Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSSD opět navrhuje vyšší daně: 30 % z platů nad 100.000 Kč

ČSSD opět navrhuje vyšší daně: 30 % z platů nad 100.000 Kč

21.10.2009 15:58
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Sociální demokracie předložila ve sněmovně zákon, v němž opět přichází s návrhem na zavedení vyšší daně z příjmů pro lidi s vysokými platy. Lidé s platy nad 100.000 korun měsíčně by měli od roku 2011 odvádět 30 procent ze superhrubé mzdy, tedy asi 38 procent z někdejší hrubé mzdy. Na dnešní tiskové konferenci ČSSD to prohlásil její stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.

Současná sazba daně z příjmů zaměstnanců činí 15 procent ze superhrubé mzdy, tedy z hrubé mzdy navýšené o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění. Tuto změnu zavedla reforma veřejných financí předchozí vlády Mirka Topolánka. V přepočtu na bývalou hrubou mzdu představuje současné zdanění asi 23 procent.

Obnovení daňové progrese podle Sobotky přispěje k větší míře sociální spravedlnosti a přinese víc peněz státnímu rozpočtu.

Sobotka také informoval, že ČSSD chce během projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok navrhnout celkem tři změny. Chce dorovnat peníze na platy zaměstnanců veřejného sektoru, na přímé platby zaměstnancům a peníze na dotace provozovatelům sociálních služeb. To by mělo představovat dohromady 11,5 miliardy korun.

Sobotka tvrdí, že se nejedná o dramatickou sumu, ale spíše o menší úpravu. Peníze na ni chce hledat například ve zbytných výdajích rozpočtových kapitol.

ČSSD předložila také zvláštní návrh zákona o jednorázovém příspěvku k důchodcům. Pokud parlament tento návrh schválí, měli by zřejmě v červnu příštího roku důchodci dostat 2400 korun. Peníze by měly jít ze státního rozpočtu. Stát by měl zdroje získat z výnosů z privatizace a ze zisků státních firem. Celkem by si tato výplata měla vyžádat 5,1 miliardy korun.


Váš názor
  • velmi dobré
    27.10.2009 13:15

    ano lidé s vysokými příjmy by měli víc platit. Jsou to šmejdi prachatý.Měly by se též u těchto lidí dělat pravidelně kontroly, co s vydělanými penězi dělají. Také, jak a kde bydlí. Měl by se propracovat nový zákon na to, že když bude mít rodina s vysokými příjmy nadměrný dům, měli by si vzít k sobě jednu romskou rodinu. Proč by se měl pořád starat jenom stát ?Není přeci možné, aby někdo měl víc než já. Jak já k tomu přijdu ? Lidé s nadměrnými platy jsou nebezpeční pro společnost. Oni proto, že mají prachy nevolí čssd a jezdí v drahých vozech.Tím se ve společnosti začínají lidé dělit a to není dobré, aby někdo měl víc.Jak k tomu přijdu, když už deset let dostávám dávky jenom 10 000 kč měsíčně, ale to jenom kvůli dětem co máme.Práci sehnat nemůžu, protože mě bolí záda, když stojím u míchačky. Všechno bych jim sebral, zdanil, zkontroloval a nakonec bych je na pár let zavřel. Ono by je to přešlo potom vydělávat prachy. Zlatej komunismus, už aby se to vrátilo, jak nám bylo dobře, nic jsem neměl, ale nemusel jsem se trápit tím, že někdo má víc.
    oradapoisson
  • Poznámka na okraj
    27.10.2009 9:00

    Souhlasím s L.H., že zde nepotkáme "rozumný příspěvek". Čtu tady výplody Domina, Karla, Old boye a dalších - a přemýšlím co jste vlastně za lidé? Njesem "socan" (kdo to vlastně je?) ani důchodce, žiji si vcelku na solidní úrovni, ale názory ohledně daní jako "legitimní krádež", lidé se neučí a proto jsou nezaměstnaní (zeptejte se těch sklářů?), otázka vztahu k důchodcům jako k bezprávním občanům (a kdo tady vyrobil a vybudoval mnoho věcí, které jsou dnes zprivatizované?). Nesouhlasím s mnohým co navrhuje ČSSD, neosuhlasím s dávkami pro mnoho "nemakačenků" a s mnoha dalšími návrhy. Ale to neznamená, že musím podceňovat a urážet většinu lidí. Vy jste "investoři" nebo "spekulanti"? Pokud jste takoví "nadlidé", tak by vám mělo být jasné "normální rozložení" lidí a jejich vzdělanost a přístup k práci apod. Nemohou být všichni podnikatelé, bohatí, vzdělaní. A co např. progresivní daně ve všech "vyspělých" západních zemích? A proč "Old boy" živí mladšího nezaměstnaného"
    Tony
    • Tony
      27.10.2009 10:31

