Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vážený investore,…

Vážený investore,…

09.06.2010 13:01
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Vážený investore – spekulante,

rád bych Tě touto cestou informoval o své obavě, kterou několik posledních týdnů či dokonce měsíců sdílím se svými kolegy Angelou Merkelovou a Nicolasem Sarkozym. Vrásky na čele mi přidělávají zejména finanční trhy, které se nám již nějakou dobu snaží tvrdit, že s některými zeměmi mé milované a zbožňované eurozóny prý není cosi v pořádku. Požadované výnosy u jejich dluhopisů rostou, cena pojištění proti nesplacení těchto dluhopisů také a o měně euro je mi stydno hovořit. Navzdory konzultacím s mnoha experty stále nemohu přijít na to, co tento vývoj může znamenat, a proto jsme se s kolegy domluvili, že zamezíme zbytečnému a hlavně předčasnému plašení evropských voličů. Jako viníka tohoto stavu jsme spolehlivě identifikovali finanční investory a spekulanty, kteří zcela nestydatě „nakrátko“ prodávají dluhopisy těchto zemí poté, co si udělali základní finanční analýzu a zjistili, že současné a hlavně budoucí závazky tyto země nemají ani zbla šanci splatit. Angela Merkelová mi svými nedávnými kroky sice malinko sebrala vítr z plachet, ale aspoň jsme si vyzkoušeli, jak to celé bude fungovat. S okamžitou platností proto na celém území Evropské unie vyhlašujeme:

- Okamžitý zákaz „dlouhého“ prodeje jakéhokoliv finančního aktiva do trhu. Velmi pečlivě budeme sledovat zejména pokusy prodat jakékoliv akcie evropských firem či státní dluhopisy zemí eurozóny. Pokud máte nakoupeno, nezbývá Vám nic jiného, než držet.

- Trvalý a neomezený zákaz „krátkého“ prodeje čehokoliv. Kdo se o tuto operaci pokusí, bude ihned potrestán uzavřením pozice a jejím zdvojnásobením, takže se z krátké pozice neprodleně dostane do pozice dlouhé. Pokud by se pokusil tuto pozici prodat, platí předchozí bod.

- Veškeré nákupy akcií a státních dluhopisů bude provádět jménem všech investorů pouze a jedině Evropská centrální banka, která jim na konci obchodního dne přidělí alokace nakoupených aktiv v závislosti na náladě Jean-Clauda Tricheta. Pokud by Jean-Claude nebyl duchem přítomen, rozhodne o alokacích Nicolas Sarkozy. Pokud bude cena nakoupeného aktiva vykazovat tendenci k růstu, alokuje se toto aktivum ve prospěch francouzských bank. Bude-li tomu naopak, příjemcem budou výhradně němečtí investoři.

- Kdokoliv pracující v City of London, oblékající tmavý proužkovaný oblek a jedoucí v osobním autě dražším či spolehlivějším než Renault Clio bude okamžitě, plně a bez náhrady vyvlastněn. Pokud má na vizitce kterékoliv ze slov CDS, ABS, CDO či MBS, bude navíc ještě deportován do Bruselu a nuceně nasazen v kantýně Evropské komise.

Vzhledem k závažnosti situace jsou výše popsaná opatření přijata od dnešního dne. Kdyby to jenom trochu šlo, zavedli bychom je klidně i retroaktivně. Tak jako tak je považujeme za relativně dostatečné a věříme, že povedou ke kýženému uklidnění současné rozjitřené a politicky nesnesitelné situace.

S pozdravem, Jose Manuel Barroso.


P.S. Než začnete panikařit, vězte, že vše výše uvedené je (zatím) fikce. Poslední iniciativa zmíněných jedinců však dává tušit, kam úvahy EU směřují.

Hezký den,


Váš názor
  • spekulace
    10.06.2010 12:13

    § 117 Spekulace (1) Kdo si opatří nebo přechovává předměty potřeby ve větším rozsahu nebo předmět větší hodnoty v úmyslu je se ziskem prodat nebo směnit anebo získat jinou výhodu, nebo kdo takovou činnost zprostředkuje, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta. (2) Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny, b) spáchá-li takový čin výdělečně, nebo c) získá-li takovým činem značný prospěch.
    Nevyzradím
    • Re: spekulace
      10.06.2010 12:50

      vy si děláte srandu, ale tohle je v platném trestním zákoníku (40/2009 Sb.): § 250 odst. 1 písm. b) "Kdo v úmyslu ovlivnit cenu nebo kurz investičních nástrojů, které jsou přijaty k obchodování na regulovaném trhu nebo o jejichž přijetí k obchodování na regulovaném trhu bylo požádáno, uskuteční obchod nebo zadá pokyn, který je způsobilý vyvolat nesprávnou představu o nabídce, poptávce, ceně nebo kurzu takového investičního nástroje, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo zákazem činnosti." Odst. 2 zmíněného §: "Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 značný prospěch." Odst. 3 zmíněného §: "Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 prospěch velkého rozsahu." Chápu písm. a) uvedeného §, které směřuje proti rozšiřování nepravdivých informací, které mohou ovlivnit kurz, ale jestli teoreticky může být podání pokynu nebo jeho uskutečnění trestným činem, tak abychom se za pár let na sebe nesmáli např. Na Borech ;-)
      pouceny laik
  •  
    10.06.2010 11:14

