Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: Místo zvýhodnění hypoték řešme bydlení jako takové

Nečas: Místo zvýhodnění hypoték řešme bydlení jako takové

19.07.2010 9:56
Autor: ČTK

Praha - Premiér Petr Nečas si dokáže představit zrušení daňového zvýhodnění hypoték, nechce ale rušit daňovou podporu bydlení jako celku. Podle něj je tak možné nahradit daňové zvýhodnění hypoték univerzální odečitatelnou položkou. O možnostech chce jednat. Uvedl to v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

"Je zvýhodňováno vlastnické bydlení proti nájemnému. Dovedl bych si představit univerzální položku, která by řešila bydlení jako takové," uvedl Nečas. Zároveň uvedl, že si takovou změnu dokáže představit i u zaměstnaneckých benefitů, kde by jednotlivá zvýhodnění byla nahrazena univerzálním zaměstnaneckým odpočtem.

O zrušení daňového zvýhodnění hypoték hovořil v sobotním vydání deníku Právo ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Rád by změnu prosadil do nového zákona o dani z příjmů, který by mohl začít platit za dva roky.

Ministr financí v rozhovoru pro Právo řekl, že očekává "složitou diskusi". "...ale chci ji alespoň podstoupit," uvedl. Podle něj není důvod, proč by lidé s nízkými příjmy, kteří na hypotéky nikdy nedosáhnou, měli připlácet na hypotéky osob se středními a vysokými příjmy. Ministr však dodal, že toto opatření není v koaliční dohodě mezi ODS, TOP 09 a VV, a proto se nebude příliš zlobit, když neprojde.

Obdobně dnes hovořil i Nečas. Podle něj se musí na koaliční půdě dohodnout, co škrtnout a co ne.

S návrhem na zrušení odečtu úroků z hypotečních úvěrů od daňového základu, díky němuž majitel hypotéky dosud platil nižší daně, už před časem přišlo ministerstvo pro místní rozvoj. Podle serveru Euro.cz se v té době Kalousek netajil tím, že při rušení jakékoli podpory bydlení by byl minimálně velmi opatrný.

Vláda už také oznámila, že sníží státní podporu stavebního spoření cestou jednorázové srážkové daně a zdaněním úroků.


Váš názor
  • Dane a stat
    19.07.2010 17:01

    1) jeste stale mam pocit, ze s penezi, ktere lide odvedou statu, se hospodari spatne = jsem pro odecty na danich (zejmena pro rodiny). 2) stat by nemel nic prerozdelovat = zrusit stavebni sporitelny (nechci z dani platit jejich budovy, aparat, reklamu,... a cele ucetnictvi kolem toho) 3) kazda banka prece muze (a dela to) nabizet uver na ruzne ucely. Samozrejme i na bydleni. 4) lide at se sami rozhodnou (s tema usetrenyma penezma v kapse), do ceho budou investovat. Jestli do sveho bydleni, nebo jinam a pak budou platit najem (trzni najem - ne dotovany z mych dani!!!). 5) kdyz uz stat vytvori model stavebniho sporeni, mel by dodrzet pravidla = smlouvy uzavrene za soucasnych podminek nechat fungovat. Pro nove smlouvy uz nedavat zadnou podporu (=postupny zanik st.sporitelen). Jakekoliv hledani pravnich klicek je velmi, velmi nemoralni precedens. Vymyslet model, kdy odvedu dane, z nich mi stat posle podporu a tu mi znovu zdani 50%.... to je snad mozne jenom u nas. Stat by mel byt garantem slusnosti a prava, coz se bohuzel nedeje. Rodiny neplanuji svuj zivot na jeden rok, ale na delsi dobu a pokud se nemuzou spolehnout ani na dodrzeni podminek (STATNI podpory) alespon po dobu trvani smlouvy, pak nema smysl statu verit vubec...
    pmx
    • Re: Dane a stat
      19.07.2010 22:22

