Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Postřehy z Knajpy: etika a ekonomika

Postřehy z Knajpy: etika a ekonomika

15.02.2010 16:03
Autor: David Marek

Letošní zima přeje příznivcům bílé stopy. Patřím mezi ně. Na čerstvém horském vzduchu s běžkami na nohou si dokonale provětráte tělo i mysl. Už delší dobu mi vrtá hlavou jedna věc. Lidé se na horách chovají jinak než ve městě. Nejčastěji vyrážím do svých rodných Jizerek a téměř vždy se stavím na Knajpě. Na hřebeni hor se na občerstvení v této malé chatě zastaví mnohý lyžař. Každý odloží lyže před chatou, aniž by se bál, že o ně přijde. Češi na sportovním vybavení nešetří, a když se vydaří počasí, stojí a leží kolem chaty vybavení v řádu stovek tisíc korun. Jak by to asi dopadlo na Václaváku?
 
Chatař i mnohý lyžař vás pozdraví bodrým ahoj. Buřta si dáte za 25 korun a když máte štěstí, dostanete k tomu müsli tyčinku zdarma. Žádná vysokohorská přirážka. Ani se mi nechce myslet na to, kolik stojí srovnatelná dávka energie ve městě ve fast foodu.

Naprostá většina lidí se ve stopě chová slušně. Přitom mezi pomalými a rychlými lyžaři, mezi vyznavači klasiky a bruslení by konfliktů mohlo být dost. Jenže se nechovají jako řidiči prchající večer po práci z metropole do svých hnízd v některém ze satelitů.

Možná je to nadmořskou výškou, zimou, čerstvým vzduchem, sdílenou dřinou.

Proč si takových postřehů všímá ekonom? Jde o instituce. Nikoli ve smyslu budov, kde sídlí ten či onen úřad, ale soubor psaných i nepsaných, zákonných a etických pravidel fungování společnosti. Česká republika začínala v oblasti ekonomických institucí po sametové revoluci téměř od nuly. Diskontinuita institucí je asi jedním z největším břemen, které si po čtyřiceti letech socialismu neseme. Po dvaceti letech je stále cítit. Situace kolem veřejných zakázek znechutila snad každého. Korupce je slovo, jehož frekvence v médiích spíše roste, než klesá. Hulvátství ve vrcholné politice odrazuje řadu občanů od účasti ve volbách. Nejde jen o jevy na hranici zákona (třeba spor o proplácení zdravotnických poplatků) nebo za touto hranicí (korupce, úplatky, daňové úniky apod.), ale také o jemné předivo vztahů v celé společnosti. Právo a etika formují prostředí, v němž funguje ekonomika.

Pár členů NERVu na závěr svého působení podniklo výlet do Helsinek. Přivezli řadu cenných postřehů. Jeden se sluší dodat. Skandinávské země prosperují. A není to jen ropou v případě Norska či důrazem na inovace ve Švédsku a Finsku. Klíčovou roli hraje institucionální prostředí.

To se bohužel nedá snadno dovézt či předepsat. Současná vláda je oblíbená mimo jiné pro svou slušnost. Stálo by ovšem za pokus, kdyby všechny budoucí vlády této země jednaly nejen ve Strakově akademii ale tu a tam také na Knajpě a dojely tam po svých bílou stopou. Skol!

(Text byl publikován dne 8. února v časopise Respekt)


