Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Orco: Soud rozhodl, že SOS Orco (Smrčka) má zaplatit odškodné 2,68 mil. Kč za poškozování firmy

Orco: Soud rozhodl, že SOS Orco (Smrčka) má zaplatit odškodné 2,68 mil. Kč za poškozování firmy

09.02.2010 10:49
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno o reakci SOS Orco: Developer Orco Property Group dnes vydal zprávu, podle které soud nařídil zaplatit odškodné sdružení minoritních akcionářů SOS Orco v čele s Lubošem Smrčkou za poškozování společnosti skrze pomlouvačnou kampaň proti Orcu v médiích. Podle rozhodnutí pražského soudu ze dne 29. ledna 2010, proti kterému se lze odvolat, má SOS Orco a Luboš Smrčka zaplatit na základě platebního příkazu odškodné ve výši 2 677 167 či v přepočtu cca 100 tisíc EUR. Sdružení proti platebnímu příkazu soudu podá podle svého šéfa odpor. "Tím se (příkaz) zruší a bude nařízeno jednání," řekl pro ČTK předseda SOS Orco Luboš Smrčka.

Podle žaloby v době, kdy se vedení společnosti Orco snažilo o záchranu společnosti a uchování hodnoty pro akcionáře, bylo zároveň nuceno vynakládat čas na odvracení neodůvodněných a neprůkazných ataků ze strany SOS Orco a pana Smrčky.

Soudní spor byl veden proti SOS Orco a panu Smrčkovi mimo jiné kvůli opakovaně zveřejňovaným informacím na webových stránkách sdružení. Mezi zavádějícími informacemi, které Smrčka na svém webu prezentoval, je podle společnosti Orco informace, že sdružení zastupuje až 20 % akcií developera. Podle Orca tento podíl ve skutečnosti reprezentuje méně jak jedno procento. Soud dle informace Orca shledal škody v podobě nákladů na zaměstnance, právníky a další konzultanty zapojené do boje proti dezinterpretacím ze strany SOS Orco.

V průběhu důkazního řízení u soudu se podle informací poskytnutých společností Orco prokázalo, že v rámci jednotlivců se na negativní kampani proti společnosti Orco Property Group podíleli James Woolf a Steven Davis, bývalý viceprezident společnosti Orco.

„Ačkoli se proti tomuto rozhodnutí ze strany SOS Orco a pana Smrčky lze odvolat, Orco a jeho zaměstnanci budou vytrvale chránit společnost před jakýmikoli dalšími ataky na firmu či její management,“ stojí v informaci společnosti Orco Property Group.

Poslední informace na stránkách SOS Orco ze dne 9. prosince loňského roku se týká odstoupení Colony Capital od jednání o vstupu do Orco. „Ukončení jednání s Colony Capital je jednoznačným přiznáním, že vedení Orco v čele s panem Jeanem Francoisem Ottem není schopno dojednat s věřiteli takové podmínky, které by znamenaly alespoň dočasné zažehnání rizika krachu firmy,“ uvedl v této zprávě předseda SOS Orco Luboš Smrčka. „Je tu prosinec, máme konec devíti měsíců v ochraně před věřiteli, ale vedení Orco ještě nepředložilo žádný rozumný plán do 25. března 2010, natož na celý příští rok. Podle minulých zkušeností bychom asi měli předpokládat, že Orco ani žádný takový plán nemá,“ stojí na konci zprávy ústy Luboše Smčky.

„Sdružení drobných akcionářů SOS Orco, o. s., je občanským sdružením, které si klade za cíl podporovat rozvoj společnosti Orco Property Group S.A. a její developerskou činnost a současně zajišťovat potřeby a zájmy svých členů. Jádro nevýdělečné činnosti sdružení spočívá v ochraně před případným poškozováním zájmů akcionářů společnosti Orco Property Group S.A. Zájmy sdružení a jeho členů SOS Orco aktivně hájí vystupováním mezi odbornou veřejností, v médiích i v politických kruzích. Při tomto postupu sdružení plně respektuje právní předpisy České republiky, zejména ustanovení zákona č. 513/1991 Sb., obchodního zákoníku o výkonu akcionářských práv, etických a mravních norem,“ stojí v charakteristice sdružení na jeho webu.

(Zdroj: Tisková informace Orco, www.sosorco.cz, www.orcogroup.com, čtk)


Váš názor
  •  
    09.02.2010 15:23

    Vypada to, ze aspon PR oddeleni Orca pracuje stale dobre :), proto by zrejme bylo vhodne uvest, ze se jednalo o rozkazni rizeni (tj. rizeni, kde neprobiha dokazovani, i kdyz je nutne svuj pozadavek oprit o zalobcem vylicene skutecnosti), kdy soudce rozhodl o vydani platebniho rozkazu, proti kteremu nepochybne SOS proste poda odpor a bude narizeno jednani ve veci.
    petr666
    • To jsou dobří mystifikátoři
      09.02.2010 18:09

      původní zpráva zněla jako výsledek nařízeného soudního jednání, ne pouhého platebního rozkazu
      Bobo
  • Neodůvodněných a neprůkazných ?
    09.02.2010 11:16

    No moc do toho nevidím, ale přišlo (a stále přijde) mi to podobně jako SOS, a docela je chápu - nainvestovai za draho a měli z toho zlomek... + nevím jestli vedení Orco by taky nemělo z téhož titulu (poškozování společnosti) zaplatit taktéž. Koneckonců do režimu ochrany před věřiteli nezavedli firmu lidé z SOS (aniž bych se jich a jejich metod chtěl jakkoli zastávat, že).
    Blake
  •  
    09.02.2010 11:16

    Vyjádřit vlastní názor se v této zemi opět stává trestným činem. Kdo vyjádří svůj názor, musí tedy ode dneška počítat s tím, že bude povinen uhradit náklady vynaložené protistranou na to, aby mu znemožnila své názory vyjadřovat.
    Uctivý poddaný
    •  
      09.02.2010 11:25

      Ano, ano. Každý slušný obyvatel České republiky má v tomto roce především dvě povinosti: 1) Jít k volbám. 2) Nevolit politickou státostranu ODS/ČSSD.
      Slušní ještě nevymřeli
      •  
        09.02.2010 11:40

        ano také půjdu - nikoliv volit, ale odvolit!
        taky slušnej
        • Zajímavý názor
          09.02.2010 13:41

          jen tedy nevím, jak to souvisí s gaun., pardon managementem z Orco
          Blekota
Aktuální komentáře
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru
9:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: KID Sdělení klíčových informací
8:59Start trhů bude nevýrazný, Philip Morris ČR bez nároku na dividendu, BlackRock posílil v Monetě, známe výsledky ARM či AIRBNB  
6:33Invesco: Index Nasdaq aneb jak inovace poznamenávají váš šálek kávy
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university