Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko jako zástěrka?

Řecko jako zástěrka?

26.02.2010 11:26
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Je pátek, konec týdne a pro jednu polovinu obvodů hlavního města dneškem začínají týdenní jarní prázdniny. Nechci vás proto nudit suchopárnou investiční teorií, rád bych naopak dnešní téma mírně odlehčil.

Pravidelní čtenáři mých příspěvků vědí, že dlouhodobě považuji současnou „krizi“ za více či méně skrytou záminku, kterou se národní vlády a nadnárodní organizace ohání ve své snaze lézt obyčejnému smrtelníkovi ještě více do jeho soukromí a ještě více mu svými „ozdravnými zásahy“ kontrolovat život. Není pochyb, že k současné ekonomické situaci jsme směřovali zcela nevyhnutelně a bylo jenom otázkou času, kdy a v jaké formě by se excesy stávajícího modelu fungování ekonomik projevily. Druhou stranou mince potom je, jak se takový – ve své podstatě ozdravný a autokorekční proces – využije nebo zneužije. Můžete jej vzít jako příležitost, „pokácet“ zbytečné a nefunkční byznysy, nechat neprosperující či zastaralé firmy zemřít, uvolnit ruce lidské invenci a kreativitě a postavit ekonomiku na nohy s výhledem „dopředu“. Nebo se můžete snažit zachránit zatuchlé firmy bez invence, zakonzervovat status quo a v mezidobí posílit vliv státu a regulátora ve snaze „ochránit společnost“. Kdo není slepý a hluchý již nyní ví, která varianta byla (pravděpodobně) zvolena.

V tomto kontextu není občas bez relevance zabrousit na tzv. „alternativní“ média, která v mnoha ohledech s překvapivou přesností a vhledem mapují a komentují události současné a budoucí. Snad proto, že obvykle nejsou poplatná nějakému vydavatelskému impériu, často se samofinancují a nezřídka žijí z příspěvků komunity pravidelných čtenářů a předplatitelů.

Na jednom takovém fóru se přednedávnem objevil poměrně odvážný názor, že Řecko bylo zvoleno jako „case study“ pro bankrot jednoho z členů Evropské unie. Jinými slovy, situace v Řecku bude vykreslena jako problém, který nebude-li ze strany EU velmi rychle a hlavně celoevropsky vyřešen, přinese mnohem větší problémy zejména pro jižní část eurozóny. Proč zrovna Řecko? Je stále ještě považováno za Evropu (při vší úctě, takové Estonsko nebo Maďarsko nikoho nezajímá), prokazatelně podvádělo při sestavování národních statistik a synchronizovanému útoku spekulantů se nemůže bránit formou devalvace své měny – žádnou totiž nemá a o osudu té, kterou má, se rozhoduje v Bruselu. Navíc to není z pohledu EU nijak signifikantní ekonomika (cca 3 % HDP EU). Podle oněch alternativních médií je ultimativním cílem celého tohoto cvičení další posílení moci a vlivu Bruselu, nyní ve formě požadavku na jednotnou evropskou daňovou politiku a jednotný evropský rozpočet. To by ve svém konečném stádiu znamenalo, že Vaše a moje daně nepůjdou na berňák v místě Vašeho bydliště, ale kamsi do zahraničí. Současně by se demontoval systém národních rozpočtů a rozpočtových politik, o fiskálních potřebách jednotlivých států by se rozhodovalo za jejich hranicemi, kýmsi „z centra“. Hrozivá představa, že?

Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Je nepochybné, že šrouby se utahují. Začalo to žárovkami (…komu je co do toho, čím si doma svítím? Platí snad moje účty ČEZu (850 CZK, -0,58%) p. José Manuel Barroso?), pokračuje to termostatickými bateriemi do koupelen a skončí to…kdoví kde? Relativně nepovšimnuta navíc proběhla informace, že EUROSTAT – direktorát Evropské komise zodpovědný za získávání statistik v celoevropském rozměru, pravděpodobně dostane pravomoc auditovat národní státy a jejich statistiky.

