Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA: Obamův balíček zatím slibované zlepšení zaměstnanosti nepřinesl

USA: Obamův balíček zatím slibované zlepšení zaměstnanosti nepřinesl

15.02.2010 12:01
Autor: ČTK

Washington/Praha (ČTK) - Jedním z prvních zákonů, které podepsal Barack Obama po nástupu do funkce amerického prezidenta loni v lednu, byl balíček na podporu ekonomiky v celkové hodnotě 787 miliard dolarů (asi 14 bilionů korun). Soubor opatření, který Obama podepsal před rokem, 17. února 2009, kombinoval daňové úlevy se značnými vládními výdaji na infrastrukturu, zdravotnictví či ekologii a jeho hlavním cílem bylo vyřešit rostoucí nezaměstnanost. To se ale zatím i navzdory příchodu hospodářského oživení nedaří.

"Přetváříme americkou krajinu největší investicí do infrastruktury od chvíle, kdy prezident Eisenhower v padesátých letech začal budovat dálniční síť," prohlásil mimo jiné Obama po podpisu stimulačního balíku. Ve Sněmovně reprezentantů pro plán nehlasoval ani jeden republikán a v Senátu jej podpořili pouze tři republikáni.

Obamova opozice považovala většinu vládních výdajů za mrhání penězi daňových poplatníků. Podle republikánů balíček přináší jen nízké daňové úlevy a mnoho politicky motivovaných projektů. Část ekonomů se zase obávala především toho, že stimulační opatření přišla pozdě. Kritiku Obama ale schytal i z vlastních řad, když část demokratů volala po mohutnějším stimulu.

Výsledky plánu jsou zatím hodnoceny rozporuplně. Asi největším zklamáním je vývoj nezaměstnanosti. Loni v říjnu totiž míra nezaměstnanosti poprvé od roku 1983 přesáhla psychologickou hranici deseti procent a i přes malé zlepšení se stále pohybuje kolem desetiprocentní hranice. Obama tak přišel s dalším podpůrným balíčkem v hodnotě 155 miliard dolarů (asi 2,8 bilionu Kč) na podporu tvorby nových pracovních příležitostí, který Sněmovna schválila opět těsnou většinou hlasů loni v prosinci.

Ztráta pracovních míst společně s hrozivým rozpočtovým deficitem jsou katalyzátorem poklesu Obamovy popularity. Rozpočtoví analytici sice tvrdí, že balíček pomohl vytvořit až 1,6 milionu pracovních míst a zmírnil dopady hospodářské recese, na konci minulého roku přesto míra nezaměstnanosti v zemi činila deset procent a bez práce bylo 15,3 milionu lidí.

Za celý rok 2009 pak přišla ekonomika Spojených států o 4,2 milionu pracovních míst. Nadějí se staly údaje za leden, kdy se míra nezaměstnanosti překvapivě snížila na pětiměsíční minimum 9,7 procenta z prosincových deseti procent. Zaměstnavatelé v USA nicméně zrušili dalších 20.000 pracovních míst a od začátku hospodářské recese v prosinci 2007 americká ekonomika přišla celkově o 8,4 milionu míst.

Celkem je podle lednové zprávy Bílého domu vyčerpána více než polovina stimulu. Americká vláda zatím prostřednictvím daňových úlev a výdajů ekonomiku podpořila 263,3 miliardy dolarů, což je asi třetina záchranného balíčku. Dalších 149,7 miliardy již přislíbila na různé projekty a činnosti. Devadesát miliard dolarů šlo na ekologické projekty, na něž Obamova administrativa klade velký důraz.

Balíček podle zprávy přispěl k růstu HDP USA za celý rok 2009 dvěma procentními body. Ve druhém čtvrtletí to byl nárůst o dva až tři procentní body, ve třetím tři až čtyři procenta a v posledních třech měsících roku půl až tři procentní body. Zatímco v prvním čtvrtletí se HDP meziročně propadl o 6,4 procenta a ve druhém o 0,7 procenta, ve třetím čtvrtletí již zaznamenal růst o 2,2 procenta. V posledním čtvrtletí americká ekonomika stoupla o 5,7 procenta, tedy nejprudším tempem za více než šest let.

