co LatinAmerica&Caribbean??? Od roku 2014 tam trvale roste pocet obyvatel trpicich podvyzivou, narust za 6 let o 70%. Jaky je duvod tam????? OBECNE za cely svet mezi 2014-2020 podvyzivou trpi o 20% vice populace (zdroj fao.org)... proc?? aby odtamtud ti mladi emigrovali porodit potomky tam kde produktivni populace klesa?? /// Obezni vyspely svet nema poneti, co je to podvyziva, stale jen utoky na emoce volicu s plnymi zaludky... syty hladovemu neveril, az dnes po sesti letech se svet spojil aby svet nakrmil ?? /// UA globalni produkce: kukurice 3%, psenice 4%, jecmen 6% - krome vlastni spotreby kolik asi, polovinu ze sypek tam zbyva vyprazdnit? V hodnote 10 miliard usd?? Pokrytectvi politiku presahuje unosnou mez, radeji budou zvelebovat byrokracii a danove prijmy utracet za zbrane nez cilevedome odstranovat chudobu, jejiz extremni kriklavou podmnozinou je podvyziva??? /// 2015-2021 (sipri.org) vydaje na zbrojeni: North America = 4919 miliard usd, West+Centr Europe = 2381 miliard usd ...
    Mudr.c
    • Re: Hladomor kvuli valce?
      24.05.2022 23:29

      Presna hra s neoresnými čísly? Ukrajina vyvázi 8 procent, potazmo Rusko 18 procent obili v globálu...Ale k cemu tato čísla? Ta nepovidsji o vyvozu do Afriky, do Egypta je to treba 80 procent, coz hsou ctyri petiny.
      Velkamedvědice
    • Re: Hladomor kvuli valce?
      24.05.2022 17:20

      Hm, tak si nezbroj a sežerou tě rusáci, severokorejci + číňani a arabáši s kalachy. Zbrojní průmysl zaměsnává desítky milionů lidi a vedlejší technologický pokrok využívají všichni. A to šestiprocento 40 milionové země je pro 7miliardový svět strategické. https://www.wired.com/story/the-war-in-ukraine-is-threatening-the-breadbasket-of-europe/
      Gyroskop
      • to: Gyroskop
        24.05.2022 22:22

        Verim ze jste tento stejny odkaz poslal vsem zapadnim vladam, "aby se chytly za nos". A ikdyby jste sam odkaz neposlal, s jejich informacnimi sluzbami INTERNIMI (FBI) ci EXTERNIMI (CIA, MI6) lze s urcitosti TVRDIT, ze ten PŘÍSPĚVEK z pulky brezna 2022 taktez vyhodnotili!!!! (Nakolik mu politici a diplomate dali relevanci, to je k diskuzi a ja jsem skeptik...ackoliv jej povazuji za prinosny) Ja na to mam ten nazor, kdyz Saudska Arabie +Qatar maji stejne vydaje na zbrojni prumysl jako Rusko, tezko se obavat Russke extenzity.... podle cisla "VYDAJE NA ZBROJENI" za obdobi 2014-2021 neni mozne aby russaci mohli expandovat vně svych hranic, kdyz cokoliv vojensky provedou tak to podelaji, jak media informuji. Proste kdyz Rusko ma mensi vydaje na zbrojeni jako Qatar a Saudi Arabia spolecne, ktere NEVALCI pouze KUMULUJI zbrane aspol za obdobi 2014-2021, jedine korupce v politice zapadniho sveta s petrol-zememi muze vysvetlit Vase obavy ohrozeni kalasnikovem... tolik k "tak nezbrojte" /// k plodinam asi takto: clanek naprosto jasne uvadi, ze zemedelska puda potrebuje odpocinek; za komancu se rikalo "UHOR"; dnes je zemedelec REFUNDOVÁN za to, ze se DRŽÍ PŘÍRODNÍCH ZÁKONŮ. Extenzita vyuzivani prirodnich zdroju NAPROSTO nepodleha valce NÝBRŽ potrebe ekonomickeho zisku. To je celé. A sestiprocento NADŘADIT nad zbytek sveta = to neni pro zlomek 6/7 populace právě radostné ZJIŠTĚNÍ...!!! /// Vas webovy odkaz je dulezity: je tam zmineno ze vysoke ceny potravin byly v 2008-2009 zodpovedne za obcanske nepokoje na Haiti, South America + South Asia... Pouze v odkazu NENI UVEDENA PŘÍČINA proč se tak stalo..... Klasicka povrchnost, dnes rikame pokrytectvi... ke kteremu jsem odkazoval ze politici SKLOUZNOU KDYZ KLADNE BODY POTREBUJOU... je az neskutecne ze 2 rozdilne subjekty vidi REALITU naprosto shodne, pouze ji OPAČNĚ reprodukuji....
        Mudr.c
  • obilí
    24.05.2022 14:33

    pokud vyšlou lodě NATO do Č moře - bude přímé angažmá NATO s rizikem zasažení plavidel NATO. nebo - hůře - Rusové zlikvidují sila s obilím a pak nebude co vyvézt. Myslím, že plán je jasný - vyvolat hladomor a migraci do EU a pak v tom zmatku padne UA jak zralá hruška do ruského náručí.
    občan
    • Re: obilí
      24.05.2022 15:02

      To jsou zase dedukce. V Černém moři jsou mezinárodní, Ukrajinské, Bulharské, Rumunské, Turecké vody a aby v těchto místech ruSSák střílel na obchodní lodě nebo plavidla NATO, to by už byl opravdu vrchol všeho. Ale je fakt, že ruští zloději obilí se neštítí vůbec ničeho. Čert nám byl dlužen tyhle ruSSké hordy v Evropě...
      qwer
      •  
        24.05.2022 15:51

        Obchodni lode urcite, ale pro ty valecny ze statu mimo oblast by se muselo nejdriv vymyslet jak obejit Motreuxkou konvenci. Mozna by tu prepravu mohli garantovat Turci, spis nez Britanie.
        Ai-kun
        •  
          24.05.2022 16:02

          Lodě a ponorky NATO jsou dávno v Černým moři. Některý tam byly a některý tam dopluly před uzavřením Bosporu. V tom by problém nebyl...
          qwer
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení