Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německý Spolkový sněm schválil daňová opatření na podporu růstu

Německý Spolkový sněm schválil daňová opatření na podporu růstu

04.12.2009 13:18
Autor: ČTK

Berlín (zpravodaj ČTK) - Německý Spolkový sněm dnes schválil legislativu na snížení některých daní. Opatření zahrnutá v takzvaném zákoně na urychlení růstu jsou prvními daňovými úlevami, které parlamentu předložila vláda pravého středu křesťanských demokratů (CDU/CSU) a liberálů (FDP). Spolková rada, horní komora parlamentu, má o zákoně hlasovat 18. prosince.

Vláda, která vznikla po zářijových volbách, navrhuje například snížení daně z přidané hodnoty pro hotely, zvýhodnění rodin s dětmi, částečné snížení dědické daně a daňové úlevy pro podniky. Pokud zákon začne platit, musí Německo počítat s náklady ve výši 8,4 miliardy eur ročně (zhruba 217 miliard Kč).

Pro zákon dnes hlasovalo 322 poslanců, proti jich bylo 246. Dolní komora německého parlamentu má 622 zákonodárců, z toho 323 z koaličních stran. Před hlasováním se v dolní komoře parlamentu odehrála ostrá debata, v níž navrhovaná opatření kritizovali opoziční poslanci ze sociální demokracie (SPD), Zelení i Levice. Jako nástroj pro překonání hospodářské krize jsou podle nich navrhovaná opatření nepoužitelná.

Sporné je například navrhované snížení DPH z přenocování v hotelích, které podle opozice těmto podnikům pouze jen zkomplikuje daňová přiznání. Ostatních hotelových služeb se přesunutí do zvýhodněné sazby daně netýká.

Návrh zákona kritizují jednotlivé spolkové země, které se obávají rozsáhlých výpadků v daňových příjmech. Jejich hlasy přitom bude vláda potřebovat při schvalování ve Spolkové radě. Například vláda Šlesvicka-Holštýnska, kterou tvoří stejně jako na spolkové úrovni černo-žlutá koalice, požaduje finanční vyrovnání za očekávané daňové výpadky.

Daňový balíček konkrétně předpokládá zvýšení nezdanitelných položek na děti z 6024 na 7008 eur a zvýšení přídavků na děti o 20 eur na 184 eur. Jenom u tohoto opatření se počítá s náklady 4,6 miliardy eur.

Od 1. ledna 2010 má být na přenocování v hotelích uplatňována zvýhodněná sedmiprocentní DPH na místo dosavadní devatenáctiprocentní. Hoteloví hosté to však nepocítí, neboť německý hotelový svaz oznámil, že uspořené prostředky bude chtít použít na údajně naléhavé investice a modernizaci. Pokles cen za hotelová lůžka se tudíž neočekává.

Toto opatření přitom bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) prosadila se záměrem, aby místním hotelům pomohla v konkurenčním boji s rakouskými. V alpské republice totiž hotely ze snížené sazby DPH už profitují.

Další úleva se týká dědické daně. Dědící sourozenci a synovci či neteře mají v závislosti na objemu děděného majetku odvádět 15 až 43 procent. Dosud se sazby pohybovaly v rozmezí od 30 do 50 procent.

Koncerny s mezinárodní působností i středostavovské firmy mají mít lepší podmínky při daňových odpisech při ztrátách plynoucích například z vnitřní restrukturalizace. Poslední snížení daní se týká biopaliv, u kterých mají už zavedená daňová zvýhodnění platit až do roku 2011.

Německo se v boji proti hospodářské krizi vydalo v daňové oblasti opačnou cestou než Česká republika, a to navzdory rozpočtovým problémům. Premiér Jan Fischer totiž ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně naznačil, že po plánovaném zvýšení DPH, spotřební daně u pohonných hmot a cigaret a daně z nemovitostí v příštím roce budou muset politici v daňové oblasti hledat další možnosti, jak zvýšit příjmy státu.

Konzervativně-liberální německá vláda spoléhá na to, že snižování daní přispěje k urychlení hospodářského růstu, který má zajistit vyšší daňové příjmy. Snižování daní a daňové úlevy byly zahrnuty i do dvou balíčků, jimiž se Německo pokusilo loni a letos povzbudit ekonomiku.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university