      Tony, extrémní názory klidně eliminuj, ale že daň (a její celková výše, růst v čase za posledních cca 100 let, a způsob jak se s ní pracujení pracuje resp. manipuluje) je KRÁDEŽ, na tom není nic nepochopitelného ani složitého ba dokonce ani kontroverzního... a apriori to ještě neznamená, že by něměla existovat v jiné podobě vůbec... ovšem NE jako NEDOBROVOLNÁ, NEEKVIVALENTNÍ, NEÚČELOVÁ, NEDOBROVOLNÁ, VYNUTITELNÁ, NENÁVRATNÁ apod. platba... Doporučená literatura: je ji hodně, ale čtivá a relativně pochopitelná např. tady: http://www.libinst.cz/komentare.php?id=224&highlight=ekonomie strachu
      First Knight
  •  
    22.10.2009 9:07

    Zajímavé je vždy stále stejné zdůvodnění, které je naprosto pokrytecké a populistické: větší míra sociální spravedlnosti a víc peněz do rozpočtu. Proč neuvedou jen ten druhý důvod, který je jedině správný. Prvnímu důvodu rozumění všichni, kteří mají ve svém životě finanční problémy, protože se ve škole neučili, nesnažili se ani později v práci. Teď se jim stýská po dobách, kdy mohli v práci krást toaletní papír, fasovat propisovačky, kancelářské papíry a montérky a nářadí. Bohužel se zde nenajde nikdo, aby procenta vysvětlil, jak to píše Domin. A bohužel pravice i levice bude potřeboval naplnit peníze do rozpočtu i v budoucnosti. Místo slibu krve a slz je však lépe někde zvýšit daně, ať přímé či nepřímé. Všichni jsou pro, aby se poslancům snížil plat, ale proč tolik všichni křičí, když jim jde o vlastní platy. Možná hodně lidí (hlavně úředníci) pracují ještě hůře než poslanci. Ale zde je asi zbytečné o tom psát, zde to všcihni vědí - avšak i investigativní novináři nemají odvahu o tompsát do novin. Nejprve novináři kritizovali, že rozpočet bude 230 mld, když se podařilo nikoliv ideálně 163 mld, tak i v tak "serioznim" periodiku jako HN křičí titulky, o kolik peněz přijde obyčejný občan s podtextem "tak takhle ne."
    Karel
    •  
      22.10.2009 9:58

      A) novináři - dobře se to prodává, o tom to je B) úřednící = desetitisíce potenciálních voličů C) důchodci = statisíce potenciálních voličů D) rodiny s dětmi = statisíce voličů E) ČSSD = marketingová strategie F) zdaníme úspěch = neúspěch = potenciální volič ČSSD Neboli budeme se mít někdy s tímto přístupem lépe?
      Démon
      •  
        22.10.2009 13:05

        Nejenže na tomto serveru asi socana diskutéra napotkáme, ale horší je, že nepotkáme ani rozumný diskusní příspěvek.
        L.H.
  • Socani jsou z Marzu
    21.10.2009 19:05

    Nebo spíše spadli z višně. Souhlasím s Vámi všemi. Na tomto serveru ale asi socana diskutéra napotkáme, to by potom nebyl socan. Znám spoustu důchodců a ty vidí jak socani nakupují doslova hlasy voličů. Důchodci toho k životu moc nepotřebují, tak proč zadlužovat další generace a dávat jim 2400,. když to dají doma pod polštář. Každý ekonomicky vzdělaný člověk ví, že tahle koruna užitek nepřinese, to už to raději dejtě dětem, ty si zato koupí hračky nebo pleny a přinese to vyšší zaměstananost a ten motor ekonomiky se zase roztočí ... To prostě nepochopím, za 10 let budou žrát důchodci kořínky, protože opatření budou ještě drastyčtější. A naše generace bude na Marzu ...
    Démon
    • Re: Socani jsou z Marzu
      22.10.2009 10:50