No dobře, žádná kaše se nikdy nejí tak horká, jak se uvaří. Nebude nicméně od věci tuto „kapitolu“ sledovat dlouhodoběji a podívat se na ní s odstupem několika měsíců. Možná budeme překvapeni…

Hezký víkend přeji,


Váš názor
  • Skutečná tvář EU
    01.03.2010 15:26

    Je 40 minutový již trochu starší dokument. Vždy šlo o vybudování nedemokratického superstátu... http://www.reformy.cz/filmy/
  • nevím nevím
    01.03.2010 14:06

    jsem zastáncem volného trhu, z myšlenky EU superstátu nijak nadšený nejsem, ale nijak mi nevadí ani záležitost se žárovkami, termostatickými bateriemi a po podvodech v Řecku mi ani nevadí audit národních rozpočtů EUROSTATem. Dokonce si myslím, že to bude přínosné i pro země jako je ČR, HU apod...
    Bo
  • Greece forever
    01.03.2010 13:50

    Nejvíce se mi na celé záležitosti líbí přístup řeckých soudruhů. Už kdysi poručík Goodbody zjistil, že s ELAS nejsou žádný žerty. Až začnou aténští odboráři zase posílat z kopce hořící tramvaje, nezbude nic jiného, než znovu použít ten starý trik a umlátit soudruhy omíláním pravidel kriketu...a nachytat je v postavení s nohou vpřed...!
    DeGuise
  •  
    01.03.2010 10:09

    Velmi pěkný článek. Bohužel my ovečky s tím nic neuděláme. Bylo by dobré taky říci na co se má obyčejný člověk připravit a jak z toho vybruslit co nejlépe.
    TM
    • dovolte abych reagoval
      03.03.2010 11:20

      Nerozumím vašemu stesku. Jak to, že nevíte, co by měl udělat každý normálně myslící sedlák? Optejte se pamětníků, jak se má člověk zařídit, aby ho budoucnost nesemlela. Ty nástroje přece dávno existují, jen se na ně tak trochu zapomíná. Asi proto, že sladké sny se tak hezky poslouchají a stádo tím pádem ztrácí ostražitost. Pane, jste jedinec, pohybujete se na kapitálovém trhu. Vám by to problém dělat nemělo.
      Jesse
  • chjo, chjo..
    01.03.2010 9:37

    "Cesta do pekel je mnohdy dlážděna dobrými úmysly" a množství těch aktivistických "dobrých" úmyslů v poslední době stoupá natolik, že z toho začínám být krapet nervózní ;o)
    First Knight
  • tak nevím
    01.03.2010 9:12

    kolik přesně padlo režimů, pamatuji si jen konec komunismu a ted prožíváme konec kapitalistů se vším všudy...Proč vy chlapi děláte mrtvý brouky při pomyšlení na to, že budeme vládnout my, ženy...Svět se zbaví válek,chudoby,impotentních zakomlexovaných politiků, kteří svůj handicap dohánějí právě tou nenažraností a svět vypadá, tak jak vypadá...Kdybychom se dostaly k vedení světa , tak v jižních zemích by se jen opalovalo a šukalo, v severských zemích pracovalo..Povinně, půl roku práce, půl roku koláče...Žádné stresy, žádné odkopávání postarších manželek výměnou za mladé zajíčky, všude mír, pokora, radost ze života,harmonie..bez zadlužování, korupce a znásilnování
    ZUZKA
    • volit tě nebudu
      01.03.2010 14:35

      to ale přece nejsou žádné podstatné změny ? že se dole na jihu nepracuje a šuká a že se pracuje jen nahoře na severu není nic nového. Navrhoval bych socialističtější systém - mladé ženy pro všechny společně na jihu, kde by bydleli i všichni chlapi a ty staré baby by pracovali na severu a chlapi by je tam chodili jen řídit, kontrolovat a vybírat peníze pro jih. Z tebe bych udělal presidentku severu :-))
      oradapoisson
    • ZUZKA
      01.03.2010 9:36

      wow, to vypadá na zárodek "kutlurní revoluce" tentokrát na severo-západní polokouli, za to tě kalka jistě pochválí ;o))
      First Knight
      • Re: ZUZKA
        01.03.2010 10:06

        My jsme s Cempírkem kamarádi ;-)
        Kalka.
  • ŘECKO
    28.02.2010 2:58

    jj, dobrý článek, tady je další střipek mozaiky: http://www.finmag.cz/clanek/16923/
    First Knight
  • Problémy Řecka
    27.02.2010 18:55

