Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stanjura: O možné dani z neočekávaného zisku by se mělo rozhodnout do 10. září

Stanjura: O možné dani z neočekávaného zisku by se mělo rozhodnout do 10. září

04.08.2022 8:54, aktualizováno: 4.8. 10:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

O možném zavedení daně z neočekávaného zisku by se mělo rozhodnout do 10. září, řekl večer ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v České televizi (ČT). Příjmy z daně, která by se mohla týkat bank nebo energetických firem, by mohl jít třeba na kompenzace vysokých cen energií, dodal.

"Nejpozději 10. září by mělo být politické rozhodnutí, jestli se zavede, nebo ne a v jakých parametrech," řekl Stanjura k dani z neočekávaného zisku. Vláda o ní podle ministra vede vážnou debatu. Mimořádné příjmy z ní by měly sloužit k mimořádným výdajům, ne k zalepení díry v rozpočtu, řekl. "Například si umím představit, kdybychom takovou daň zavedli, že se z toho budou platit kompenzace za vysoké ceny energií v příštím rozpočtu v roce 2023," podotkl.

Úvahy o mimořádném zdanění se týkají bank a části energetického sektoru. Stanjura poukázal na zisky bank plynoucí z rostoucích úrokových sazeb, energetické firmy zase těží ze zvyšování cen energií podpořeného ruskou invazí na Ukrajinu. Ministr očekává debatu mimo jiné s Českou bankovní asociací. 

„Vedeme o tom vážnou debatu,“ řekl Stanjura s tím, že naopak vláda nevede debatu o zavedení sektorové daně. Nyní zvažovaná daň by podle něj měla být z neočekávaného zisku. „Správná otázka zní, má společnost větší zisky, protože má více zákazníků, lepší služby, nebo například proto, že dneska je například základní repo sazba v ČNB sedm procent,“ podotkl Stanjura.

(Zdroj: ČT24, čtk)
 

Čtěte více:

ČEZ hrozí mimořádná daň z nadměrných zisků plynoucích z energetické krize ve výši 40 až 60 procent
01.08.2022 9:47
ČEZ hrozí mimořádná daň ze zisků plynoucích z energetické krize. Analý...
Pavol Mokoš: Spekulace o mimořádné dani poslaly akcie ČEZ za dva dny o deset procent níže
02.08.2022 17:07
Trhy v posledních týdnech zmítají události okolo vývoje ekonomiky a ut...
Technický pohled na akcie ČEZ: Co říká učebnicová formace Morning Star?
03.08.2022 17:23
Akciemi ČEZ v posledních době hýbou především politické zprávy a speku...

Váš názor
  • Jsou to hlouposti.
    04.08.2022 20:10

    V žádné učebnici ekonomie něco takového jako "neočekávaný zislk" neexistuje. SatanJura to nemůže vědět, protože ekonomii nestudoval a v učebnicích elektrotechniky to taky nebylo. Neočekávaný zisk, pokud chápu správně, poukaz na zisky plynoucí z krize na UA, mělo mnoho firem i v nedávné historii. Copak si nikdo nepamatuje raketový růst ceny ropy po invazi Iraku do Kuvajtu a v následné válce v zálivu? Tehdy to neplatilo? Příkladů větších nebo menších se najde přehršel. Tak třeba zisky Airbusu po havári Boeingů 737 Max a uzemnění všech do vyřešení výrobní závady. Airbus na tom neskutečně "neočekávaně" vydělal. A co naši producenti obilí, kukuřice, slunečnice. Taky mají "neočekávaný zisk" atd. atd. Zkrátka je to blbost, jen záminka jak sebrat peníze tam kde jsou k socialistckému přerozdělení. Jako za komančů.
    FYI
    • Re: Jsou to hlouposti.
      05.08.2022 9:55

      V žádné učebnici ekonomie něco takového jako "neočekávaný zisk" neexistuje. Ono v učebnicích ekonomie je mnoho prázdných stránek. Třeba se do učebnic tato definice teď dostane. Existuje ale jedno ekonomické pravidlo ,,Nekalé praktiky některých energetických společností, které zvyšují ceny za odběr energií neoprávněně.,, proto je podivné, že v době krize, kdy nás vyzívají k šetření energiemi a utahování opasků některé energetické společností, které zvyšují ceny za odběr energií neoprávněně bohatnou a neoprávněně těží velké zisky. Proto souhlasím s tím, aby jim tyto zisky byly sníženy a použity na dopady krize
      oradapoisson
    • Re: Jsou to hlouposti.
      04.08.2022 23:45