      Jsem důchodce a tak bych měl mít radost, ale mohu Vás ubezpečit, že nemám a v plné míře souhlasím s Vámi. I když bych to řekl trochu ohleduplněji. Kdybych totiž spoléhal na jednorázové paroubkovy odpustky, tak bych ty kořínky "žral" již dnes a ne za 10 let. Celý život jsem se snažil starat se o to, abych něco uměl a mohl co nejlépe prodat své schopnosti za odpovídající mzdu. Takže v současné době soiální nouzí netrpím, možná i živím o generaci mladšího nezaměstnaného, ale konečně se mohu svobodně rozhodovat, co budu nebo nebudu dělat. Jdu se svou kůží na trh, nebojím se nejistoty a dokáži se i ve starším věku vhodnou prací zajistit. Není to jednoduché, stojí to námahu, ale je to prostá realita dnešního všedního dne. Bez smysluplné práce si život nedovedu představit. 2400 Kč sice důchodce potěší, ale nevyřeší to jeho ekonomické postavení. Je to naprosto systematické alibistické podbízení v předvolebním boji a každý soudný člověk by měl soc. dem. s takovými praktikami poslat do ... !!!!!
      old boy
  • Vtipný není jen Sobotkův výrok
    21.10.2009 18:07

    ...mně přijdou vtipní všichni socani, když říkají, že to zvýší výber daní. Jasně se ukázalo, že to není reálné...
    Bo
  •  
    21.10.2009 17:52

    Socialni spravedlnost je prima vec, problem je, ze tohle opatreni tezko prinese zvyseny vyber dani. Schopnej (cili vydelavajici >100k) a slusnej clovek pujde jinam a schopnej podvodnik dane spis neplati vubec. Velmi vtipna manipulace je taky Sobotkuv vyrok: Penize chci hledat ve zbytnych vydajich rozpoctovych kapitol.
    Cedr
    • sociální spravedlnost
      21.10.2009 18:53

      terminus technicus "sociální spravedlnost" včetně jeho aplikace je jeden z nejgeniálnějších "marketignvých" tahů, jak zakrýt resp. ospravedlnit legitimizovanou krádež...
      First Knight
      • Re: sociální spravedlnost
        21.10.2009 19:09

        pro př. 15% z 10 000 je 1500 Kč a 15% ze 100 000 kč je kolik? ano 15 000 Kč. Jestli tohle není sociální spravedlnost, tak už fakt nevím. Možná kalkulačky KSČSSD to počítají jinak, ale proč potom makat? proč dělat po večerech? abych nakrmil svého rÓma? nebo abych držel uměle při životě mentálně postiženého? Svět na tohle za pár let nebude mít peníze, pokud si nepůjčí na Marzu !!!
        Démon
  • Vše naruby
    21.10.2009 16:53

    Socani jsou ochotni za zisk laciných voličských hlasů od lidí bez vlastního názoru (což je bohužel většina) zaprodat třeba celou republiku. Jen ať se hlavně dostanou ke korýtkům ! Rozhodli se volit líbivou politiku "trestání" úspěšných, namísto toho, aby se starali o to, ať se nepoflakují tzv. "nezaměstnaní", kterým vytváří neskutečně výhodné podmínky. Proč by tito lidé měli dostávat podporu jen tak, zdarma, bezpracně. Mně osobně zdarma nikdo nic a nikdy nedal. Všude binec, špína, odpadky, vše zarostené a ...... naši chudáci "nezaměstnaní" mají jediný problém. Dočkat se na kanapi termínu další výplaty podpora a popř. si načerno nějakou tu korunku "přivydělat". Ze svého okolí vím, že více jako 50% nezaměstaných není proto, že nemohou, ale nechtějí najít práci. Odhaduji, že za dvacet let tu budou jen staří a nezaměstnaní a .... socani.
    Jára
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data