    A ještě jedna věc. Kdyby evropské socialistické elity nechtěly, aby došlo k omezování svobody členů eurozony, tak by Řecko jednoduše vyloučily z e-zony a bylo by po problému - prodělali by investoři, kteří drží řecké dluhopisy a aktiva, což je správně a zbytek by byl spokojen - eurozona i řekové - ti by se vrátili k drachmě, tu by následně devalvovali vytištěním nových peněz za které by skupovali řecké dluhopisy - tak to dělali před vstupem do e-zony celá desetiletí a žádné krize se nekonaly, lidi tam nepadali na hubu, protože dostaly sice znehodnocenou měnu, ale když zrovna nejeli do zahraničí, tak je to tak nebolelo - inflace nebyla tolik vidět.
    Plachý
  • Řecko je pod nucenou správou
    27.02.2010 17:41

    Řecko je defacto pod nucenou správou, akorát se tomu tak neříká. Že je testovacím balónkem pro další země, o tom není podle mě pochyb.......... V dnes publikovaných Článcích týdne mám právě články na témě "Řecko v nucené správě" doplněné názory G. Sorose a J. Rogerse na to, jak se stávající situace může projevit a kde jsou zajímavé příležitosti na spekulace. Více na http://www.pro-investory.cz/home/ ...........Proč je třeba situace v Řecku tak podrobně monitorována britským tiskem? J. Rogers přináší zajímavý úhel pohledu.
    Jan Dvořák
  • Euro
    27.02.2010 15:42

    Článek je pěkný. Co z něj ale plyne. Podle mě je řešením vystoupení z EU - a nebojte se, že budete ukazovat pasy na hranicích apod. EU se nerovná Schengenskému prostoru a to se nerovná NATO. Pouze bysme se zbavili regulačních opatření, přerozdělování našich peněz nevolenými úředníky. Navíc bysme si otevřeli si dveře na východ (BRIC) a ponechání koruny by nás lépe chránilo před osudem Řecka, protože tou cestou momentálně jdeme. http://blog.ihned.cz/c3-40747310-YMachP_d-jak-vyrovnat-statni-rozpocet-bez-zvysovani-dani
    Plachý
    • Re: Euro
      28.02.2010 23:52

      Bohužel je paradox, že díky Lisabonu se z EU, tak lehce vystoupit nedá. 2 roky musí čekat země, která chce vystoupit na to, aby EU sjednala podmínky, za kterých můžete opustit EU-sankční poplatek. Musí ho odsouhlasit, alespoň, 70% EU.... Ha...ale, to se v našich novinách už nepsalo. Psalo se jen to, že člověk nebude muset používat pas !!!! Každopádně ,děkuji, panu Žabžovi, že se o těchto zajímavých poznatcích nebojí psát veřejně. Když by to řekl v živém vysílání ČT, už by ho tam, v životě, nepozvali:-D
      CZdecom
      • řešením
        01.03.2010 12:01

        je rozpuštění unie - její současná direktivně byrokraticky centralistická struktura nemůže dlouhodobě fungovat aniž by způsobila těžké deformace v jednotlivých ekonomikách, které se od sebe liší jako anděl od čerta. Resp.: volný pohyb zboží, osob a kapitálu ano,ale nic víc. Jsem zvědav, jak např. Brusel přinutí zaplatit rumunskou vládu /člen unie, hahaha/ dlužnou miliardu za odebranou elektřinu a jak dlouho němečtí danoví poplatníci budou za své peníze trpět sanování něčeho takového, jako Řecko - atd. atd. A myslím, že pan prezident Klaus se ve svých postojích k tomuto paskvilu nemýlil, ač byl ve svých názorech značně osamocen. Toto prostě zajde na stejné neduhy jako socialistické plánované hospodářství, když ta plánovitost a přerozdělování byly vydávány ke všemu za jeho hlavní přednosti.
  •  
    26.02.2010 16:09

    Článek je to opravdu velmi pěkný a výstižný, jenom jsem marně hledal, kde je to odlehčení. Z novodobé plutokracie zvané Brusel jde neskutečná hrůza!
    Charón
  • výstižné
    26.02.2010 13:59

    Petr Žabža mě příjemně překvapil svou srozumitelností. Už dlouho jsem nečetl tak výstižný komentář k současnému vývoji ekonomiky a budoucnosti EU. Ještě čekám na pobavení typu rušení soukromých bazénů armádě evropským úředníkům za účelem ekologického směřování EU, aby se dostalo hltu vody i na islámské imigranty :-)) VŘSR a dirigizmus plánovacích komisí se asi opakovat nebude, ale co kdyby... že... :-))
    Jesse
  • hezký článek
    26.02.2010 12:28

    byly by nějaké linky na ty alternativní média?Díky
    ?
    • Re: hezký článek
      27.02.2010 8:09