Váš názor
  •  
    16.02.2010 8:41

    Vzhledem k tomu, že jsem horami odkojený, tak myslím, že mám k tomu co říci. To proč se chovají lidé na horách jinak než na Václaváku, je dáno tím jací lidé tam jezdí. Ty týpky z Václaváku tam nenajdete, jako tam nenajdete plno jiných lidí. Je to dáno charakterem lidí. Ti, kteří vytváří takové klima, které si dovede podmanit a strhnout i "pražáky", chodí do hor díky jejich poetické a romantické duši a nejsou neochotni obětovat pro toto námahu. Je to typ lidí, kterým bývá slušnost vlastní a mají jiný žebříček hodnot. Je ale pravda, že to bývalo mnohem lepší. Lanovky dovedou na hory vyvézt i lidi, které do toho někdo dokope a nebo to dělají, že je to prostě "in" a vlastně je to ani nebaví a nebo hory považují za módní molo. Sleduji to od dětství a můžu říct, že dříve bývalo příjemnější někoho potkat, než dnes. Dnes jezdí loktaři a frustráti z té velkoměstské divočiny a tahají do hor něco, co tam dříve cítit nebylo. Své turisty ve starých větrovkách si ale poznám velice dobře. V tomto bych to nesváděl ani jako s těmi úřady na socialismus, protože za socialismu bylo na horách mnohem přátelštější prostředí a přeci ta politická etika se taky spíše kazí, než naopak. Já už spíše vyhledávám cesty, kam "lufťáci nechodí. Ale zatím se na horách díky poetům drží v průměru lepší klima, než tam dole. Krást se sice už taky začalo. Ale stále je to naředěné a lepší jak dole. Kdo ale není na horách nováčkem, ví, že to bývalo lepší. Dnes pozdravíte "vystajlovaného lufťáka" a kouká na vás, jako by mu ulítly včely.
    ignác
    • na hory jezdí ti lepší
      16.02.2010 8:54

      a na burzy takové ty týpky:)tak co tu dělaj lyžaři?
      ?
      • Re: na hory jezdí ti lepší
        16.02.2010 9:00

        No je vidět, že možná i ten Václavák může mít někdy štěstí na lyžaře. ale jistě mi dáte za pravdu, že "horalů a lyžařů" je na horách více jak na Václaváku. Proto se taky cítím lépe na horách než na Václaváku. Ostatně jako každý horal.
        ignác
  • Knajpa
    15.02.2010 16:30

    Dobrý den, doporučuji se zastavit ještě u kiosku na Promenádní. Férovost běžkařů je zde umocněna ještě tím, že za tatranku či čaj atd. si cenu stanovujete sami. Funguje to již několik let. Samotný prodejce ale na rovinu říká, že to může takhle fungovat jen na odlehlém místě a od jisté nadmořské výšky.
    Hans123
    • Re: Knajpa
      18.02.2010 13:58

      Tam je navíc zajímavé "sledovat" druhdy horlivou debatu, zda ta či ona částka byla dostatečná.
    • Re: Knajpa
      16.02.2010 8:54

      Tento podnik s ekonomikou z jiné planety znám a můžu potvrdit, že na to, aby to takto fungovalo je potřeba jistá nadmořská výška a odlehlost. Prakticky musí být daleko lanovka či parkoviště, nesmí to být na "slavné" trase. Zkrátka musí tam dorazit fajnšmekři, kteří jdou tam, kam nechodí davy. Musí to stát námahu, protože to davy moc nebaví a nesmí na konci trasy stát Mickey Mouse, protože to taky nenaláká davy. Zkrátka lidi co mají opravdu rádi hory a nechodí jen překonávat nejvyšší vrcholy či své schopnosti a předvádět oblečení či výbavu, nekradou a jsou čestní. Je to jako zákon., na který se můžete spolehnout. Tihle lidé umí strhnout i lidi, kteří by to sami neuměli vytvořit ale rádi se přizpůsobí ale jak říkám, musí to být daleko od mainstreamu.
      ignác
    • Re: Knajpa
      15.02.2010 20:58

      Pokud by Vám podobná katarze chyběla na sklonku léta zkuste MTB Rallye Sudety - dlouhou variantu. Na Machovském kříži a za ním už potkáte taky jen ty "eticky" silné.
      Marduk
      •  
        16.02.2010 9:02

        Ano, Machov je taky dobrá volba.
        ignác
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.