Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odhad MF: Ekonomika poroste o 1,4 %, recesi nelze vyloučit

Odhad MF: Ekonomika poroste o 1,4 %, recesi nelze vyloučit

30.01.2009 14:21
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Česká ekonomika by podle nové makroekonomické prognózy ministerstva financí letos měla růst o 1,4 procenta. Ještě v říjnu přitom MF počítalo s růstem o 3,7 procenta. Odhad růstu snížilo MF i pro loňský rok, a to ze 4,4 procenta na čtyři procenta. V roce 2007 ekonomika vzrostla o šest procent.

MF ovšem nevylučuje, že vývoj může být i horší. "Výsledky predikce naznačují, že by se česká ekonomika mohla recesi vyhnout, plně vyloučit ji však nelze," uvádí materiál. Analytici pro letošek přitom většinou počítají s poklesem ekonomiky.

"Náš základní odhad počítá už s dvouprocentním poklesem HDP v letošním roce," uvedl například analytik Patria Online Tomáš Vlk. Podle hlavního analytika Generali PPF Asset Management Radomíra Jáče česká ekonomika vykáže letos pokles HDP o půl procenta, přičemž se tento odhad může podle něj ještě zhoršit.

Česká národní banka sice zatím předpovídá letos pro českou ekonomiku zpomalení na 2,9 procenta, její alternativní pesimistický scénář však předpokládá růst jen o 0,5 procenta. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma ovšem nedávno řekl, že ekonomika bude slabší, než jak ji očekává oficiální předpověď. Členka bankovní rady Eva Zamrazilová pak nevylučuje, že růst české ekonomiky letos zpomalí až ke "kladné nule". Novou prognózu ČNB zveřejní ve čtvrtek.

Podle pondělního vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska je nyní nejblíže realitě jednoprocentní růst ekonomiky, se kterým počítá i jedna z verzí přepracovaného státního rozpočtu. Při takovémto růstu MF počítá se deficitem rozpočtu ve výši 73,3 miliardy korun. Poslanecká sněmovna před Vánoci schválila letošní rozpočet se schodkem 38,1 miliardy korun, ten ovšem počítá s ekonomickým růstem o 4,8 procenta.

Rok 2010 by měl být podle analytiků ministerstva již lepší, prognóza počítá s růstem HDP o 2,1 procenta. Vzhledem k otevřenosti české ekonomiky a vývoji v zahraničí je nyní podle MF předpověď dalšího ekonomického vývoje ale spojena se značnou nejistotou. "Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2008 došlo ke zlomu a do vnitřní ekonomiky začaly dopadat krizové příznaky z vnějšího prostředí," uvádí prognóza.

Inflace by podle odhadů MF měla být letos 1,3 procenta, v roce 2010 pak 2,1 procenta. Úřad tak pro letošek její odhad snížil z 2,9 procenta. Loni průměrná míra inflace činila 6,3 procenta. "Po vysoké inflaci v roce 2008 by v roce 2009 měla nastat výrazná dezinflace. Dojde k oslabení nákladových i poptávkových tlaků a vedle toho se projeví i vysoká srovnávací základna z minulého období," uvedli analytici MF.

Míra nezaměstnanosti by se měla letos zvýšit na 5,2 procenta a příští rok na 5,9 procenta, a to z loňských 4,4 procenta. Nepříznivý vývoj by mohla podle MF přibrzdit nová legislativní úprava podpory v nezaměstnanosti a aktivity úřadů práce v politice zaměstnanosti. "Programy budou financované jak z domácích prostředků, tak i za spoluúčasti Evropského sociálního fondu," uvedlo MF.

V případě spotřeby domácností ministerstvo v letošním roce počítá s vyšším růstem než loni. Zatímco v roce 2008 spotřeba domácností podle MF rostla o 2,9 procenta, letos by to měl být růst o 3,2 procenta a příští rok o tři procenta.


