Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomiky eurozóny i EU zpomalily více než se čekalo, na 0,1 pct

Ekonomiky eurozóny i EU zpomalily více než se čekalo, na 0,1 pct

12.02.2010 12:15
Autor: ČTK

Brusel (zpravodaj ČTK) - Ekonomiky Evropské unie a eurozóny v loňském čtvrtém čtvrtletí zpomalily více, než se čekalo. Ve srovnání s předchozími třemi měsíci obě vzrostly pouze o 0,1 procenta, zatímco ekonomové v případě eurozóny čekali růst o 0,3 procenta. Meziročně se hospodářství eurozóny v posledním loňském čtvrtletí propadlo o 2,1 procenta a v celé evropské sedmadvacítce o 2,3 procenta.

Meziroční propad ekonomik EU a eurozóny tak ke konci roku výrazně zpomalil. Ve třetím čtvrtletí se totiž hospodářství unie propadalo o 4,3 procenta, ekonomika zemí platících eurem klesala o čtyři procenta. Zlepšení na meziroční bázi je ale do jisté míry dáno srovnávací základnou. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2008 ekonomiky EU i eurozóny pociťovaly dopad hospodářské krize výrazně silněji než na konci loňska, meziroční propad byl tak v posledním čtvrtletí loňského roku nižší.

Ekonomové ovšem čekali, že meziroční srovnání vývoje hospodářství bude v případě eurozóny příznivější. Pokles měl podle nich činit v průměru 1,9 procenta. Za celý loňský rok se ekonomika eurozóny propadla o čtyři procenta a o 4,1 procenta v celé EU, což je vůbec nejvíce v historii, ale odpovídá to předpovědím.

Evropské ekonomice se tak daří výrazně hůře než americké, která ve čtvtém čtvrtletí loňského roku rostla o 1,4 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Rostla dokonce i ve srovnání se stejným obdobím roku 2008, a to o 0,1 procenta.

K horšímu vývoji evropského hospodářství tentokrát významně přispěl vývoj v Německu, jehož ekonomika překvapivě v posledním čtvrtletí loňského roku jen stagnovala. Lepší výsledky nezajistil ani překvapivě silný růst francouzské ekonomiky, která je po německé druhá největší v unii. HDP Francie v posledních třech měsících roku 2009 mezičtvrtletně vzrostl o 0,6 procenta. Jako v jedné z mála zemí EU, ekonomický růst ve Francii táhne spotřebitelská poptávka.

"Je to zklamání, jen několik zemí dokázalo růst, zejména Francie a Nizozemsko. Německo zklamalo a máme pochybnosti, že bychom mohli být svědky revize směrem vzhůru," uvedl Jürgen Michels z finanční skupiny Citigroup. Podle něj je především zarážející, že některé státy EU ještě ani nevystoupily z recese, což se týká především Španělska a Řecka. Obě země přitom bojují s velkým dluhem a nyní se k němu přidává ještě kolabující ekonomika.

"Velmi neuspokojivá data za čtvrté čtvrtletí 2009 posilují naše podezření, že ekonomika eurozóny letos jen těžko poroste o více než jedno procento," dodal Howard Archer z IHS Global Insight. Vlády a Evropská centrální banka si tak podle něj budou muset dávat pozor, aby opatření na podporu ekonomiky, která zavedly během hospodářské krize, nestahovaly moc brzy a agresivně.


Váš názor
  • euroekonomika
    12.02.2010 13:09

    Nejsem ekonom,ani analitik,ale snad jsem ještě schopen vnímat realitu. Nevím,co kdo čekal od vstupu do eurokolektivu. Vypadá to že se světlé zítřky konat nebudou. Řecko (zatím) dokazuje začátek pěkného průšvihu.Bude následovat Španělsko,Portugalsko.Česko atd? Kdo pomůže a čím? Nebude trvat dlouho a pomoci bude chtít Německo, Francie ........ Snad všem pomohou bruselští úředníci a pro všechny členské země vydají upravené směrnice s návodem jak urychlit tisk nových eurobankovek . Tragické je ,že u nás asi vyhraje volby Jirka Bradavice a s Luftjardou a ekonomem Nedělkou se zařadíme po bok eurostátů a s heslem s EU na věčné časy a nikdy jinak se potopíme také.
    karel
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data