Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rakouská škola…

Rakouská škola…

01.02.2010 14:40
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Sekce komentářů se na našem webu stala v letošním roce v mnoha ohledech stejně zajímavá a podnětná, jako tam publikované texty. Mám samozřejmě na mysli příspěvky, které mají co říci k popisovanému tématu a nejsou jenom prázdným výkřikem do tmy, často „podepsaným“ nickem bez chuti a zápachu.

V jednom takovém příspěvku zaznělo relativně neobvyklé spojení – „rakouská škola“. Studovaným ekonomům a nadšeným amatérům není třeba doplňovat další detaily, ti vědí o co jde i bez následujícího textu. Všichni ostatní nechť berou níže uvedené jako pozvánku k dalšímu studiu…jde o navýsost zajímavou disciplínu.

Na úvod něco definic. Rakouská škola je “minoritní“ škola ekonomického myšlení, která zdůrazňuje spontánní organizační sílu cenových mechanismů a cenových systémů. Jednou z hlavních tezí je úvaha, že komplexnost lidského chování činí jakékoliv matematické modelování tohoto chování inherentně nepřesné, ne-li zcela nemožné. „Rakouští“ ekonomové jsou současně zastánci pečlivého dodržování a vynucování dobrovolně uzavřených smluvních dohod mezi jednotlivými ekonomickými subjekty. Podle jejich názoru by navíc obchodní transakce měly podléhat co nejmenšímu vlivu – zejména – státu, vlády a byrokracie. Nic, s čím by se dalo nesouhlasit. Problémem zůstává, že současné tendence jsou přesně opačné – stát Vám a mě strká nos skoro do všeho včetně věcí, do nichž mu v zásadě nic není.

Mezi hlavní představitele této školy (minimálně ty, o nichž se nejvíce mluví) patří Ludwig Heinrich Edler von Mises. Narozen roku 1881 v Lembergu (nyní Lvov na Ukrajině), přednášel ve funkci docenta („Privatdozent“) na vídeňské univerzitě, současně v letech 1909-1934 působil jako sekretář při vídeňské obchodní komoře. Patří mezi jedny z nejaktivněji publikujících autorů na téma klasického liberalismu. Mezi jeho hlavní teze patřilo tvrzení, že peníze jsou poptávány za účelem nákupu jiných věcí, spíše než pro své další kvality. Současně argumentoval, že neřízená úvěrová expanze vede k prohloubení ekonomických cyklů. Druhou hlavní tezí byl názor, že socialismus nemůže z ekonomického pohledu přežít, protože mu schází alokační funkce cenového systému. Bez něho nelze umísťovat kapitálové zdroje směrem k tomu nejproduktivnějšímu uložení…

Než se do mě zástupci akademické obce pustí, že výše napsané je plytké a povrchní, zadržte…na začátku jste byli varováni. Pro ty ostatní – v češtině najdete minimálně jedno dílo Ludwiga von Misese. Jde o překlad knihy „Human action“, v češtině „Lidské jednání“. Alternativně posurfujte na www.mises.org.

Hezký týden přeji,


Váš názor
  •  
    02.02.2010 10:58

    t.j. krize vypukla v momente, kdy americanum nezbylo nic jineho nez zvysit urokove sazby, aby cinani a spol. pokracovali v investicich do USD, tim si ale bohuzel spustili krach realitni bubliny
    FAZ
  • Rakouska skola varovala pred dnesni krizi
    02.02.2010 10:49

    kdyz chcete videt priklad jak Rakouska skola varovala pred dnesni krizi, doporucuji knihu PENIZE V RUKOU STATU, ceske vydani z r. 2001, viz. oddil 8 od strany 126, ..... http://www.libinst.cz/etexts/rothbard_penize.pdf........ "Poslední krize v jihovýchodní Asii, Rusku či Latinské Americe nám daly jen slabě pocítit, jak „tvrdé přistání“ na tento systém čeká." ..... "V každém případě je krize nevyhnutelná. Vypukne okamžitě, jakmile inflační tlak na zvyšování cen přestane být vyrovnáván odlivem peněz do zahraničí."
    FAZ
  • Rakosuka skola vs. Keynesianci
    02.02.2010 9:37

    Pro pobaveni posilam jeste link na video z Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=d0nERTFo-Sk Je to Hayek versus Keynes jako RAP. Pro ekonomy je to dobré pobavení...
    Laďa
  • přesně tak
    01.02.2010 21:36

    klip na econstories.tv je naprosto super.
    ops
  •  
    01.02.2010 20:28

    Liberalismus, volný trh je pro mě to samé co komunismus. Utopie dobré k snění.
    ignác
  •  
    01.02.2010 20:16

    Ale kde vládne čisté liberální prostředí? Na této planetě snad nikde. A pro někoho může být výsledek liberalismu krize 30. let. A může říci proč toto opakovat se všemi důsledky. Osobně moc na liberalismy či socialismy moc nevěřím. Pro mě neexistuje něco jako suprsystém. Jsou to jen možná jisté nálepky pro určité strategie. Kdy jedno či druhé vypadá všude jinak a jen se to přizpůsobuje tomu co je potřeba. Světem nevládne ekonomie, je jen nástrojem strategie.
    ignác
    •  
      01.02.2010 20:34

