Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fotovoltaici se kvůli vyhlášce obrátili na Evropskou komisi

Fotovoltaici se kvůli vyhlášce obrátili na Evropskou komisi

19.05.2010 12:38
Autor: ČTK

(ČTK) - Čeští podnikatelé ve fotovoltaice se obrátili na Evropskou komisi s žádostí o posouzení vyhlášky ministerstva průmyslu a obchodu, která předpokládá, že minimální účinnost nově instalovaných článků solárních elektráren s výkonem nad 20 kilowatt bude muset dosahovat 22 procent. Taková technologie podle nich není na českém trhu běžně k dispozici, a vyhláška prý proto povede k útlumu výroby elektřiny ze solárních zdrojů. MPO tvrdí, že při přípravě vyhlášky zohlednilo připomínky ostatních resortů i dalších odborníků.

"Vyhlášku s námi nikdo z ministerstva nekonzultoval. Proto jsme se rozhodli k poměrně ráznému kroku a obrátili se na Evropskou komisi," uvedla v tiskové zprávě generální sekretářka České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO), která sdružuje podnikatele ve fotovoltaice, Zuzana Musilová. Podle ní chybí České republice v oblasti obnovitelných zdrojů dlouhodobá koncepce řízeného rozvoje.

"Pokud by tato vyhláška vstoupila v platnost, zlikvidovala by v Česku další rozvoj fotovoltaiky nejméně na příštích deset let," doplnil odborník na fotovoltaiku a předseda představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace Jaromír Řehák.

Vyhláška by měla začít platit od letošního května. Týkat se má projektů s výkonem nad 20 kilowatt. Zástupce ministerstva průmyslu a obchodu Jan Pokorný nedávno uvedl, že požadovaná technologie je v ČR dostupná. "Chceme tím fotovoltaiku dostat zejména na střechy domů, kam podle našeho názoru patří," řekl. Solární zařízení se střešními panely mají většinou výkon do 20 kilowatt.

"Cílem vyhlášky je, aby se v ČR využívaly nejlepší dosažitelné technologie. Při přípravě vzalo MPO v potaz připomínky z meziresortního připomínkového řízení a připomínky od dalších odborníků," sdělil ČTK mluvčí MPO Pavel Vlček. "Vyhláška však zatím nebyla vydána, CZEPHO si tedy chce stěžovat na právní předpis, jehož definitivní platná verze není."

Podle Vlčka není pravda, že MPO o vyhlášce s fotovoltaiky nejednalo. "Už vůbec nerozumíme námitce, že Česká republika nemá strategii podpory výroby energie z obnovitelných zdrojů. Tato oblast je do roku 2030 řešena v návrhu Národního akčního plánu podpory OZE a až do roku 2050 v aktualizovaném návrhu Státní energetické koncepce," dodal.

CZEPHO argumentuje tím, že vyhláška požaduje po majitelích solárních elektráren v Česku technologie, které fungují například v pouštích Nevady, Arizony nebo v centrálních oblastech Španělska. Tvrdí také, že z právního hlediska je vyhláška v rozporu s pravidly hospodářské soutěže a požadavky Evropské unie na volný pohyb zboží a služeb. České republice podle CZEPHO v případě přijetí vyhlášky hrozí finanční sankce nejen ze strany komise, ale i žaloby od investorů, kteří projekty na fotovoltaické elektrárny v současné době připravují.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data