Váš názor
  •  
    30.01.2009 15:08

    Tak nevím, kde se bere tolik optimismu. Jestliže to vezmu z mé oblasti plastických hmot pro průmysl, tak když budu uvažovat v poměrných číslech, tak rok 2007 dělala potřeba našich zpracovatelů 1100, 2008 - 850, ale 4. kvartál 2008 už jen 150. 3 firmy z 25 už jsou nyní v insolvenčním řízení či se do něj chystají a podle průzkumu trhu se situace nadále rapidně zhoršuje. Kde bere MF tolik optimismu, že míra nezaměstnanosti bude 5,2%, když už nyní se snad pohybuje kolem 6%? O co, že za měsíc spadne prognóza ze zmiňovaných +1,3% do záporných čísel? A čím se zvýší spotřeba domácností o 3,2%? Přece zvýšenou cenou energií o 10%. Určitě ne tím, že by lidé začali více utrácet, když jim bude hrozit nezaměstnanost ne 5,2%, ale minimálně 8%... Aby se tito "prognostici" nakonec k nim také nepřipojili.:-) Ale to se jistě nestane, na ministerstvech mají své jisté... Ta hlavní rána totiž přijde v průběhu března až května, kdy řada malých firem již finančně ty propady neutáhne a banky je hodí do konkurzů. A slovy Járy Cimrmana: "Ostatní si řeknem, až tu šíji přetnem"...
    Jarsou
    • Jak vidím,
      30.01.2009 15:43

      máme společný obor,vycházím ve svém příspěvku z podobných čísel a skutečností ve výrobě technických výlisků vstřikovámím.Žádná legrace!A spousta technologie je na leasingy nebo úvěry a už se to začíná řešit,protože se nesplácí.To bude teprve šrumec!Naštěstí to není náš případ,protože zastávám názor-na co nemám to si nekupuji.Takže spím klidně.Zdravím
      erko1
    •  
      30.01.2009 15:22

      Je to placený optimista, jinak by se musel jít oběsit do rybníka. :oD
      Harp.
      •  
        30.01.2009 16:27

        Já zase z oblasti vakuového tvarování. Svatá slova. "Na co nemám, to si nekupuji" Již dlouho razím toto heslo a proto také klidně spím. Ba naopak, oslabená koruna pomůže k zhodnocení exportu i úspor v EUR a ti, kteří se nechtěli a nemuseli bankám zaprodat, se potom zvednou jako Phoenix z popela, který tady po krizi a stagnaci zůstane a pojedou. Další problém však nastane u desetitisíců dnes zadlužených spoluobčanů, kteří skočili na televizní "úvěry bez problémů" a dopřáli si Vánoce či dovolené. Již dnes Katastry pomalu nestačí zapisovat exekuce. A to je fakt teprve začátek.... Ale nemějme strach. Příští volební vítěz jistě slíbí, že to stát za všechny zaplatí a získá tak ústavní většinu. Ach jo... Alespoň se jednoznačně během pár měsíců jasně ukáže, zda mělo či nemělo smysl, že Slováci vstoupili do EUR. Dnešní zprávy jednak varují, že EUR padne, jiné, že EUR bude za 32.- Kč. Tedy klesne na úroveň bývalé slovenské koruny, která byla proti nám tak slabá....
        Jarsou
        • Na ty slováky
          30.01.2009 16:57

          jsem moooc zvědavej,už jsem nad tím mockrát přemýšlel jestli na tom vydělají nebo naopak.Analitikům a prognostikům nevěřím,protože se již několikrát ukázalo že blábolí nesmysly,tak uvidíme jak to pod Tatrami zvládnou.A s tím Phoenixem to vidím stejně.
          erko1
  • No nevím,
    30.01.2009 14:53

    výkonnost HDP je závislá na spoustě faktorů,ale pokud by se neměřilo v penězích,ale ve skutečných vytvořených hodnotách,tak ten propad výroby v továrnách je tak markantní(osobní zkušenost z mého okolí),že to nemůže skončit růstem 1% ani náhodou.Pokud se celý rok udrží Kč v pásmu v kterém je dnes,tak s odřenýma ušima budeme lehce nad nulou a to si Kalousek bude moci setřít pot z čela s pocitem,že to ještě dobře dopadlo. A když před nedávnem Topolánek prohlásil,že krize nebude mít na naší ekonomiku žádný výrazný dopad,tak jsem si myslel že snad žije na Marsu a neví co se v těch fabrikách děje.Měli by se víc zajímat o okamžitou realitu a neblábolit potom s křížkem po funusu.
    erko1
  • tak kdo mluví pravdu
    30.01.2009 14:26

    Ministr Kalousek jasně sdělil,že resece nebude,tak jak to je. Já to vím, ale pan ministr dokáže jen tak spočítat ptáky a hlásit bláboly do médií.
    ekonomka
    • Re: tak kdo mluví pravdu
      30.01.2009 16:48

      Ač nerad, musím nesouhlasit. Kalousek tvrdil, že nás nepostihne finanční krize - ta ještě opravdu nenastala, ale, bohužel, díky hospodářské krizi nastat ještě, až firmy a občané nebudou moci ten bilion či více úvěrů zaplatit, přijít a o recesi řekl, že doufá, že nepřijde. Ale jistě s tím už počítá, ale nechce šířit paniku....:-)))
      Jarsou
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data