Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Janota je pro progresivní zdanění s maximální sazbou 31 %, euro nejdříve v roce 2015

Janota je pro progresivní zdanění s maximální sazbou 31 %, euro nejdříve v roce 2015

15.03.2010 12:03
Autor: ČTK

Praha - Ministr financí Eduard Janota se nebrání progresivnímu zdanění fyzických osob a zrušení superhrubé mzdy. Zdanění by ovšem mělo být rozumné, s nejvyšší sazbou 30 až 31 procent, uvedl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce ministr. ČSSD navrhuje ve svém volebním programu obnovení progresivního zdanění s nejvyšší sazbou 38 procent. Janota ovšem zároveň považuje za rozumnější v době krize zvyšovat nepřímé daně.

"Jsem zastáncem progresivního zdanění. Naše rovná daň není vůbec rovná. Institut superhrubé mzdy není standardní," uvedl Janota. Extrémně vysoké platy byly podle něj kvůli stropům na sociální a zdravotní pojištění zdaňovány podstatně nižší sazbou, a proto je třeba ten systém narovnat.

"V době krize bychom neměli zvedat přímé zdanění, jsou jiné nástroje. Chceme zvýšit zaměstnanost a přitom bychom firmám brali zdroje. Jsem spíše pro zvyšování nepřímých daní," uvedl ministr. Zároveň upozornil, že je třeba se orientovat především na škrty v rozpočtu. U nepřímých daní je třeba podle ministra přihlížet i ke srovnání s okolními zeměmi. "Jestliže máme daně z cigaret větší než v okolních zemích, tak hrozí riziko spekulací. Zvyšování spotřebních daní má své meze," dodal.

Případné zvýšení daně z příjmu právnických osob o jeden procentní bod přinese rozpočtu podle Janoty maximálně tři miliardy korun. Zvýšení korporátních daní navrhují ve volebním programu sociální demokraté, a to na 21 procent ze současných 19 procent.

Podle hlavního ekonoma Českomoravské komory odborových svazů Jaroslava Ungermana ovšem nehraje v rozhodování firem ohledně investic zvyšování daní o jeden nebo dva procentní body vůbec žádnou roli.

V pořadu ČT Janota dále uvedl, že výsledky státního rozpočtu za první dva měsíce letošního roku nenaznačují, že by se hospodaření státu mělo letos dostat do problémů. "Hodnotit něco po dvou měsících je předčasné, ale zatím jsem v klidu. Zdá se, že rozpočet vychází tak, jak jsme předpokládali," uvedl ministr.

Většina položek rozpočtu se zatím ve srovnání s plány podle ministra plní lépe. "Nevidím riziko v dané chvíli jakkoliv zpochybnit, co jsme nastavili v rozpočtu. Ukazuje se, že rozpočet je postaven reálně a bylo správné nechat odhad růstu ekonomiky při přípravě rozpočtu na 0,3 procenta," uvedl Janota.

Schodek rozpočtu ke konci února činil 10,6 miliardy korun, zatímco loni ve stejném období rozpočet vykázal přebytek 5,4 miliardy korun. Přesto je podle Janoty výsledek lepší než loni, protože loni vláda do rozpočtu převedla téměř 32 miliard z rezervních fondů, což statistiku zkresluje.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 162,7 miliardy korun; loni rozpočet skončil v rekordním deficitu 192,4 miliardy korun.

Nejbližším možným termínem pro přijetí eura je podle ministra rok 2015. Nutné je ovšem snížit deficit veřejných financí ke třem procentům v roce 2013, což bude znamenat i výrazné škrty a změny výdajů i příjmů rozpočtu.

"Jestli v roce 2013 dáme signál, že splníme maastrichtská kritéria, tak budeme moci vstoupit do systému směnných kurzů. Tím pádem bude rok 2015 možný. Ale je to nejdřívější datum a bude to znamenat tvrdá cílená opatření na snížení deficitu, která nebudou mít charakter rychlých jednorázových opatření," uvedl Janota.

Naopak podle bývalého viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera je prvním technicky možným termínem přijetí eura rok 2013 nebo 2014. "Nedovedu si představit, že bychom řídili veřejné finance tak, aby byl deficit veřejných financí v roce 2013 nad třemi procenty," uvedl. Podle něj buď bude mít země euro, nebo ekonomika bude čelit neadekvátně silné koruně, jejíž kurz se bude pohybovat s velkými výkyvy.

Sociální demokraté plánují přijetí eura v roce 2015 až 2016. "Do roku 2013 snížíme deficit veřejných rozpočtů pod tři procenta HDP tak, abychom mohli v letech 2015 - 2016 přijmout euro," řekl v sobotu místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ministr Janota zároveň upozornil, že když bude země snižovat deficit veřejných financí, tak nebude mít problémy s ratingovými agenturami. "ČR nemá problémy s dluhopisy, ale pokud nebudeme nic dělat s problémy, tak potom po nějaké době zjistíme, že náš dluh se zvedne o několik stovek miliard a pak zde hrozí určitá obdoba problémů, které vyrostly v Řecku," uvedl ministr.

Podle odhadů ministerstva financí deficit veřejných financí klesne letos na 5,3 procenta. Loni byl podle předběžných údajů MF deficit veřejných financí 6,6 procenta HDP. Česká národní banka pro letošní rok zhoršila odhad vývoje deficitu veřejných financí na 5,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Pro příští rok očekává rovněž zhoršení na 6,5 procenta.


Váš názor
  • Jsem proti
    15.03.2010 12:09

    už dnes platím 2/3 eráru tak at jdou do špic
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Jsem proti
      15.03.2010 12:35

      Jj, já jsem taky proti, ale to nám nebude moc platné. Sečti nestátní zaměstnance (1 mio), důchodce (2 mio), studenty a ženy samoživitelky (1mio), státní zaměstnance (1 mio), a máš takhle polovinu voličské základny, která drží nataženou ruku pro oranžádu. Ale můžeme být svobodně proti, máme demokraturu.
      kompi
      •  
        15.03.2010 12:50

        ahoj , no máme možnost se na to zvysoka nebo se alespon zklidnit a neplatit tolik ne ? :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university