Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tošovský: Pokud vznikne stabilní vláda, musí prolomit limity těžby

Tošovský: Pokud vznikne stabilní vláda, musí prolomit limity těžby

01.06.2010 18:14
Autor: ČTK

(ČTK) - Pokud v Česku po volbách vznikne stabilní, silná vláda, tak nemůže jít jinou cestou než prolomit územní limity těžby uhlí. Navrhuje to aktualizovaná energetická koncepce, kterou by měl nový kabinet schvalovat v září. Na kongresu těžařů a zpracovatelů uhlí IQmining.CZ v Plzni to řekl ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský. Podle něj ale nikdo z šéfů všech tří stran, které by měly sestavit novou vládu, zatím podle svých předvolebních prohlášení nechce těžební limity prolomit.

"Jsem ale přesvědčen, že přes to nejede vlak a ten správný čas je právě teď," dodal ministr. Podle něj u každé nové vlády bývá pravidlem, že ty nepopulární kroky dělá na začátku. Podle předsedy Českého báňského úřadu Iva Pěgřímka i diskutujících dal současný ministr najevo "prohornický princip". Zároveň od účastníků konference zaznělo, že díky volebnímu neúspěchu zelených by se mohlo "změnit klima".

Ministr považuje za jeden z nejcennějších dokumentů současné vlády připravenou energetickou koncepci státu, na níž by od doby, kdy ji loni v říjnu předložil, nic neměnil. Podle něj byla dostatečně prodiskutovaná i s nevládními organizacemi. Navíc je provázána se surovinovou politikou a koncepcí ochrany klimatu; všechny tyto tři dokumenty by se měly schválit letos v září. I když koncepce platí do roku 2050, obsahuje povinnost ji každých pět let aktualizovat podle po vývoje znalostí. "Zdůrazňuje výzkum a vývoj v oblasti energetiky," dodal.

O prolomení limitů je v koncepci jedna doporučující věta a dodatek, že by se uhlí z nových dobývacích prostorů využívalo jen pro teplárenství, které zásobuje v ČR teplem tři miliony domácností. "Není tam ale napsáno, jak se to zajistí, protože to je skutečně změna legislativy," dodal ministr. Teplárenství podle něj vykazuje, že bude v roce 2012 až 2015 bez zdrojů. Proto je to tak alarmující, dodal.

Podle Pěgřímka má letošní konference motto Hornictví v prostředí EU. "Máme se čím pochlubit. Úroveň českého hnědouhelného lomového hornictví, které pokrývá velkou část energetiky, je na velmi vysoké technické i organizační úrovni, například při srovnání Německo versus Česko, a často není důvod na tom něco měnit," řekl. Podle Pěgřímka například zahlazování následků po těžbě by se mohly dávat v EU jako ukázkové případy. Vznikají nám tady sportoviště a golfová i jiná hřiště a tratě dostihy, dodal.

Rychlost rekultivace je dostatečná a podle Pěgřímka není v ČR závazek, nerekultivovaného území po odeznění těžby. "Nedovolili bychom si, aby nebyly (rekultivace) dotahovány do konce," dodal. Občas se projeví nějaká změna původního záměru, která je vždy ku prospěchu, protože do ní zasahují obce a občané a municipality, které jsou rády, že se takové "líbivé věci, které jim přitáhnou turisty", dělají.

Výše odvodů z těžby ložiska v majetku státu, z vytěženého nerostu i z rozlohy dobývacího prostoru, je podle ministra dostatečné. "Vidíme kolem sebe, že ty rekultivace jsou dostatečné," dodal.

Limity těžby vyhlásila vláda v roce 1991. Zaručily tehdy městům a obcím na severu Čech, pod kterými leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Prolomení limitů by zasáhlo Mostecko, znamenalo by likvidaci Horního Jiřetína a sousedních Černic.


Váš názor
  • Irelevantní
    02.06.2010 10:05

    Hádky o prolomení či neprolomení limitů se během pár týdnů stanou zcela irelevantními. Pan Tošovský byl již s předstihem informován o důvodech.
    Detective
  • Vítěz voleb
    02.06.2010 9:45

    Ano, skutečným vítězem voleb je ČEZ.
    THR
  • stabilní vláda s VV? a prolamování limitů těžby?
    02.06.2010 9:32

    k projektu silné trojkoaliční vlády Radek John, předseda VV: Body, jimiž strana podmiňuje vstup do pravicové trojdohody, však konkretizovat odmítl. Připustil jen, že na seznamu nepřekročitelných požadavků, jejichž slib si chce strana v koaliční smlouvě vymínit, je neprolomení těžebních limitů v severních Čechách či nerozšiřování letiště ve Vodochodech. http://www.lidovky.cz/veci-verejne-znervoznily-ods-i-top-09-kladou-si-podminky-pjp-/ln_domov.asp?c=A100601_214549_ln_domov_kim
    monokl
  • prolomení limitů
    01.06.2010 18:39

    Řekl bych, že Tykač (stejně jako třeba Babiš) spíš sázel na oranžové a musí být teď po volbách dost rozčarován. Ale dřív nebo později si najde kanály na správné lidi v nové vládě, jenom se to zase o něco protáhne a bude třeba pustit nějakou kačku navíc. A doba vypršení smlouvy na dodávky čezu se tak rychle přibližuje, navíc není vůbec jisté, že to ten Roman neustojí, scénář s jeho rychlým odklizením vzal s debaklem oranžových za své ...
    monokl
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data