Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Maďarské volby: Fidesz bude mít v parlamentu dvoutřetinovou většinu

Maďarské volby: Fidesz bude mít v parlamentu dvoutřetinovou většinu

26.04.2010 11:21
Autor: ČTK

Budapešť - Konzervativní mladí demokraté (Fidesz) v čele s Viktorem Orbánem budou mít v příštím maďarském parlamentu dvoutřetinovou většinu. Oznámila to národní volební komise po sečtení skoro 99 procent hlasů odevzdaných v dnešním druhém kole parlamentních voleb. Prezident László Sólyom řekl, že svolá nový parlament v nejbližším možném termínu a že je v zájmu země mít co nejdřív novou vládu.

Podle komise by měl mít Fidesz 262 z celkových 386 mandátů, dosud vládní socialisté 59, krajně pravicová strana Jobbik 47 a ekologická formace Je možná jiná politika (LMP) 16. Parlament doplní další dva poslanci - jeden nezávislý a jeden podporovaný třemi různými stranami včetně Fideszu. V některých zprávách agentur se proto uvádí, že Fidesz získal 263 mandátů.

K dosažení dvoutřetinové většiny bylo zapotřebí získat 258 křesel. Že toho Fidesz dosáhne, naznačovaly už průzkumy v posledních dnech. Teď bude mít volné ruce i pro případnou změnu ústavy.

Socialisté, za jejichž vlády se země dostala do hluboké krize, zaznamenali obrovský propad - dosud měli 186 poslanců. Předsedkyně strany Ildiko Lendvaiová už oznámila, že z této funkce odstupuje.

Krajní pravice a ekologové budou v parlamentu zastoupeni poprvé. Zisk xenofobního a rasistického Jobbiku je považován za znepokojivý. Fidesz vylučoval spolupráci s ním v případě, že nedosáhne kýžené většiny.

Budoucí premiér Orbán, který stál v čele vlády už v letech 1998 až 2002, v proslovu ke svým slavícím příznivcům označil výsledky voleb za "revoluci". "Starý systém vůdců zneužívajících své moci byl nahrazen systémem národní jednoty," prohlásil Orbán, který už v úvodu řekl, že se obrací k "Maďarům v Maďarsku i za jeho hranicemi". Řekl také, že jeho vláda znovu vybuduje Maďarsko a udělá ho silným.

Fidesz vedl kampaň před druhým kolem pod heslem "Fidesz sám" a "Teď nebo nikdy". Orbán v posledních předvolebních vystoupeních sliboval, že "čím více získáme hlasů, tím dříve vyvedeme zemi z krize".

Za své hlavní cíle strana před volbami označovala změnu systému místní správy, volebního zákona a zákona o sdělovacích prostředcích, snížení daní a omezení počtu poslanců parlamentu. Slibovala také vytvoření milionu nových pracovních míst, posílení bezpečnosti a odstranění korupce.

Mezi dalšími sliby je udělení maďarského občanství Maďarům žijícím v zahraničí. To by mohlo vést k dalšímu ochlazení vztahů mezi Maďarskem a Slovenskem.

János Martonyi, považovaný za budoucího maďarského ministra zahraničí, v rozhovoru pro sobotní rakouský deník Die Presse řekl, že obě země mají určité spory, ale že jejich vztahy "nejsou tak špatné". Fidesz je podle něho připraven se Slovenskem jednat. Chce také položit větší důraz na práci takzvané visegrádské skupiny, jejímiž členy jsou vedle těchto dvou států Česká republika a Polsko.

K úmyslu udělit maďarské občanství Maďarům v zahraničí Martonyi řekl, že příští vláda "bude našim sousedům vysvětlovat náš postoj".

Podle maďarské agentury MTI finanční analytici doufají, že jasné vítězství Fideszu skoncuje s chaotickou politikou poslední doby a že jeho vláda bude schopna oživit hospodářství a zvýšit zaměstnanost. Plány této strany jsou prý ale na druhé straně považovány za "zavřenou knihu" a dá se čekat, že někteří investoři budou vyčkávat, zda bude mít Fidesz odvahu uskutečnit obtížné reformy, kterým se socialisté vyhýbali.

Účast ve druhém kole byla znatelně nižší než v prvním a také než ve druhém kole před čtyřmi lety. V 17:30, půldruhé hodiny před uzavřením volebních místností hlasovalo jen necelých 42 procent zapsaných voličů, zatímco při obou zmíněných předchozích příležitostech to bylo o 15 až 17 procent víc.

Oficiální výsledky voleb budou podle MTI vyhlášeny v polovině května.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data