Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda chce snižovat výdaje na stavební spoření jednorázovou daní

Vláda chce snižovat výdaje na stavební spoření jednorázovou daní

02.07.2010 14:19
Autor: ČTK

(ČTK) - Budoucí vláda sníží státní podporu stavebního spoření cestou jednorázové srážkové daně. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl premiér a předseda ODS Petr Nečas. Podle něj bude možné omezit státní podporu až od roku 2012, tedy připisovanou klientům za rok 2011. 

Stát by měl ze stavebního spoření, kde chce zdanit připisované úroky a omezit 50procentní daní státní příspěvek na 1500 korun ročně ze současných 3000 korun, získat až sedm miliard korun. "Neděláme to rádi, ale je to nutný krok. Právní analýzy nám říkají, že tento krok je možný," uvedl ve čtvrtek Nečas. 

Předseda Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) Vojtěch Lukáš České televizi řekl, že snížení státního příspěvku na 1500 korun považuje za naprosto neadekvátní. Podle svých slov chápe úspory, které koalice musí udělat, nesouhlasí ale s razancí, která je navrhována. "Chceme diskutovat o tom, jakým způsobem, jakou formou je možno tyto úpravy udělat," uvedl. 

Zásahy do již uzavřených smluvních vztahů odmítá ČSSD. Smlouva je podle bývalého eurokomisaře a sociálního experta ČSSD Vladimíra Špidly "zdrojem práva" a "nabyté se neodnímá", proto považuje zasahování do již uzavřených smluv za nepřípustné. Diskutovat je podle něj možné jen o podobě nově uzavíraných smluvních vztahů. 

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka označil jednorázové zdanění stavebního spoření, které chystá rodící se koalice, za "podvod na občany". Není to nic jiného, než zpětné snížení příspěvků, řekl. 

Budoucí ministr financí Miroslav Kalousek dnešním Hospodářským novinám řekl, že povinnost odvést daň ze státní podpory stavebnímu spoření budou mít stavební spořitelny. Podle Lukáše ale jednorázové snížení dopadne nejen do ekonomiky stavebních spořitelen. Dodal, že tato úprava může znamenat velké nebezpečí neklidu na finančních trzích. „Nemůžeme v žádném případě vyloučit, že i ze strany klientů může dojít k soudním sporům,“ uvedl Lukáš. 

Podle vedoucího analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla utlumí chystané kroky celý systém stavebního spoření. "Stavební spořitelny budou muset podle našeho očekávání významně omezit poskytování překlenovacích úvěrů. Nebudou tak již moci konkurovat svými překlenovacími úvěry s nulovou akontací hypotečním úvěrům. Na realitní trh by toto rozhodnutí nemělo mít významný dopad, nákupy nemovitostí mohou zafinancovat banky," uvedl Rajdl. 

Chystané změny podle něj způsobí největší problémy stavebním spořitelnám. Ty by musely při pesimistickém scénáři odlivu 75 procent prostředků pokrýt zhruba 140 miliard úvěrů jinými zdroji. "Problémy mohou mít hlavně stavební spořitelny s vysokým podílem úvěrů na vkladech, u dvou stavebních spořitelen se tento poměr pohybuje okolo 80 procent," upozornil Rajdl.


Váš názor
  • Ze svého
    03.07.2010 1:10

    Proč by stát měl dávat stavebním spořitelnám dárky ve formě podpory pro klienty? Díky němu pak drze nabízí 7-leté spoření za bídný úrok 2%, zatím co bez této podpory by se na to klieni vyprdli a dali to jinam na citelně vyšší úrok. Třeba do pojištěného vkladu do kampeličky, kde jsou na 5-leté vklady úroky vždy od 4%. Pokud nelze státní podporu odejmout, pak je správné stavební spořitelny zdanit, pokud toto lze.
  • A z ceho budou stavebni sporitelny financovat uvery???
    02.07.2010 16:10

    A z ceho budou stavebni sporitelny financovat uvery na bydleni, vlada sice uspori, ale lide, kteri dlouhodobe sporili ty uspory ze stavebniho zporeni vytahnou a to asi nikoho na vlade nenadlo, co to muze znamenat. Takze az si sporitelny zacnou na trhu konkurovat se statem a pujdou sazby nahoru, budou se vsichni vcetne Necase a Kalouska divit, usetri 7mld na podpore stavebnich sporitelen a daji o desitky miliard vice na
    dandy
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.