      Pokud Vám nebude vadit občasný konspirační a politicky nekorektní nádech článků, mrkněte čas od času kromě Osudu také na weby czechfreepress.cz, blisty.cz, zvedavec.org, tvina.sk nebo matrix-2001
      Peté13
    • Re: hezký článek
      26.02.2010 15:55

      http://www.osud.cz/cs/clanek.php?id=10202
      CZdecom
      •  
        26.02.2010 15:55

        Jean D'Eau v Budapešti (pro Henrymakow.com) Můj přítel, který je nyní rozčarovaným vysoce postaveným členem židovského zednářstva v Budapešti, mi řekl, co se chystá ohledně řecké krize. Řecko bylo vybráno, aby hrálo roli zbankrotovaného člena Evropské unie, aby „vytvořilo“ velký problém, pro které Evropská unie brzy „najde řešení“. Řecko bylo vybráno proto, že symbolizuje Evropu (nikoho v Evropě nezajímají země jako Maďarsko nebo Estonsko), a proto, že bylo relativně snadné ho zničit poté, co se vzdalo své vlastní měny. Evropská „elita“ používá Řecko, aby přesvědčila ovce, že pokud nebude řecký problém napraven, jižní Evropa zbankrotuje, což vyvolá kolaps celého evropského finančního systému, a tím bankrot celé evropské ekonomiky. „Problémem“ je, že tak zvaná eurozóna (kde euro nahradilo národní měny) je odsouzena ke kolapsu, protože státy jižní Evropy (jakož i východní) nemohou svoji ekonomiku udržet, pokud již nebudou moct devalvovat své vlastní měny, aby podpořily export a turistiku (nyní jsou vysávány eurem). Právě zde sehráli svoji roli zkorumpovaní globalističtí politici při oslabování svých vlastních ekonomik všemi prostředky, ale stávající „globální krize“, spuštěná mezinárodními chazarskými bankéři, byla hlavní součástí plánu jak přivést jihoevropské a východoevropské země k bodu zlomu, jakož i jak oslabit americkou ekonomiku a zkolabovat čínskou, indickou a ruskou ekonomiku. „Jediným řešením“, které bude brzy navrženo EU, je potlačení národních fiskálních a rozpočtových politik v Evropě a nastolení centralizovaného evropského rozpočtu. Všechny evropské státy budou muset posílat většinu svých daní centrální evropské vládě a národní rozpočty budou stanovovány také touto centrální vládou. Bude to trochu komplikovanější, ale bude to znamenat, že národní evropské vlády přestanou existovat. Paralelně s tím již Evropská unie oznamuje „nezbytné“ vytvoření velké evropské armády, aby se vyrovnala hlavní vojenské mocnosti v NATO USA. Jak již víte, mezinárodní bankéři jsou skutečně převážně evropští bankéři (Rothschild a spol.) a jsou to skutečné mozky stojící za touto člověkem vytvořenou globální krizí (stejně jako stojí za podvodem „globálního oteplování“). Tím je evropská „elita“ na cestě stát se ještě mocnější, než tradiční americká „elita“. Vše, co potřebují, je učinit z Evropské unie skutečný super stát (s centralizovaným zdaněním a rozpočtovou politikou) se skutečnou super armádou (nadcházející Evropskou armádou). Pak bude americká „elita“ nucena sloučit USA s EU, a nikoliv opak, jak by ráda. Výsledná „UNIE“ (to je navrhované označení) bude impériem ovládaným penězi těch, jejichž předci vládli kdysi Chazarské říši. Pokud stále ještě někdo věří, že „Protokoly sionských mudrců“ jsou podvod, ať si počká na naplnění výše uvedeného plánu, a probudí se ve světě „sionských mudrců“. Pokud samozřejmě Amerika, Čína nebo Rusko nástup nového chazarského impéria nezastaví. Pár slov o zlatu V případě, že jste nakoupili zlato, abyste zabezpečili své úspory, dejte si pozor, protože stejným můj zednářský přítel mi řekl, že zlato je jen dalším podvodem, jak zlikvidovat bohatství střední třídy. Cena zlata chvíli poroste, a když do něj vloží peníze dostatek lidí střední třídy západu, vy-víte-kdo jeho cenu srazí na kolena, aby zničil peníze do této zlaté pasti chycené. Můj přítel mi řekl, že by k tomu mohlo dojít letos, ale v každém případě během dvou maximálně tří příštích let. Nevím, jestli je to pravda, ale protože já sám jsem si nějaké zlato koupil, jsem připraven reagovat rychle.
        CZdecom
        • tak to je prima
          27.02.2010 19:08

