Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obamovo Poselství o stavu Unie: Nevzdáváme se, nesmíme ustoupit od reforem

Obamovo Poselství o stavu Unie: Nevzdáváme se, nesmíme ustoupit od reforem

28.01.2010 8:28
Autor: mediafax

Americký prezident Barack Obama ve středu před oběma komorami amerického Kongresu přednesl tradiční Poselství o stavu Unie. Podle něj Spojené státy čelí obtížným problémům, ale navzdory tomu Američané zůstávají jednotní a nevzdávají se, informuje ve čtvrtek televize CNN.

Obama svůj projev, ve kterém bilancoval svou práci za poslední rok a nastínil plány na rok příští, zahájil ve středu 11 minut po 21. hodině washingtonského času (čtvrtek 03.11 SEČ) připomínkou tradice Poselství a dalších důležitých momentů v dějinách USA.

Poté se zaměřil na současnost Ameriky a její problémy – nezaměstnanost, zdravotnictví, ekonomiku, daně. "Čelíme velkým a obtížným výzvám. A to, v co Američané doufají a co si zaslouží, je na nás, demokratech a republikánech: překonat naše neshody, překonat otupující tíhu naší politiky," řekl Obama v televizním přenosu vysílaném v hlavním vysílacím čase.

Americký prezident se ve své řeči zaměřil na úděl řadových občanů země a jejich nezlomnost i v těžkých časech krize. "Díky této odvaze, obrovské slušnosti a obrovské síle jsem nikdy nebyl tak plný naděje v americkou budoucnost, než jsem dnes večer," pokračoval Obama.

"Navzdory našemu strádání je naše jednota silná. Nevzdáváme se. Nekončíme. Nedovolíme obavám nebo rozdílům, aby zlomily naši odvahu," dodal prezident.

Podle Obamy ta nejhorší část krize již skončila. "To nejhorší z bouře skončilo," řekl Obama a připomenul některá z opatření, která jeho administrativa k obnově ekonomiky udělala – pomoc bankám či snížení daní.

Prezident si také činil zásluhy na vytvoření dvou milionů pracovních příležitostí s tím, že do konce tohoto roku přibude další milion a půl pracovních míst, a žádal Senát, aby po vzoru Sněmovny reprezentantů schválil nový zákon k vytváření pracovních příležitostí. "Chci mít ten zákon na svém stole bez odkladu," uvedl Obama.

Prezident chce také podpořit malé a střední firmy a společnosti daňovými úlevami a pobídkami. Naopak velkým společnostem s příjmem více než 250 tisíc dolarů ročně již snižovat daně nechce. Prezident chce také v příštích pěti letech zdvojnásobit export a prodloužit snížení daní střední třídě, které by mělo skončit už tento rok.

Obama navrhl použít 30 miliard dolarů z peněz, které státu vrátily zachráněné banky, na podporu malých firem. Právě ty vytvářejí většinu pracovních míst v USA.

Podle Obamy je čas, aby se po desítkách let dlouhých půtek a svárů ve Washingtonu přišlo něco nového a vyzval politiky, aby se řídili "zdravým rozumem" a nenechávali americkému lidu "hory dluhů".

V Poselství o stavu Unie bylo místo i na Obamovu obavu o stav životního prostředí a zájem o "čisté" zdroje energie.

Nezapomenuta zůstala i kontroverzní reforma amerického zdravotnictví, o kterou demokraté v obou komorách Kongresu již několik měsíců svádí boj s republikány. "Myslím, že teď už je docela jasné, že jsem se nepustil do zdravotní reformy, protože by to byla dobrá taktika," rozesmál Obama členy Kongresu.

Prezident žádal Kongres, aby se reformy nevzdával. "Ne teď. Ne teď, když jsme tak blízko. Nalezněme způsob, jak společně dokončit práci pro americký lid," uvedl Obama, který se nebál vzpomenout ani na demokraty prohrané doplňující volby do Senátu. Ty se minulý týden uskutečnily ve státě Massachusetts a demokraté kvůli nim přišli v Senátu o většinu hlasů nutnou ke schválení zdravotní reformy.

Bouřlivý potlesk vyvolala Obamovo poděkování směřující k jeho ženě Michelle Obamové, která se snaží bojovat proti dětské obezitě mezi americkou omladinou.

Další částí Poselství byla i zahraniční politika. V Afghánistánu Američany čekají ještě "těžké dny", Obama si je ale jistý úspěchem. Prezident také potvrdil své odhodlání stáhnout americké bojové jednotky z Iráku na konci srpna. Obama také uvedl, že Íránští vůdci budou čelit "vzrůstajícím následkům", pokud se nepodřídí mezinárodním závazkům.

Obama se svým jednu hodinu a devět minut dlouhým prvním Poselstvím o stavu Unie pokusil oživit víru Američanů v lepší zítřky, ale hlavně ve svou politiku. Jeho projev byl dlouhý, přesvědčivý a působivý. Jaký jeho slova měla účinek, ale ukáže až každodenní politika a další Poselství o stavu Unie, které Obama přednese příští rok.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data