Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Paroubek je pro prolomení těžebních limitů uhlí, chce referendum

Paroubek je pro prolomení těžebních limitů uhlí, chce referendum

08.02.2010 15:34
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Předseda ČSSD Jiří Paroubek je osobně pro prolomení limitů těžby uhlí v severních Čechách, pomohlo by podle něho snížit nezaměstnanost v Ústeckém kraji. V sociální demokracii se o tom teprve povede diskuse, řekl. Paroubek, který vede sněmovní kandidátku ČSSD na Ústecku, se dnes před novináři vyslovil pro krajské referendum o těžebních limitech.

Prolomení limitů by mělo podle Paroubka na snižování nezaměstnanosti v kraji zásadní dopad, kladně by podle něho také ovlivnilo energetickou bezpečnost České republiky. V ČSSD se bude podle Paroubka teprve debatovat, strana může mít jiný názor. Nesmí se ale podle něho rozhodovat od zeleného stolu. "Musí se rozhodnout obyvatelé Ústeckého kraje," řekl.

Uzákonění krajského referenda prosazuje ČSSD. Ve sněmovně uspěla, předlohu ale vetoval Senát. Paroubek vyzval strany, které se k limitům vyjadřují, aby v dolní komoře návrh podpořily. "Vyzýváme ODS, aby nevolila obstrukci," uvedl šéf ČSSD.

Případné krajské referendum by podle něho mohlo být zhruba za rok. "Pokud bude výsledek referenda opačný, než je můj soukromý názor, budu jej plně respektovat," dodal.

Proti prolomení limitů je hlavně Strana zelených, jejíž poslanec a bývalý předseda Martin Bursík se na Ústecku s Paroubkem ve sněmovních volbách utká. Zelení prosazují změnu horního zákona, který by zpřesnil postup pro odpis uhlí za stanovenými hranicemi. Těžařské firmy by měly podle předlohy pod hrozbou vysoké sankce roční lhůtu pro dodání podkladů do správního řízení pro odpis zásob. Nyní v zákoně lhůta není.

Podobnou novelu stáhla ze sněmovny vláda Jana Fischera, Bursík se kvůli tomu dostal s premiérem do ostrého konfliktu. V dolní komoře leží obdobná poslanecká novela. Sněmovna by ji měla projednat na mimořádné středeční schůzi, kterou iniciovala ODS. Zelení mají podle tisku na oplátku pomoci občanským demokratům blokovat levicové návrhy, které by údajně zvýšily rozpočtový schodek. Řada poslanců ODS však návrh na změnu horního zákona nepodpoří.

Krajský místopředseda ODS Vladislav Raška dnes ČTK řekl, že jejich strana je v současnosti proti prolomení limitů. Pokud by prý bylo nutné, bude muset rozhodnutí padnout na místní úrovni. Dodal, že před tím ale bude muset být také vyřešena otázka, co z prolomení limitů bude mít Ústecký kraj a jak bude po těžbě revitalizovaná poničená krajina. Předseda ODS Mirek Topolánek před několika dny v Ústí nad Labem řekl, že limity možná nebude třeba nikdy prolomit.

Oldřich Bubeníček, krajský předseda KSČM, tvrdí, že konkrétní usnesení o limitech jejich strana nemá. Osobně se domnívá, že v případě nutnosti prolomení limitů by krajské referendum bylo dobrým krokem.

Za hloupý označil Paroubkův argument snižování nezaměstnanosti místostarosta Horního Jiřetína na Mostecku Vladimír Buřt (SZ). Existence Horního Jiřetína a sousedních Černic je v případě prolomení limitů těžby uhlí ohrožena.

"K hloupým argumentům zastánců prolomení limitů patří nutnost uhlí pro energetickou soběstačnost státu, zdaleka nejhloupějším argumentem je ale hrozba nezaměstnanosti. Určitě by nebylo systémové prodlužovat o pár let agónii povrchového lomu při zachování pár pracovních míst. Stačí se podívat, jak se zaměstnanost vyvíjela po privatizaci dolů. Těžaři propustili 12.000 z celkem 16.000 horníků, nyní tedy v dolech pracuje jen 25 procent původního stavu," doplnil Buřt.

Zastupitelé Horního Jiřetína, pod který spadají i Černice, odmítají pokračování těžby za limity. Řídí se výsledkem referenda z roku 2005, v němž většina obyvatel obce hlasovala proti prolomení limitů, a tedy za zachování svých domovů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university