Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německá vláda schválila 22,4 mld. eur pomoci Řecku, zdlouhavá jednání dle Merkelové vedla k širším úsporám Řeků

Německá vláda schválila 22,4 mld. eur pomoci Řecku, zdlouhavá jednání dle Merkelové vedla k širším úsporám Řeků

03.05.2010 15:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno (16:45):

Německá vláda dnes na svém mimořádném zasedání schválila návrh zákona na pomoc zadluženému Řecku. Kabinet Angely Merkelové souhlasil s německým podílem na mezinárodních úvěrech Aténám ve výši 22,4 miliardy eur. Zákon ale musí nyní ještě odsouhlasit obě komory německého parlamentu a podepsat německý prezident. Očekává se, že se tak stane tento týden. Letos má Německo přispět částkou 8,4 mld. EUR skrze státní rozvojovou banku KfW. Peníze se tak neobjeví ve výdajích spolkového rozpočtu.

Francie v příštích třech letech půjčí zadluženému Řecku 16,8 miliardy eur. Francouzská ministryně financí Christine Lagardová uvedla, že je to vyšší částka, že se původně očekávalo. Podle ministryně se úroky za ni budou pohybovat kolem pěti procent. V letošním roce země poskytne 3,9 mld. EUR, v letech 2011 a 2012 se pak částka navýší.

Přehled finanční podpory, kterou mají Řecku za 3leté období poskytnout jednotlivé státy eurozóny (v miliardách eur):  

země příspěvek
Německo 22,336
Francie 16,776
Itálie 14,736
Španělsko 9,792
Nizozemsko 4,704
Belgie 2,864
Rakousko 2,288
Portugalsko 2,064
Finsko 1,480
Irsko 1,312
Slovensko 0,816
Slovinsko 0,384
Lucembursko 0,208
Kypr 0,160
Malta 0,072

(Zdroj: ECB)

Celkový plán pomoci ze strany EU (+ECB) a MMF počítá s půjčkami Řecku v celkové výši 110 miliard eur v příštích třech letech. Na státy eurozóny připadá 80 mld. EUR, MMF má dát 30 miliard. Ratingová agentura S&P , která srazila rating Řecka do neinvestičního pásma, dnes uvedla, že domluvená půjčka poskytuje Řecku významný prostor pro provedení potřebných fiskálních reforem. „V následujících dvou a půl letech země nebude potřebovat financovat svůj dluh skrze finanční trhy,“ uvedla S&P . „To pro Řecko znamená mnohem více času pro implementaci svého fiskálního plánu a zvyšuje to pravděpodobnost úspěchu,“ dodala agentura.

Německá kancléřka Angela Merkelová je ohledně pomoci Řecku pod palbou kritiky ze všech stran, důvody se však různí. „Merkelová je zodpovědná za katastrofální management průměhu krize v Řecku,“ uvedl bývalý německý ministr zahraničí a nynější šéf opoziční strany Frank-Walter Steinmeier. Trvá za svoji sociální demokracii na zapojení bank do pomoci Řecku. „Zpozdila řešení a zvýšila náklady záchrany,“ uvedl hlavní ekonom Unicredit v Londýně Marco Annunziata. Redakční komentář ekonomického listu Financial Times píše, že po loňských vyhraných volbách panovala naděje, že Angela Merkelová bude hrát rozhodující vedoucí úlohu při reakci eurozóny na krizi, ale ta ji nesplnila. „Namísto toho je z jedné strany napadána za škodlivé a nákladné váhání a z druhé jí konzervativci v její straně a celé zemi kritizují, že vůbec nějakou finanční pomoc navrhuje,“ napsaly FT. Měnová unie nakonec stejně přinesla "německou Evropu", napsal naopak komentátor konzervativního listu The Daily Telegraph Ambrose Evans-Pritchard. Šéfové ECB a MMF podle něj přijeli jako prosebníci do Berlína. "Na ničem jiném nezáleželo. Trhy přestaly naslouchat Paříži nebo Bruselu," uvedl komentátor.

Sama Angela Merkelová vidí zdlouhavější jednání o pomoci Řecku jako přínos, stejně jako prosazení spolupráce s MMF. „Jde o ambiciózní program, jehož součástí jsou úsporná opatření na řecké straně, která by předtím a bez zapojení MMF byla nerealizovatelná,“ říká Merkelová. „Program obsahuje výdajová a úsporná opatření, která povedou ke zvýšení budoucí efektivnosti řecké ekonomiky,“ řekla Merkelová s tím, že prosadit takové požadavky - tak rozsáhlý příslib úspor na řecké straně - tři měsíce zpět by bylo nemyslitelné.

Kancléřka Merkelová také vidí jako plus, že MMF a EK budou výsledky opatření řecké vlády monitorovat v krátkých intervalech. Jejími slovy takto „bude moci být obnovena důvěry v zemi“. Jinými slovy země do budoucna nebude mít prostor pro rozdíl mezi vykazovanými a skutečnými daty a k následným negativním překvapením. „Je to jediná cesta k obnovení stability eura,“ uvedla německá kancléřka.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, FT, Daily Telegraph)

 

Váš názor
  • Řecko je naštěstí malé
    04.05.2010 8:51

    Záchrana Španělsk nebo Itálie by byla násobně dražší....http://www.pro-investory.cz/
    Jan Dvořák
Aktuální komentáře
18.09.2024
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %
11:05Evropské akcie stoupají. Dnešní data mohou ovlivnit očekávání před Fedem  
9:07Rozbřesk: Evropský automotive pod tlakem asijské konkurence a emisních cílů, sázky na 50bodové snížení sazeb Fedu dále vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - CPI, y/y
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba