Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Společnost E.ON se přidala k ČEZu a zastaví připojování výrobců alternativní elektřiny

Společnost E.ON se přidala k ČEZu a zastaví připojování výrobců alternativní elektřiny

16.02.2010 13:18
Autor: mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Společnost E.ON Distribuce se bude řídit doporučením společnosti ČEPS, která v České republice spravuje elektrickou přenosovou soustavu, a zastaví připojování výrobců alternativní elektřiny do přenosové soustavy. Informaci v úterý zveřejnila společnosti E.ON Distribuce.

Společnost E.ON Distribuce v minulých dnech obdržela žádost, ve které jí společnost ČEPS žádá o pozastavení udělování kladných stanovisek pro připojování větrných a fotovoltaických elektráren do přenosové sítě.

„Enormní zájem investorů o rychlé připojení fotovoltaických a dalších výrobců obnovitelných zdrojů v současnosti výrazně překračuje přepravní schopnosti distribuční soustavy společnosti E.ON a ohrožuje bezpečný a spolehlivý provoz soustavy,“ řekl Vladimír Váchal, mluvčí společnosti E.ON Distribuce. „Vedení společnosti se tedy po provedené důkladné analýze o stavu připojování fotovoltaických a větrných elektráren rozhodlo s okamžitou platností vyhovět požadavku společnosti ČEPS,“ dodal Váchal.

Podle Váchala nebude společnost E.ON Distribuce připojovat výrobce alternativní elektřiny, kteří podají žádost o připojení do přenosové soustavy po 11. lednu 2010.


Váš názor
  • Jak to přibližně funguje
    16.02.2010 15:45

    Čísla jsou uvedena jen pro ilustraci. Jeden solární panel stojí podle velikosti 15.000 Kč a při jeho výrobě se spotřebují cca 4MWh elektřiny, v ceně jsou zahrnuty asi ve výši 8000 Kč. Tento panel vyrobí za svou živostnost asi 2MWh, ovšem vykoupenou za 30.000 Kč. Takže výsledkem je 100% zisk pro investora a o 2MWh méně v elektrické síti. Skutečně elení investoři ovšem jsou k přírodě ohleuplnější. Postaví jen makety panelů, elektřinu přímo odebírají za 2 Kč a prodají obratem za 15. To je mnohem lepší kšeft, ale člověl musí podplatit ty správné lidi, aby se to dalo hezky papírově vyřídit. Investor si přijde na své a nemusí zatěžovat přírodu obtížným odpadem z článků a dokonce ani při výrobě maket nespotřebuje tolik elektřiny.
    HonzaH
  • zkurvená země
    16.02.2010 14:36

    čechy se staly zkurvenou zemí zlodějů, tunelářů, korupčníků, žumpa ... slovo vlast je k smíchu, lepší je snad i nigérie než tahkle kotlina
    gorobilypes
  • FV elektrárna ČEZu
    16.02.2010 14:10

    Za vším hledej peníze. V poslední době čelíme mediální bublině vyvolané ČEZem, odsuzující FV a strašící spotřebitele zvýšením ceny. Souběžně probleskla zpráva, že je v přípravě největší FV elektrárna na cca 200 ha půdy. Hádejte, kdo ji bude stavět. Neuhádli, ČEZ! Dnes jen nechtějí, aby i drobnější investoři využili této připravené trhliny ve státním rozpočtu. A novináři - mlčí (že by také peníze?). Ale Ti drobní tenhle podfuk nevymysleli - za vším hledej lobisty a peníze. Takže dneska zloděj křičí chyťte zloděje!
    jerry
  • Náš stát je asi .....
    16.02.2010 13:40

    Jestli se to správné, je otázka. Pokud nejsou připojeni a vznikla investorovi ztráta, pak by mu jí měl zaplatit stát. I když důvod pro nepřipojení je jistě evidentní, správný a dal se čekat. Ztráty by pak měli hlavně 'zelení' (p. Bursík), díky kterým tento paskvil ('zákon') vzniknl.
    pulec
    • Re: Náš stát je asi .....
      16.02.2010 15:38

      Určitě si spletli solární enegii s biomasou.
      Homo
    • Re: Náš stát je asi .....
      16.02.2010 13:47

      ztráta by mohla (a to pouze možná) vzniknout tomu kdo by byl odpojen a nikoli tomu kdo nedostane povolení pro připojení
      mila69
  • 15 kč / kWh
    16.02.2010 13:34

    Myslím,že je to správné.Konečně se začíná rozsvěcovat těm pomazaným,že udělali chybu.Výkupní cena 15 kč za kWh výkonu je naprostá zhovadilost,když to jaderná elektrárna vyrobí za haléře.Je to narušení tržního prostředí naprosto svinskou netržní cenou,kterou nedobrovolně platí zákazníci.Zisky jdou do kapec vychcandírů,kteří po životnosti solárních panelů dozajista půjdou do konkurzu a ještě panely zlikviduje stát ve vlastní režii.Je to jediná možnost jak je trochu omezit,neboť mají smlouvy na desítky let.
    karel777
    • Re: 15 kč / kWh
      16.02.2010 13:50

      Ano, souhlasím s tím, že udělali chybu s výkupní cenou, ale podmínky jsou jasně dané a dohody se mají ctít a plnit. Jak by se ti líbilo, kdybychom se my dva spolu dohodli, že ty investuješ do panelů a já od tebe budu za dohodnutou cenu vykupovat energii a já bych pak ke konci projektu za tebou přišel a suše ti oznámil, že tě nepřípojím, protože na to nemám kapacitu. V běžném smluvním vztahu to není možné, protože bychom měli sepsanou smlouvu tak, že bych platil penále, abych zčernal a sakramensky bych si rozmyslel, jestli do toho půjdu, nebo né. ZHOVADILOSTÍ bych nazval vzniklu situaci. Místo toho aby stát napravil chybu, jedná naprosto zhovadile a s ledovým klidem změní podmínky uprostřed hry, aniž by cítíl jakoukoliv potřebu to konzultovat s hráči na hřišti. Stát nám dává jasný signál " udělal jsi obchodní chybu? podraz protivníka" a to je pro mě zhovadilost.
      lalabusbus
      •  
        16.02.2010 15:12

        S argumety souhlasím,jen jsem naštvaný,že platíme všichni za chyby mocipánů a již nejsme schopni,včetně mne,je vyházet z oken.Souhlasím,že se mají ctít dohody.
        karel777
        •  
          16.02.2010 15:42

          Věřím, že se nejedná o chyby, ale promyšlený tunel vrámci připravovaných protikorupčních opatření. Agent provokatér stíží přesun obálek, tak je třeba vyřešit legální způsob penězovodů.
          Homo
Aktuální komentáře
18.04.2024
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m