Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stavebnictví v ČR v červnu po několikaměsíčním poklesu meziročně stouplo o 1 rocento

Stavebnictví v ČR v červnu po několikaměsíčním poklesu meziročně stouplo o 1 rocento

07.08.2023 10:20
Autor: ČTK

Stavební výroba v České republice v červnu v meziročním srovnání po čtyřech měsících poklesu stoupla. Vzrostla o jedno procento, přičemž nárůst zaznamenalo pozemní i inženýrské stavitelství. Dnes o tom informoval na svém webu Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byla stavební produkce vyšší o 2,5 procenta.

"(Meziroční) růst se odehrával na inženýrských i pozemních stavbách a příspěvek segmentů k celkovému růstu byl stejný," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. Produkce v pozemním stavitelství, kam spadá stavba bytových i nebytových budov, se zvýšila o 0,7 procenta. V inženýrském stavitelství, což je budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, výroba meziročně vzrostla o 1,6 procenta.

Stavební úřady ve sledovaném měsíci vydaly 6759 stavebních povolení, což bylo meziročně o 8,7 procenta méně. Orientační hodnota povolených staveb meziročně ale klesla o 15 procent na 44 miliard korun. "Za tímto poklesem do značné míry stojí vysoká srovnávací základna z loňského června, kdy byla povolena výstavba velkého logistického centra," doplnila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

V červnu byla zahájena stavba 2469 bytů, meziročně jich tak bylo o 18,3 procenta méně. Naopak o čtyři procenta více bytů bylo dokončeno, a to 2469.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních firmách s 50 a více lidmi se meziročně snížil o 0,4 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční mzda meziročně vzrostla o 9,9 procenta.


Čtěte více:

Rozbřesk: Týden ve znamení inflačních čísel, rozkolísaná koruna hledá post-intervenční úroveň
07.08.2023 9:15
Konec minulého týdne se na globálních trzích nesl ve znamení smíšených...
Průmyslová výroba v červnu meziročně stoupla o necelé procento, růst zpomalil
07.08.2023 9:44
Meziroční růst průmyslové výroby v Česku v červnu zpomalil na 0,9 proc...
Český zahraniční obchod skončil v červnu v přebytku 18,2 miliardy korun
07.08.2023 10:47
Zahraniční obchod ČR skončil v červnu v přebytku 18,2 miliardy korun, ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data