Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OECD: HDP ČR letos vzroste o 2 %, deficit pod 3 % neklesne do roku 2013

OECD: HDP ČR letos vzroste o 2 %, deficit pod 3 % neklesne do roku 2013

06.04.2010 11:24
Autor: ČTK

Rozšířeno: Praha (ČTK) - Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) je nepravděpodobné, že by Česko snížilo svůj deficit veřejných financí pod tříprocentní hranici dříve než v roce 2013. Hlavní výzvou pro novou vládu bude stabilizace veřejných financí a omezení zadlužování země, uvedl na dnešní tiskové konferenci v Praze generální tajemník OECD Ángel Gurría. Termín přijetí eura pak bude záviset především na udržitelnosti plnění tohoto kritéria.

Podle agentury Reuters OECD předpovídá české ekonomice v letošním roce růst hrubého domácího produktu o dvě procenta a v příštím roce o 2,8 procenta.

"Snížení deficitu na tři procenta ovšem není dostatečné," řekl Gurría. Vláda by dlouhodobě podle něj měla usilovat o strukturálně vyrovnaný rozpočet, aby byla připravena na případné budoucí otřesy nebo stárnutí populace. Plány na následující léta by podle OECD měly klást větší důraz na výdajovou stranu rozpočtu.

"Jsem rád, že závěry ze zprávy OECD potvrzují kroky, které jsem se snažil realizovat při svých rozpočtových úvahách jak na letošní rok, tak i na příští rok... Ta situace se musí řešit," uvedl ministr financí Eduard Janota.

Deficit veřejných financí loni stoupl na 5,93 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 2,72 procenta. Vláda přitom v Konvergenčním programu nastínila případná opatření na sníženích deficitu. Dlouhodobá udržitelnost českých veřejných financí totiž vzbuzuje obavy i v Evropské unii.

Úspory by měly vést ke snížení deficitu veřejných financí pod tři procenta HDP v roce 2013. Letos by měl být deficit 5,3 procenta, v roce 2011 pak 4,8 procenta HDP a o rok později 4,2 procenta HDP. Konkrétní kroky ke snižování deficitu bude muset ovšem určit a uplatnit až vláda, která vzejde z květnových parlamentních voleb. "Vláda se bude muset věnovat jak straně příjmů, tak i výdajů. Je iluzorní řešit jen jednu stranu bilance," řekl dnes premiér Jan Fischer.

Ministr Janota pak dnes uvedl, že předloží pouze takový návrh státního rozpočtu, který bude snižovat deficit na plánovaných 4,8 procenta HDP. "Moje vize je, že 30 až 35 procent půjde na vrub vyšších příjmů, ve zbytku bude potřeba snížit výdaje. Budu muset sáhnout do mandatorních výdajů. Snížil bych i výdaje na státní správu," uvedl Janota.

Podle něj tato vláda projedná nejen základní parametry rozpočtů pro následující roky, ale zřejmě bude muset rozepsat výdaje jednotlivých ministerstev. "To bývá do konce června. A tam bych chtěl přitvrdit, aby ministerstva neměla jako dříve nepokryty některé výdaje," upozornil Janota.

Česká národní banka pro letošní rok odhaduje deficit veřejných financí na 5,9 procenta HDP. Pro příští rok očekává zhoršení na 6,5 procenta HDP.

Pro udržitelnost zdravého vývoje veřejných financí je potřebné rovněž podle OECD provést reformy zdravotnictví, školství a důchodového systému. "Populace stárne. Je to možná rychlejší než v jiných zemích a vytváří to tlak na veřejné finance," uvedl Gurría.

OECD rovněž uvádí, že bude nutné se soustředit i na otázku daní. "V České republice se využívá zdanění majetku méně než v kterékoliv jiné členské zemi OECD," uvádí zpráva. Výhodou majetkových daní přitom je, že se velmi obtížně obcházejí.

Přezkoumán by měl být rovněž systém dvou sazeb daně z přidané hodnoty. "Přitom jako prostředek pomoci osobám s nízkými příjmy je nesmírně neefektivní," upozorňuje OECD s tím, že DPH by měla mít jednotnou sazbu. Reformovat by se měly podle zprávy i ekologické daně, včetně zavedení daně z emisí skleníkových plynů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university