Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecký premiér Papandreu: Nejhorší obavy se naplnily, změny budou muset být brutální

Řecký premiér Papandreu: Nejhorší obavy se naplnily, změny budou muset být brutální

26.02.2010 15:49
Autor: mediafax

ATÉNY (MEDIAFAX) - Řecký premiér George Papandreu v pátek prohlásil, že nejhorší obavy týkající se rozpočtové a dluhové krize země se naplnily. Uvedla to agentura Reuters.

Podle Papandrea je nyní nutné zapomenout na politické náklady a přijmout drastická opatření, která pomohou vytáhnout Řecko z krize, která ohrožuje stabilitu celé eurozóny.

Řecký premiér prohlásil v parlamentu po návštěvě ekonomických inspektorů Evropské unie mimo jiné i to, že Řecko nechce, aby jiné země platily za jeho dluhy, ale že očekává solidaritu svých evropských partnerů v boji s horším fiskálním problémem, než se původně očekávalo.

"Bohuže, historie plně potvrdila naše nejhorší obavy," prohlásil Papandreu. "Naší povinnost je dnes zapomenout na politické náklady a myslet pouze na přežití naší země. Dřívější politika způsobila to, že je nyní nezbytné přijmout brutální změny," dodal.

Papandreu si zřejmě připravuje půdu pro vyhlášení nových fiskálních opatření ještě před březnovým termínem, které má Řecko na to, aby prokázalo, že je schopno snížit svůj dvouciferný rozpočtový deficit.

"Existuje jen jedno dilema. Necháme naši zemi zbankrotovat, nebo budeme reagovat? Necháme se spekulatny zaškrtit, nebo vezmeme osud do vlastních rukou?" ptal se Papandreu. "Musíme udělat všechno, co je možné, abychom se s nebezpečím utkali ještě dnes. Zítra už bude příliš pozdě a následky budou ještě hrozivější," dodal.

Řecko se potýká s vážnou finanční krizí kvůli svému rozpočtovému schodku, který v loňském roce dosáhl 12,7 procenta hrubého domácího produktu. V reakci na to snížily ratingové agentury hodnocení země, což následně prodražilo úvěry, které Řecko má v zahraničí.

Gigantický rozpočtový deficit navíc překvapil většinu partnerů Řecka v eurozóně i Evropské unii. Dřívější vláda totiž falšovala údaje o finanční situaci země a nepříznivý stav se snažila zakrýt i různými finančními operacemi se zahraničními bankami. Jednou z nich je například americká Goldman Sachs, na jejíž vztahy s Řeckem se již soustředí vyšetřování americké centrální banky (Fed).


Váš názor
  • Řekové jsou tam, kde budeme i my
    26.02.2010 17:03

    Toto je osud celé naší euro-americké společnosti, která je v systému současné demokracie pod nepřímým diktátem většinové průměrné a podprůměrné části populace. A bude to horší.
    Lamm
  • Recko
    26.02.2010 16:24

    Recko potrebuje svou puvodni menu. Ne Euro. Pak by mohlo oslabovat kurz a "vesele" zvysovat inflaci. Pokud nejaky stat neumi (vlivem historie, klimatu, schopnosti populace) trvale drzet stejnou produktivitu a vykon ekonomiky, jako ostatni v menove unii, nebude to fungovat = nemuze mit stejnou menu.
    pmx
    • Re: Recko
      26.02.2010 16:54

      Napadlo tě někdy, jak to, že jeden z nejbohatších regionů v EU, totiž Praha může mít stejnou měnu jako výrazně podprůměrné oblasti jako třeba Jesenicko nebo Šluknovský výběžek? Nápověda: Zkus se podívat na mzdy v těchto regionech. Řecko bez vlastní měny má ještě celkem nepopulární, ale možnou cestu deflace. Resp. podstatně nižší inflace než bude ve zbytku EU.
      ..
      • Re:Recko
        26.02.2010 17:20

        Ano. Na Morave maji nizke platy a nestavkuji. V Praze maji vysoke a jsou take spokojeni. Ale jak ma Recko pomoci deflace snizit take mzdy? Celoplosne? Platy v Praze totiz vystoupaly ne rozhodnutim statu, ale trznim prostredim (blizko k urovni EU). Recko nema cas cekat na to, jak okolni staty budou pres inflaci bohatnout (ve srovnani s nim).
        pmx
        •  
          27.02.2010 13:23

          Není třeba snižovat mzdy celoplošně, jen tam kde není dostatečná produktivita. Mzdy se snižují sice těžko, ale jde to. Loni naše firma snížila mzdy všem zaměstnancům (asi 120 lidí) o 15-20%. Všichni do jednoho podepsali dodatek k pracovní smlouvě na snížení mzdy. Překvapilo mě to, ale má to svojí logiku, když většinu lidí máme ve Šluknovském výběžku, kde na jedno pracovní místo čeká 40-50 nezaměstnaných. Nakonec jsme nikoho ani nemuseli propustit, pár lidí si pak našlo lepší místo. Jakmile se v Řecku sníží zákonem podpory v nezaměstnanosti a odstupné, půjde snižování mezd docela dobře i v komoušema prolezlém Řecku.
          ..
          • urednickou vladu
            01.03.2010 7:53

            To by muselo EU dosadit do Recka urednickou vladu (jako podminku ekonomicke pomoci), ktera by zavedla snizeni podpor, snizeni odstupneho, snizeni duchodu, snizeni platu ve statni sprave, zvyseni dani, atd... Neumim si predstavit zadnou politickou stranu v Recku, ktera tohle vyhlasi a vyhraje volby.
            pmx
            • Re: urednickou vladu
              01.03.2010 12:28

              Já taky ne, ale volební program a povolební realita jsou dvě odlišné věci. Takže klidně i politická vláda... No podle mě Řecko stejně zbankrotuje a potom bude referendum o návratu k drachmě. Ale reálně to nebude mít žádný význam, v obou případech se životní úroveň běžných lidí prudce sníží. Je tady asi již neudržitelná nerovnováha a její zrovnovážnění bude bolet.
              ..
        • Otazka je,
          26.02.2010 18:13

          co je za soucasneho stavu horsi. Kdyz by ted presli na vlastni menu, tak okamzite zkrachuji.
          JOHN
          • Re: Otazka je,
            01.03.2010 7:48

            Cesta zpatky od Eura je samozrejme nerealna. Ale budou to mit tezke. Ja se obavam, ze produktivita Recka bude vzdy pod urovni prumeru EU (poloha, teplota, mentalita, tradice,...). A EU se musi rozhodnout, zda bude solidarni a bude Recko stale dotovat (samozrejme s posilovanim ekonomicko/politickeho vlivu investoru z EU), nebo je pusti k vode... Je to jako ve firme - ten nejhorsi zamestnanec dostane vypoved, aby nebrzdil firmu (EU) v konkurenci USA, Japonska, Ciny, Indie. Reseni musi byt velmi tvrde, aby se neco podobneho neopakovalo treba ve Spanelsku (Rumunsku, Madarsku,... ???).
            pmx
  • fraska dejin eu(ra)
    26.02.2010 15:58

    smutnejsi humor jiz nelze najit.
    kb
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university