Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Václav Klaus ve čtvrtek přijme lídra ODS Nečase, spekuluje se o jmenování premiérem

Václav Klaus ve čtvrtek přijme lídra ODS Nečase, spekuluje se o jmenování premiérem

02.06.2010 17:57
Autor: ČTK

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek v deset hodin přijme na Pražském hradě lídra ODS Petra Nečase. Ten dnes jednal s předsedy TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a Věcí veřejných Radkem Johnem a společně podepsali záměr sestavit koaliční vládu, která by ve sněmovně disponovala celkem 118 poslanci. Ve vysílání Českého rozhlasu prezidentův tajemník Ladislav Jakl nevyloučil, že dojde k přímému jmenování premiéra. "Můj osobní názor je, že takový ten neformální mezikrok (pověření někoho vedením rozhovorů o vládě) nutný není ... je to za určitých okolností užitečné gesto, ale nemusí nutně předcházet tomu skutečnému ústavnímu kroku (jmenování premiéra)," uvedl v Radiožurnálu Jakl. Stránky Václava Klause o setkání prezidenta s lídrem ODS informovaly s tím, že Nečas ho má seznámit s dalším průběhem povolebních vyjednávání politických stran a o jejich dohodě.

Po první trojstranné schůzce dnes Nečas, Schwarzenberg a John podepsali společné prohlášení o tom, že vytvoří vládní koalici (více v článku ZDE). Ukončili tak prozatím spekulace z posledních dnů o menšinové vládě ODS a TOP 09 podporované Věcmi veřejnými.

Klaus v pondělí přijal lídry všech stran v pátek a sobotu nově zvolených do Poslanecké sněmovny. Prezident dává najevo, že prioritou je pro něj to, aby byl nalezen životaschopný projekt budoucí vlády. K němu je ale blíž než vítězná ČSSD právě lídr ODS Nečas s představou společné vlády s TOP 09 a VV. První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka však rovněž vede rozhovory s možnými partnery a pokládá za správné, aby právě sociální demokracie, která ve volbách zvítězila s 22,1 % před druhou ODS (20,2 %), dostala první pokus sestavit vládu. Její lídr



Výběr dosavadních programových návrhů ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, tedy stran, které dnes podepsaly společné prohlášení, že se pokusí vytvořit vládní koalici:

Veřejné rozpočty

ODS - Za svoji největší prioritu nadcházejícího volebního období označila snížení státního dluhu, slíbila dosáhnout do sedmi let vyrovnaného státního rozpočtu. Provozní výdaje ministerstev chtějí občanští demokraté příští rok snížit o pět procent. Navrhují mj. roční daňové prázdniny pro řemeslníky, kteří vytvoří alespoň jedno nové pracovní místo. Výši sociálních dávek chtějí vázat na práci pro obec a vzdělávání. Program počítá i s vícerychlostní mateřskou a rodičovskou. Strana slibuje též důchodovou reformu, na kterou mají jít všechny příjmy z případných privatizací. ODS chce zabránit zvyšování daní.

TOP 09 - Prioritou je snížení státního dluhu. Strana považuje za nezbytné provést systémové změny - reformu penzí, sociálních dávek a státní správy. Navrhuje plošné škrty v mandatorních výdajích státu, navýšení spolupodílu pacientů a zavedení školného na vysokých školách. TOP 09 chce šetřit na některých sociálních dávkách (porodné, pohřebné), nevalorizovat důchody či snížit objem mezd vyplácených ze státního rozpočtu (krom učitelů) o deset procent. Snížit by se měly výdaje státní správy, platy ústavních činitelů, státní příspěvky politickým stranám. Strana navrhuje sjednotit základ daně pro všechny přímé odvody, zrušit některé daně (dědickou, darovací, z převodu nemovitostí) a část daňových výjimek.

Věci veřejné - Cílem strany je v období 2010-2014 dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, splnění maastrichtských kriterií a zahájit důchodovou a zdravotní reformu. Deficitní státní rozpočet navrhuje schvalovat ústavní většinou. Navrhuje též zjednodušení daňového systému a jednorázovou daňovou amnestii a následné zpřísnění postihů za daňové úniky. Cílem strany je snížení počtu státních úředníků o desetinu a pětinové zmenšení provozních výdajů ministerstev, strana chce také prosadit změnu zákona o veřejných zakázkách a snížit poslanecké náhrady na polovinu.

Zdravotnictví

ODS - Strana chce zachovat limit spoluúčasti pacientů i poplatky ve zdravotnictví a počítá s dobrovolným zdravotním připojištěním. Slíbila silnou kontrolní roli státu, neprivatizovat zdravotní pojišťovny a fakultní nemocnice.

TOP 09 - Strana postavila svůj program péče o zdraví mimo jiné na "spravedlivé a sociální únosné spoluúčasti" pacienta, která ale nemá snížit dostupnost služeb. V programu slíbila, že spoluúčast bude vyloučena u život ohrožujících stavů a nemocí. Nárůst spoluúčasti by neměl být skokový, roční limit maximální spoluúčasti by měla stanovovat vláda. Strana chce zvýšit odpovědnost zdravotních pojišťoven.

Věci veřejné - Strana slíbila stanovení definice základní zdravotní péče a stanovení páteřní sítě nemocnic a zdravotnických zařízení tuto péči poskytujících. Chce díky úsporám snížit odvody na základní zdravotní pojištění o pět procent, ihned zrušit poplatek za položku na recept a po definování základní zdravotní péče celý stávající systém regulačních poplatků. Úhradu základní péče by dle VV měla zprostředkovávat jediná státní pojišťovna.