      Povzbudivý titulek, ale obsah žádná sláva. Doporučuji podívat se na video na http://econstories.tv/ Rakouská škola je především soubor analytických nástrojů ke zkoumání REÁLNÉHO světa, nepotřebuje žádný "suprsystém", ani "čisté liberální prostředí". Má jiné předpoklady než většina ostatních směrů - toť vše. Proto je možná Schiff a spol. docela úspěšný v predikcích.
      /\
      •  
        01.02.2010 20:54

        Tím suprsystémem jsem nereagoval přímo na rakouskou školu ale na zmíňku o liberalismu v článku zabývajícím se rakouskou školou. Jak slyším liberalismus a komunismus, tak reaguju trochu vznětlivě.
        ignác
        •  
          01.02.2010 20:58

          Pro mě to je to samé, jako se bavit o tom, zda jsou lepší katolíci či evangelíci a kdo má blíže k Bohu. A v tom článku padly narážky na výhody liberalismu a nevýhody socialismu. Nebo se snad mýlím?
          ignác
  • Tak proto
    01.02.2010 20:04

    Ha há, no podívejme. Portál Patria.cz pravidelně čtu a sleduju už zhruba rok a celou tu dobu si říkám, že pan Žabža má ze všech analytiků nejrozumnější názory a nejpronikavější vhled do makroekonomie, zejména problematiky hospodářských cyklů. A tady je důvod - pan Žabža zná Misese a Hayeka! Možná s jejich učením dokonce sympatizuje. No že mě to hned nenapadlo...
    KaD
    • Re: Tak proto
      01.02.2010 20:48

      Na všem bych se s ním neshodl ale jinak ho mám zde nejraději. S tím, že má nejpronikavější vhled do makroekonomie ze zdejších autorů, souhlasím i já. Většinou se s ním ztotožňuji ale můj pro někoho třeba mylný názor je, že by to chtělo ještě trochu odhodit idealismus a zahrnout do ekonomického povědomí něco z geopolitiky, což se neobejde bez znalostí historie, protože o tu tu jde v prvé řadě. Ekonomické teorie platí jen do jistých měr. Třeba před příchodem krize či během ní jsem slyšel opravdu hodně terorií vycházejících z historických modelů. Všechny pohořely. Jde o to, že když se mění věci, které jdou nad běžně zaběhnutý rámec, můžete dosavadní teorie vycházející z nějakých výpočtů zahodit.
      ignác
  •  
    01.02.2010 18:40

    Jo škola je dobrá věc ale před propadem na trzích v létě 2007 mě nevaroval, téměř krom mého mozku, nikdo a všude na mě někdo halekal, jak vše bude supr. Od médií, rádoby ekonomů a odborníků či politiků. Byla to pro mě dost dobrá zkušenost, že ač jako samouk, jsem se dokázal lépe ochránit, než armáda dobře placených odborníků a prodal akciové podílové listy v létě na svém vrcholu. Když jsem v letech před tím mnoho lidí varoval, tak mě považovali za cvoka. Jak říkám zkušenost k nezaplacení. Pro mě měla hodnotu zhruba 250. -500.000.Mnoho autorit přestane být pro vás autoritami. A doporučení pro ty, kdo věřili před rokem 2008 na růsty HDP, na rozpočtové deficity kolem 38 mld, vzpomeňte si a nebo si vyjeďte z archívů, kde kdo před čím varoval a jaké bylo obecné odborné povědomí, kde i lidé jako Švejnar házeli do placu různé bludy. Každý ať se řídí, čím chce ale ať nezapome, že jde o jeho peníze. Já na tom mám zájem takový, že věřím, že více autonomně takto myslících mozků, je díky mé zkušenosti, lépe připraveno na to, aby neprodělaly a tak můžeme i jako celek lépe uspět v tom globálním světě, kde příroda hloupost nepromíjí.
    ignác
    •  
      01.02.2010 19:08

      Kdo čet rakouskou školu měl v roce 2007 jasno.Já ji čet pečlivě, studoval to v USA a díky tomu jsem v červnu 2007 vyprodal 90 % všech svých dlouhých investic.
      Albi
      •  
        01.02.2010 20:03

        Však v pořádku. Škola je dobrá věc ale já se přesvědčil, že ne každému něco dala. Já žádnou nemám. Musel jsem se spolehnout na sebe a jít proti dost silnému proudu a nepřestat si věřit, kdybych do toho počítal i nerealizované spekulativní nákupy nemovitostí, tak by moje ztráta šla do ještě mnohem větších výšin. O odporu si vzít před touto dobou hypotéku nemluvě. Žiju díky tomu teď ve velkém klidu, což se o mnoho lidech, kteří šli za svými krysaři, říct nedá. Když nemáte školu, tak to není úplně nejlehčí, když jste sice o něčem přesvědčen ale kolem dokola slyšíte pravý opak. Nakonec jsem se ale cítil skvěle jak Alenka v říši divů.
        ignác
  • Bude nejake pokracovani?
    01.02.2010 18:37

    Dobry den, Mises OK, ale pak by to chtelo prinejmensim jedno pokracovani Vaseho clanku, kde byste zminil Misesovy pokracovatele, jako F.A.Hayeka ci M.N.Rothbarda. Obzvlaste Rothbard je velmi zajimave a poucne cteni. Jeho "Zasady ekonomie" nebo Lib.institutem vydana "Ekonomie statnich zasahu" by mely byt povinnou literaturou, a to predevsim pro volice KSCSSD. Diky a mejte se pekne. Petr Musil
    Petr M.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.