    Velmi povedené:-)...celá problematika regulace short sellingu je podle mého názoru naprosto absurdní. Každý kdo chce shortovat (klasicky nebo "naked"), potřebuje především jednu věc - protistranu...A ta se bude během medvědího trendu hledat poměrně obtížně - trh se vyčistí sám....Zakazoval by někdo v průběhu silně býčího trendu long pozice?
    M&B
  • Oh-la-la
    09.06.2010 14:49

    Moc jsem se pobavil. Ano, dnes platí : Investor = Untrvasršpekulant! Moc by mě zajímalo, jak dlouho to ty spekulanty bude ještě bavit, aby kupovaly dluhopisy vlád, co si nevidí na špičku nosu a ani do úst. Zřejmě to zařídí opět tandem Sarkozy - Merkel. Podmínka existence investora (i drobného!) a všech bank bude rovnice 50:50. Nejdřív nakoupíš dluhopisy a potom můžeš nakoupit ve stejné výši co chceš. Je pravděpodobné, že situace se maličko vyostří a původní návrh se dočká konečné podoby v poměru 75:25. Tyto dluhopisy ovšem nesmíš 20 let prodat. V roce 2015 se to potom prodlouží na doživotí v případě, že člověk bude chtít od státu pobírat starobní důchod. Dědicům se to potom zdaní, řekněme 50% aby řeč nestála. Co takhle založit fiktivní burzu na Měsící, či Marsu? Hlavně daleko od politiků a ECB.
    DeGuise
    • Re: Oh-la-la
      09.06.2010 15:17

      myslim ze puda na mesici i marsu uz bude nejakym zpusobem rozdelena a budes prinucen z jakehokoliv podniku na lidmi dosazitelnych telesech platit hustej pronajem.
      Azb
  •  
    09.06.2010 14:25

    Trapné !!! Tady nikdo nezakazuje shorty, ale "NEKRYTÉ" shorty tak nemanipulujte. Ale co od Patrie chtít, že jo !
    miki1
    •  
      09.06.2010 15:22

      dnes jsou to naked shortky. zitra ti zakazou dlouhasy. nakonec te prinuti nosit sukne. a ty budes muset poslechnout, jinak skoncis v hladomorne.
      Azb
    •  
      09.06.2010 15:10

      Hlavní problém je podle mne v nevymahatelnosti práva. Zřejmě je řada těch nahatých šortů zadávána jen ke sražení kurzu, bez záměru je někdy dokoupit. Jinak by to přece tolik nevadilo, naopak by to posílilo likviditu, ne?
      Kalka.
    • Re...
      09.06.2010 14:45

      Kolego, nebuďte paranoik...nepoznáte nadsázku?
      LongFrog
    •  
      09.06.2010 14:45

      Jen tak mimochodem, můžete pane Žabžo vysvětlit v čem je naked short sellingu tak prospešný "serioznímu trhu", že za něj tak bojujete. ?!
      miki1
      •  
        15.06.2010 10:50

        Úvodem bych se zeptal, co chápete pod pojmem "seriózní trh"? Všechny typy operací uzavřených na trhu slouží k dosažení tržní ceny, a to včetně nekrytých krátkých prodejů, které sice nemohou zabránit vzniku tržních bublin, ale pomáhají je redukovat.
        Mr.Bean
  • Ale no tak!
    09.06.2010 13:34

    Pane Žabžo, velmi si Vás vážím, ale tohle nemůžete myslet vážně ani při sebe sarkastičtějším tónu. ------ Zdejší europaranoiky povzbuzujete a sám víte, že se jedná o zákaz jen a pouze "naked short sellingu". Vy jistě víte jaký je rozdíl mezi "naked" a krytým shortem. Přikláním se k volnému trhu, ale "naked" short, to už je velká síla a sám vznik těchto praktik byl chybný. U akcií ještě budiž, ale pokud nějaký - například vládní dluhopis - nechci, tak si jej nekoupím, pokud ho vlastním, tak ho prodám. pokud ho nemám, půjčím si ho a prodám. pokud mi ho nikdo nepůjčí - KONČÍM.
    ferda
  • Doplnění
    09.06.2010 13:28

    Mě osobně schází v tomto článku odstavec o daních.Zcela nepochybně je potřeba každou zmíněnou operaci velmi pečlivě zdanit!
    P.Křížek
  • Skvělý článek, Petře, "píšete mi z duše", jen já bych to nedokázal tak elegantně poskládat:) Mějte se, ať se daří!
    09.06.2010 13:24

  •  
    09.06.2010 13:13

    Možná se přece jen Merkelové a Sarkozymu podaří spustit další kolo paniky. Nebo mělo být účelem něco jiného...?
    Orangutan
  • Výstižné
    09.06.2010 13:11

    :-)
    Jan Dvořák
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university