          na evropský super stát se už těším.Už aby to bylo co nejdřív prosím boha. Na pád národních vlád taky, už aby to bylo prosím boha zítra. Všechny stejně jenom rozdávají z cizího, nebo z dluhů a kradou. Hlavně prosím v nové evropské vládě žádného Čecha, Maďara, Bulhara, Poláka, Slováka, Řeka, etc...To by byla pro nový evropský superstát pohroma. 1. nevím jak by střední třídě např. v Řecku i kdekoliv jinde v Evropě pomohla devalvace měny ? Že všichni, kteří celý život pracovali a šetřili přijdou v tom momentě o celoživotní úspory ? 2. Pracoval jsi někdy v ekonomice ? přišel jsi někdy důsledkem kurzu národní měny o stovky milionů a nakonec si musel i zrušit firmu s 80 zaměstnanci ? 3.Myslíš si, že kdyby ta tvoje teorie byla pravdivá, že by tito lidé měli zájem okrást střední třídu, jako to dělají všechny národní vlády v Evropě nyní ?
          oradapoisson
          • Re: tak to je prima
            27.02.2010 21:05

            Tak ještě jednou a podrobněji pro oradapoissona: Devalvace Drachmy by snížila dluh Řecka - zamázli by to znehodnocenou měnou a o peníze by přišli investoři do řeckých aktiv, ale ne samotní občané - ti by se zbavili dluhu - tedy i placení úroků. To by znamenalo menší tlak na zdanění. Devalvovaná měna by vedla i k vývozním příležitostem včetně turizmu a tedy k ZAMĚSTNANOSTI a následné možnosti zažehnout ekonomický růst. Samozřejmě, že hrozbou by zůstávala inflace a o zisky by přišly dovozní firmy, možná i s 80 zaměstnanci. Krach firmy je obvykle důsledek toho, že své podnikání nedělá efektivně. Zavedení Drachmy je ale už řešení problému, které by podle mě bylo mnohem lepší pro e-zonu i Řecko než další půjčky. Protože se Řecko s eurem prostě dostává do situace, kdy svůj dluh už nikdy nesplatí. A o to asi jde našim socialistickým inženýrům a "elitám" v EU.
            Plachý
            • pro PS
              28.02.2010 11:49

              Okrást investory by se ti zachtělo ?A myslíš si, že by do toho svrabu někdo investoval, kdyby tam neměli euro ? ať to zamáznou prací ti, kzeří to prožrali! ať nedostanou na sociálních dávkách nikdo ani cent. ať jdou jejich příjmy na minimum, jen na přežití - na jídlo, ať chodí v jedněch hadrech pět let, než zaplatí co prožrali.Ať se prodá v dražbách vše o je zájem. Potom si budou vážit hodnot a investorů.Ať zlevní služby a utáhnou si opasky a pracují 12 hodin denně.Jinak se z toho nikdy nedostanou.
              oradapoisson
              • Re: pro PS
                28.02.2010 13:25

                Cožpak se tu nikdo nepamatuje na MMF nařízenou devalvaci koruny 1992 a její katastrofální následky? Věřím, že bez ní by nebylo nutno řešit neudržitelnost mandatorních výdajů a rychlost zadlužování státu... Papandreu není hlupák a v zásadě se tu dělá z většího komára velbloud ;-)
                Kalka.
            • jo
              27.02.2010 21:07

              záměrně jsem se nezmínil o spořivých řecích, kteří by přišli o část úspor - těch totiž moc není. nejsou jako my.
              Plachý
          • Pane Žabža ..jste slavnej
            27.02.2010 19:45

            Už Vás cituje i zvedavec.org http://www.zvedavec.org/komentare/2010/02/3553-recko-jako-zasterka.htm Dřív či později stejně vše zbankrotuje...stačí vložit do vzorce velikost růstu deficitů ,HDP a časovou osu. Bůh s námi.
            ?
            • Re: Pane Žabža ..jste slavnej
              28.02.2010 12:32

              Přikládád krásný video s titulkama, ja kdnešní systém funguje a vypočítat si, kdy přijde jeho konec a následná reinkarnace !! Dokonce i CZ titulkama pro lidi, kteří nepoužívají AJ. http://video.google.com/videoplay?docid=3719610459164146264&hl=cs
              CZdecom
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.