      1) ze svých daních neplatíš žádné budovy, aparat, reklamu...) na to si ty instituce vydělaly sami. Stát dává SP a ta je přeposlána klientům, spořitelny mohou mít zisk max. z úroků té státní podpory 2)zrušit stavební spořitelny? To si děláš legraci, ne? Ony nepatří státu a bolševik je 20 let pryč, pokud sis nevšiml - buď přežijí, nebo zkrachují, rušit může už jenom Fidel a jemu podobní 3)to že by zkrachovaly, tomu nevěřím. Je dost pravděpodobné, že budou dále fungovat, ale na bázi hypotéčních a investičních bank (už teď prodávají skoro všechny produkty bank) 3)ve starých smlouvách (do r.2003) je výslovně napsáno kolik bude SP a z jakého vkladu. Po novele ( 1.1.2004) byli již opatrní a je zde psáno o aktuálním zákonu o stavebním spoření. I tak by výše měla být zachována, ale na druhou stranu jediná právní skulina byla v tom, s čím přišel současný loupežník z financí a to je daň. O té není nikde ani zmínka a to o osvobození, či přiznání, takže je reálné, že jim to projde 4)na starých smlouvách podporu nechat a na nových už nedávat? To by nefungovalo. Bez spořících klientů (co si neberou úvěr) systém nemůže fungovat. Co Ty naspoříš, z toho si soused půjčí. Pokud Ti nedají nějaké zvýhodnění, nebudeš se už toho účastnit a tisíce dalších. Systém je založený dnes na poměru 40:60 (spoření/úvěr). To jen díky přebytku keše. Když zmizí spořící klient, časem dojde k rozbití banku (smlouvy by měli jen ti, kteří se budou brát úvěr - a z čeho při 40:60?). Já jsem zvědavý na jinou věc. V zemi je 5 mega smluv. Průměrně naspořená smlouva je cca 80 litrů. Každý rok nějaké končí a většinou peníze jdou do ekonomiky. To nejsou malá čísla. Nikdo nespoří 5 - 6 let, aby si našetřil na rohlíky. Vůbec neřeším, jestli sis za ně koupil auto (kam šlo DPH?), soused bábě koupil kuchyň, strejda bazén, teta novou koupelnu. Ze všeho je daň a ta jde zpět státu. Dostal práci truhlář,fabrika, řemeslník.Ti všichni odvedli daň státu. Když to zlikvidují, kam budou lidé spořit? Vkladní knížky asi boom nezažijí, TV jsou na nic a fondů se většina lidí bojí a mají taky proč. Půjdeš si vzít spotřebitelský úvěr do banky za výhodných 15,9%? Já ne. Argumetují tím, že se bere málo úvěrů - rozuměj - vynaložená SP není účelná. Tvrdí brusič z financí. Nikdy nikdo nespočítá, kolik peněz šlo zpátky do stavebnictví jen z ukončených smluv. Evidují jen úvěry, jenomže v zemi je mraky lidí, kteří než by si vzali úvěr, radší chcípnou a přesto za naspořené prachy udělali třeba střechu.Vem auto a projeď si vesnice, dívej se po domech (okna,fasády, střechy - z čeho??za co??) Jenomže to už úředník nemá jak zjistit. Škrty jsou potřeba, ale pokud budou jenom škrtat, bez pobídek, investic tak čekám, že za pár let se jim to vymstí.
      Jaco
      •  
        20.07.2010 11:18

        1) Ano, s trznim prostredim nemam problem. Kazdy si muze zalozit stavebni sporitelnu (druzstvo,...???). Obavam se jenom toho, ze ta sporitelna nebude umet (bez pripisovani statni podpory z dani) konkurovat nabidkam vetsich bank (hypoteka,... a jine jejich produkty k reseni bydleni). Ta budova stavebni sporitelny postavena vedle banky, ktera ji vlastni, mi proste prijde zbytecna (nekdo ji ale zaplatil). 2) penize, ktere jsou ve stavebnich sporitelnach jsou prece od lidi (usporene+od statu z dani lidi) = nikam nezmizi. Jenom je ti lide pouzitji primo. Zustane jim tech penez vic (nizsi dane,...) a sporit muzou kdekoliv. Nebo utracet... To uz bych nechal na lidech - nejsou tak hloupi, jak si vlada mysli. Kdyz nebude statni podpora stavebniho sporeni (pouzivana na auta, dovolene,...), nebude ani potreba ten urednik, ktery zkouma jeji vyuziti, ani cely velky statni aparat, ktery resi preposilani penez z mych dani na stavebni sporitelny a pak zase zpatky statu... Ja jenom nemam zajem vsechno tohle platit. Sve penize bych rad dal primo do opravy strechy, omitek, oken,...
        pmx
    • Re: Dane a stat
      19.07.2010 21:30

      kdyz zrusis sporky, pojistovny, banky a jiny nepotrebny instituce a jejich site obchodnich zastupcu, tak v cr stoupne nezamestnanost minimalne o 20 procent. proto se takoveho kroku od politika nedockas.
      Azb
  • Nečas Roura
    19.07.2010 11:25

    to je fakt zvýhodnění jako prase, když je nejdříve zdaněn příjem 60%, pak ještě DPH z materiálu a staveb. prací a pak ještě 3.zdanění ve formě daně z nemovitosti jako trest za to,že se někdo sám postará a po státu nic nechce.
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.