Právo a korupce

ODS - V boji proti korupci strana slíbila například zřízení protikorupčních soudů a zvláštního útvaru při státním zastupitelství. Slíbila pokračovat v reformě justice, návrh nového trestního řádu či projekt elektronizace řízení eJustice.

TOP 09 - Závazek tvrdého boje s korupcí by podle TOP 09 měl být výraznou součástí případné koaliční smlouvy. Základním protikorupčním krokem by podle TOP 09 mělo být co nejširší odkrytí a zveřejnění procesů při vynakládání veřejných financí. V oblasti justice strana mimo jiné navrhuje posílit odpovědnost soudců, státních zástupců i účastníků řízení. Strana podporuje návrhy expertní skupiny - Platformy pro veřejné zakázky, která fungovala z podnětu Americké obchodní komory.

Věci veřejné - Boj s korupcí strana označila za klíčovou část svého programu. Strana navrhuje například zřízení speciálního protikorupčního soudu a státního zastupitelství či testy korupční odolnosti politiků a státních úředníků. VV navrhují i zákaz zadávání veřejných zakázek firmám s neznámou vlastnickou strukturou, centrální nákup na ministerstvech a elektronické aukce a povinnost zveřejňovat veškeré informace o zadávání veřejných zakázek na internetu. Chtějí také odpolitizovat Nejvyšší kontrolní úřad, v němž zasedá řada bývalých poslanců. V oblasti justice je prioritou VV zrychlení soudního řízení.

Zahraničí a obrana

ODS - Strana slíbila posilování euroatlantické zahraniční vazby. Je proti oslabování NATO budováním vlastních obranných struktur EU, odmítá federalistické tendence EU a požaduje stejné podmínky pro všechny země EU. ODS podporuje vstup zemí bývalé Jugoslávie do EU. Je pro zapojení Turecka do struktur EU, pokud splní stejné požadavky, jaké jsou kladeny na ostatní kandidáty.

TOP 09 - Strana prosazuje, aby v nové koncepci NATO byl závazek společné obrany. Podporuje aktivní účast na aliančních operacích, evropskou integraci a rozšiřování EU zejména na západním Balkánu.

Věci veřejné - Podporují posílení české účasti v zahraničních misích NATO za cenu dočasného snížení nákladů vynaložených na obranu v době ekonomické krize. Jsou pro vybudování funkční evropské ozbrojené síly, která by doplnila potenciál NATO. Strana podporuje proces evropské integrace, je proti vstupu Turecka do EU a proti rozšiřování unie mimo území Evropy. VV požadují narovnání postavení nových a starých zemí EU.

Školství a věda

ODS - Chce otevřít diskusi o rozsahu a podobě finanční spoluúčasti studentů na vysokoškolském studiu. V této souvislosti chce zavést výhodné studentské půjčky s odloženou splatností a spoření. Daňovými nástroji chce podpořit motivaci firem a univerzit ke spolupráci v oblasti výzkumu a zavádění inovací. Navrhuje povinnou výuku angličtiny nejpozději od 3. třídy.

TOP 09 - Strana podporuje zavedení školného a navrhuje vznik systému stipendií a půjček, který by umožnil financovat náklady na vzdělání. TOP 09 chce zavést nový model financování výzkumu a vývoje a navýšit finanční prostředky pro tuto oblast.

Věci veřejné - VV navrhují navýšení rozpočtu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o deset miliard korun přesunem z resortu obrany. Dále jsou pro zřízení funkce státního sekretáře, který (jmenován prezidentem) by garantoval dlouhodobou koncepci školství. Strana slíbila zvýšení platů učitelů o pět tisíc korun a navrhuje zavedení odloženého školného na vysokých školách.

Životní prostředí a zemědělství

ODS - Podporuje budování obchvatů měst a obcí a rozvoj bezemisní dopravy. Chce revizi politiky biopaliv na evropské úrovni. Podporuje jadernou energetiku a obnovitelné zdroje. Chce upravit postavení občanských sdružení ve správních řízeních a zrovnoprávnit místní obyvatele s těmito občanskými sdruženími. Staví se skepticky k uvažované "superzakázce" na odstranění ekologických škod. V rámci EU chce ODS prosadit spravedlivější dotace pro zemědělce a odstranění specifických úlev a výjimek zvýhodňujících původní členské země oproti novým členům.

TOP 09 - Hlásí se k myšlence trvale udržitelného rozvoje. Podporuje ekologickou dopravu a budování záchytných parkovišť a obchvatů. Hodlá podporovat získávání energie z různých zdrojů včetně alternativních a jaderných. Chce prosadit rovné a spravedlivé postavení českého zemědělství s ostatními státy EU.

Věci veřejné - Strana slíbila nový zákon o ochraně ovzduší, který sníží maximálně přípustné lokální koncentrace emisí, a transparentnost a efektivitu při odstraňování starých ekologických zátěží, včetně uvažované ekologické "superzakázky". Chce vyrovnání podmínek pro čerpání dotací na evropském trhu tak, aby měli všichni zemědělci v EU stejné výchozí podmínky. Strana slíbila pozemkové vyrovnání do roku 2013, kdy by se měl uvolnit trh s půdou v České republice pro zahraniční subjekty.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m