      Je to "nova doba". Nastala okamzikem QE experimentu 2008-2009. Ackoliv tehdy byly poradany politicke krizove vypravy proti vsem "prilis velkym na to aby mohli padnout", dnes se kazdemu vybercimu dani (rozumej statnimu rozpoctu, ktery spravuje POLITICKA VLADA) velmi hodi danove spektrum OLIGOPOLu jakozto mimoradne efektivniho prostredku jak ziskat maximum prijmu od minima subjektu. Proc je to tak sexy? Protoze i velmi tupe hlave minfina postaci trojclenka - momentalne se danove prijmy statnimu rozpoctu hromadi jako nikdy driv - phm, dph z inflace posledni 2 roky, dan z prijmu apod. Ovsem pro STATNI APARAT tento zvyseny agregatni prijem NEBYL a NENI WINDFALL... /// Ano jsou to hlouposti, pouze ideologicke proklamace lidi, kteri toho casu politicky vladnou. Pani Pavova v rijnu 2021 zahy po kolapsu Bohemia Energy rekla: "vyslat signal verejnosti je dulezite". /// Tehdy bylo nad Slunce jasne, ze se jedna o cilenou RETORIKU rady vzajemne hospodarske pomoci (RVHP). Retorika jako PRVOTNI parametr kazdeho politika nebo politicke instituce DEGRADUJE vsechny obvykle nabidkove-poptavkove vztahy determinovane LIBERALISMEM potazmo volnym obchodem. /// Kapitalismus/liberalismus definitivne skoncil. Nastala nova doba POLITICKYCH PROKLAMACI A POLITICKYCH ROZHODNUTI. Dovetek ze je to v zajmu trojclenky a jednoduchosti propoctu rozpoctoveho schodku nekompetentnim odbornikem minfinem netreba troubit do sveta placenou inzerci... Dovetek ze je to v zajmu OLIGOPOLů by mohl pusobit PRILIS KOMUNISTICKY, NEOMARXISTICKY - tudiz zustanu u zduvodneni: "jednoduchost" v sirsim spektru vnimani pojmu.
      Mudr.c
      • je fakt horko
        05.08.2022 9:58

        měl by si se držet víc ve stínu a nechodit na slunce :-)
        oradapoisson
  •  
    04.08.2022 16:12

    A co neočekávaná ztráta? Bude to Stanjura platit ze státního rozpočtu?
    _RaS_
    •  
      04.08.2022 19:27

      Předcovidová cena byla taky 90 EUR/MW v roce 2009. Je to stejné jako by chtěl Stanjura po ropných společnostech, aby dodávali ropu za 20 USD/ barel nebo za zápornou cenu ta byla na trhu také. Sledujeme příběh, jak se Stanjura pasoval do novodobého Robina Hooda, už aby ho vykopli a dali tam někoho schopnějšího ( ne všehoschopného).
      Apolonius
  •  
    04.08.2022 13:41

    Nějak v článku nezazněla poměrně zásadní informace, že daň nebude časově omezená. Stanjura řekl, že jí není třeba časově omezovat, protože přece až se zisky daných firem vrátí na průměr předešlých (tj. covidových) let - což jsou podle vlády ty morálně správné zisky - tak tuto daň automaticky přestanou platit. No a pokud by snad chtěli i nadále mít zisky vyšší, než v přechozích pěti letech, tak jsou to zisky amorální a musí je tudíž odevzdat státu.
    MrBurnes
    • mimořádná daň z nadměrných zisků plynoucích z energetické krize
      04.08.2022 15:54

      mimořádná daň z nadměrných zisků plynoucích z energetické krize. ......Najdi si učitelku prvního stupnně základní školy, ať ti tento text rozloží a vysvětlí....... potom už nebudeš psát takové zhovadilosti.
      oradapoisson
  •  
    04.08.2022 12:00

    Zrusit DPH,snizit dane a poplatek OZE a je to…ale stat chce kupit a prerozdelovat!
    Český Čert
    • Zrusit DPH,snizit dane a poplatek OZE a je to
      04.08.2022 15:57

      půjčit si a rozházet další bilion voličům a dát alence ne dva ale hned deset milionů na nové foto s pávy...... To se nám to tu bude panečku už konečně žít!!!!!! BABIŠ NA HRAD!!!!!
      oradapoisson
    • A vznikne
      04.08.2022 15:16

      precedent, kdy pak uz jakakoliv vlada pri financnich problemech - misto toho, aby resila priciny, snazila se setrit apod - zacne si s odvolanim na toto urcovat sama, co uz je moc a co je treba zdanit a prerozdelit. Jak socialisticke ! Cesta do pekel.
      Hejl
      • mimořádná daň z nadměrných zisků plynoucích z energetické krize
        04.08.2022 15:53

        mimořádná daň z nadměrných zisků plynoucích z energetické krize. ......Najdi si učitelku prvního stupnně základní školy, ať ti tento text rozloží a vysvětlí....... potom už nebudeš psát takové zhovadilosti.
        oradapoisson
        • Re: mimořádná daň z nadměrných zisků plynoucích z energetické krize
          04.08.2022 16:16

          Ze ty sis nevzal rano tu zelenou pilulku. Tytyty! Mama.
          Hejl
          • máma ti dává po ránu zelenou pilulku????
            05.08.2022 9:43

            no to by mnohé vysvětlovalo :-)! hele pošlli mě na ní kontakt, budu se snažit jí přesvědčit, aby ti každý večer dávala modrou pilulku :-)!! po tom se ti to tak za pět let zlepší!!! :-)!!!
            oradapoisson
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university