K podobným záchranným balíčkům sáhly i další země. Německý spolkový sněm například schválil podporu za celkem 50 miliard eur (zhruba 1,4 bilionu korun), což je největší balík opatření na stimulaci ekonomiky v poválečných dějinách Německa. Spojené státy již v říjnu 2008 také přijaly plán stabilizace finančního systému v hodnotě 700 miliard dolarů (zhruba 12 bilionů USD).


Váš názor
  •  
    15.02.2010 21:16

    A ani nepřinese. To bylo přece předem jasné. To by musel být Harry Pottrem, aby to dokázal. Použitý balíček měl za úkol stabilizovat situaci a zabránit dalšímu propadu, což se povedlo. Nyní je důležité tuto pozici udržet a připravit podmínky na znovuzískání ztracených pozic ve formě pracovních míst. Ještě nás čekají těžké boje, nicméně věřím, že se to podaří. Pokud tomu bude věřit většina lidí na tomto světě, tak se to určitě podaří. Jen je k tomu potřeba více citu, tzn.: dát jen tolik peněz, kolik si vyžaduje momentální situace. Vy jste jich tam dali moc a ted' budete muset zvedat úrokové sazby. Konkrétně mám na mysli Čínu. Takovým systémem to můžeme zrovna zabalit, protože veškerá snaha přijde vniveč. Chce to více trpělivosti. Je to jako s penězi, které ztratíte na burze. Ty jen tak snadno nezískáte zpátky. Je to běh na delší dobu.
    Zdravý rozum
    • udrzi leda prd
      16.02.2010 2:18

      vira vyresi prd. kdyz skocis do vany s kyelinou, tak te sezere i kdyz budes verit, ze to je voda. k dnesnimu dni je spousta lidi na zemekouli pro zabehnute ekonomicke modely neuzitecna a nejsou schopni tvorit zadne vyuzitelne hodnoty, financnimu svetu slouzi pouze jako spotrebitel a zaminka pro zvysovani penezni zasoby. lidi proste prebyvaji a uvedomeni prijde teprve asi az pri krute krizi spojene s tim, ze se lidi budou muset rvat o zakladni potreby. jedina obrana je zacit co nejdrive koherentne regulovat porodnost napric celou zemekouli u narodu, kteri touzi byt soucasti ekonomickeho soukoli. nemuzeme resit situaci tim, ze budem posilat 80lete staresiny do prace krucinal, to sou vsichni ekonomove tak nepruzne myslici bytosti? aha, ja zapomnel, my se neumime vyporadat s politickymi a predevsim osobnimi zajmy. tak to sme panove a damy v hluboke a prostorne riti. zvysovanim inflacnich cilu si kopem jen vetsi dzuznu a su zvedavej z ceho budem stavet zebrik abysme se z ni vyhrabali ven (ovsem to se nejdriv bude muset chtit vubec ven dostat, mmf zacne hlasat, ze tam nahore je otraveny vzduch a je potreba diru jeste vic prohloubit). jeste bych mohl napsat o nutnosti nahrazeni konceptu penez a dluhu necim udrzitelnejsim, ale to by byl spis na sto a ctyrek a stejne by ji panove vehlasni ekonomove nejspis nebyli schopni pochopit, pokud nebyli schopni dodnes rozlisit, ze kapitalismus bez kontinualniho mnozeni penez je dlouhodobe neudrzitelny koncept. uz jen proto, ze neni urcen k celkove zpetne distribuci ziskanych prostredku, jelikoz je povinen vykazovat narust zisku, cimz odsava prostredky ze sveho okoli a generuje tim chudobu, jejiz rozsireni je akcelerovano tim vice, cim vice bytosti se necha inspirovat odsavanim prostredku spotrebitelu smerem k jimi zalozenym firmam, cimz se zvysuje tlak na mnozeni penezni nabidky, aby se stroj nezadrhl. a kdeze se ta chudoba vlastne skryva? to se zeptejte moji babicky, ktera nikdy v zivote nemela dluh a presto statisticky urad deklaruje, ze spolu se vsemi zijicimi obyvateli ceskeho statu dluzi statni pokladne sto tisic kc. aha?! blik, ekonomove!
      Azb
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.