Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Menší prodejci elektřiny získávají klienty na úkor velkých firem

Menší prodejci elektřiny získávají klienty na úkor velkých firem

26.03.2010 13:41
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Alternativní prodejci elektřiny v loňském roce získali desítky tisíc nových zákazníků na úkor energetických gigantů jako ČEZ, E.ON a PRE. Mezi jejich klienty patří například Pražský hrad, Národní divadlo nebo automobilka Hyundai. S rozšiřováním svých aktivit počítají i v letošním roce, někteří získávají až 600 nových zákazníků denně. Vyplývá to z ankety ČTK mezi dodavateli.

Například firma Lumius, která patří mezi přední alternativní prodejce proudu, loni meziročně zvýšila tržby o více než dvě miliardy na 5,8 miliardy korun. Konečným zákazníkům dodala 1,9 terawatthodiny elektřiny a obchoduje také s plynem. "Letos plánujeme dodat 2,5 TWh elektřiny a 3,6 TWh plynu," přiblížil plány společnosti vedoucí obchodu s elektřinou a plynem Miloň Vojnar. Přiznal však, že firmu poznamenala ekonomická krize a s ní spojený pokles spotřeby energie. Mezi nejvýznamnější klienty společnosti patří skupina Saint-Gobain, Hyundai, Správa Pražského hradu či Národní divadlo.

Další významný hráč Centropol Energy získává v posledních měsících podle obchodního ředitele Lukáše Pokrupy kolem 600 zákazníků denně, z nichž 99,9 procenta jsou bývalí zákazníci energetických gigantů jako ČEZ, E[.]ON nebo PRE. Firma očekává, že na konci roku bude mít smlouvu se zhruba 120.000 klienty, což je více než dvojnásobek současného počtu.

Výrazný nárůst zákazníků zaznamenává Centropol Energy především u domácností a malých podniků. V roce 2009 zvýšila firma své meziroční tržby za prodej elektřiny více než pětinásobně na 1,1 miliardy korun, letos je chce zdvojnásobit. "Mezi naše nové zákazníky se loni zařadily například řetězce Okay a Prior, mobilní operátor U:fon či města Karlovy Vary a Františkovy Lázně," uvedl Pokrupa.

Od společnosti E.ON odcházejí ročně k alternativním dodavatelům desítky tisíc zákazníků, potvrdil dnes ČTK mluvčí firmy Vladimír Vácha. Desítky tisíc klientů ztrácí také ČEZ, uvedl mluvčí Ladislav Kříž. "Zaznamenáváme ale také návraty některých zákazníků, kteří od nás odešli," podotkl. "U alternativních dodavatelů někdy zjistí, až když podepíší, že to není tak výhodné, jak se to jeví," dodal.

Podle serveru týdeníku Euro, který se odvolává na Operátora trhu s elektřinou, v únoru změnilo dodavatele elektřiny téměř osm tisíc domácností. Za stejné období loňského roku to bylo necelých 1500 změn. Za první dva měsíce letošního roku změnilo dodavatele takřka 20.000 domácností. Za celý loňský rok to bylo celkem 54.089.

Společnost Bohemia Energy získala loni 44.000 nových odběratelů elektřiny a k letošnímu 1. březnu jich měla celkem 114.000. Firma také nabízí plyn. Dvě třetiny jejích zákazníků tvoří domácnosti a zbytek podnikatelé a malé firmy. V loňském roce přesáhl obrat firmy tři miliardy korun, uvedl zástupce společnosti Richard Štrégl.

Společnosti Lumen Energy v oblasti maloodběru v roce 2009 přibylo zhruba 1000 zákazníků z podnikatelského sektoru a 200 domácností. "Celkem máme k dnešnímu dni přibližně 2500 zákazníků s 5000 odběrnými místy," uvedl ředitel podniku Zdeněk Mařík. V oblasti velkoodběru prodej firmy kvůli hospodářské krizi stagnoval. "V rámci alternativních dodavatelů se s ročním obratem zhruba 2,4 miliardy řadíme do první pětky na českém trhu," dodal Mařík.

Mezi větší alternativní dodavatele elektřiny patří také RSP Energy, který na český trh vstoupil loni a vykázal zisk 2,46 milionu korun, a Bicorn. Ten dodává elektřinu do více než 25.000 domácností.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů