Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEPS: Odpojování slunečních elektráren by mohlo nastat příští rok

ČEPS: Odpojování slunečních elektráren by mohlo nastat příští rok

15.02.2010 14:36
Autor: ČTK

Text byl doplněn:

Praha (ČTK) - Odpojování slunečních elektráren kvůli zachování bezpečnosti dodávek elektřiny by mohlo začít již v létě příštího roku. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl předseda představenstva a generální ředitel výhradního provozovatele přenosové soustavy, společnosti ČEPS, Petr Zeman. Opětovně varoval před technickými limity připojování fotovoltaických a větrných elektráren do elektrické sítě. Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE) závěry ČEPS důrazně odmítá.

"V každém okamžiku musí zůstat zachována rovnováha mezi výrobou a spotřebou elektřiny," řekl. Při současném tempu připojování solárních elektráren však podle něj hrozí situace, že bude výroba vyšší než spotřeba.

Průměrné zimní zatížení elektrické soustavy ČR je asi 12.000 megawattů. V letních měsících, kdy mají sluneční elektrárny největší výkon, je to však méně než polovina. ČEPS může podle svého vedení sáhnout z důvodu bezpečnosti provozu k odpojování zdrojů od sítě. Taková situace by podle Zemana mohla v souvislosti se slunečními elektrárnami poprvé nastat v letních měsících příštího roku.

Na začátku února proto ČEPS vyzval distribuční společnosti ČEZ (875,5 CZK, 1,98%), E.ON a PRE, aby pozastavily vydávání kladných stanovisek k žádostem o připojení nových větrných a fotovoltaických elektráren.

Připojování větrných a slunečních zdrojů je podle Zemana závislé například na velikosti podpůrných služeb, jako jsou například plynové elektrárny, které dokážou vyrovnávat nerovnoměrný výkon zdrojů. Dalším omezením je kapacita sítí, které technicky připojování fotovoltaických a větrných elektráren nezvládají.

Předseda ČSVE Michal Janeček však závěry ČEPS odmítá. V roce 2005 byla podle něj vydána povolení na více větrných elektráren, než je kolik jich je vydáno dnes pro elektrárny sluneční. Postavena jich však nebyla ani desetina. Slunce a vítr podle ČSVE působí v jinou dobu. Větrné elektrárny pracují nejlépe v noci, zatímco sluneční přes den. Nedochází tedy ke sčítání jejich maximálních výkonů.

Česká republika podle Zemana v současnosti představuje "fotovoltaický ráj". Výkupní ceny elektřiny ze slunečních elektráren jsou v tuzemsku nejvyšší z celé Evropy, začala zde proto působit řada zahraničních investorů.

"ČEPS se evidentně snaží předcházet případným škodám na straně investorů v budoucnu. Pokud totiž skutečně nastane odpojování již připojených zdrojů, budou právníci investorů nepochybně hledat odpovědnost konkrétních subjektů za přetížení přenosové soustavy," uvedl dnes Michal Hrnčíř z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Energetický regulační úřad (ERÚ) registroval 19. ledna 470 megawattů výkonu instalovaného v solárních elektrárnách. V současné době je podle Zemana povolena realizace více než 5000 megawattů solárních a větrných elektráren.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data