Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda včetně ministrů za VV schválila zmrazení výdajů

Vláda včetně ministrů za VV schválila zmrazení výdajů

29.07.2010 8:46
Autor: ČTK

(ČTK) - Jednomyslně se včera večer koaliční vláda vyslovila pro návrh ministerstva financí na zmrazení letošních výdajů resortů ve výši 10,2 miliardy korun. O dalších zhruba 1,8 miliardy zeštíhlí kapitoly Státní dluh a Všeobecná pokladní správa. Překonány tak byly námitky ministrů vládní strany Věci veřejné. Do konce září má ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připravit analýzu situace v resortech, na jejímž základě bude případně možné zmrazené prostředky opět uvolnit.

O škrtech, které středopravá vláda prosazuje, v podvečer po jednání vlády, diskutovali také lídři stran na svém setkání ve formátu označovaném jako K9. Po této schůzce pohrozil ministr vnitra, vicepremiér a šéf Věcí veřejných Radek John, že nebude-li jeho strana s výsledkem analýz spokojena, nemusela by hlasovat pro státní rozpočet na příští rok.

"Není důvod vetovat to dnešní usnesení, protože definitivně se všechno rozhodne do 30. září. Kdyby se to nerozhodlo, tak je na naší straně možnost nehlasovat pro rozpočet na rok 2011," prohlásil včera John po koaliční schůzce. John ale zároveň odmítá interpretaci, že dnešním vládním rozhodnutím jeho strana ustoupila z dříve formulovaných pozic, tedy, že se jí nelíbí výše úspor v jí řízených ministerstvech.

Podle Nečase má ministr financí v rámci příprav rozpočtu na rok 2011 vypracovat analýzu dopadů současných opatření do jednotlivých kapitol rozpočtu. "To současně se schválením rozpočtu na rok 2011 umožní přijmout konečná opatření na zbytek roku," dodal Nečas po schůzi kabinetu.

Podle Johna zmrazení výdajů nemusí dopadnout na zaměstnance vnitra a školství, v jejichž čele stojí zástupci VV. Na konci září bude opět zanalyzována ekonomická situace země a peníze možná budou uvolněny, řekl. Peníze na platy policistů jsou, uvedl John.

Z dnešního jednání vlády podle něj plyne, že ministerstva jako vnitro či školství jsou "v jiném postavení" než ostatní resorty, především právě kvůli výdajům na platy.

"Potvrdili jsme, že jsme vládou rozpočtové zodpovědnosti, že jsme vláda, která se staví zodpovědně k veřejným financím," uvedl premiér po schválení úspor. Aby bylo shody dosaženo, muselo být ale jednání vlády na chvíli přerušeno a o věci jednali lídři tří koaličních stran, každý se svým stranickým odborníkem na hospodářskou problematiku. Setkání ve své kanceláři ve formátu K6 na tiskové konferenci potvrdil i Nečas. Představitelé Věcí veřejných, nespokojení s výší škrtů ve svých resortech, původně hrozili, že budou Kalouskův návrh vetovat.

Lídři stran důrazně upozorňovali, že večerní schůzka K9 byla naplánována dopředu a s nynější roztržkou ohledně zmrazení výdajů nesouvisí. Shodli se na nutnosti lepší vzájemné komunikace a otevřeli prý i otázku nové volby ombudsmana, řekl novinářům Nečas.

Cílem včera schválených opatření je udržet deficit veřejných financí na 5,3 procenta HDP. Celkem vláda jednala o výdajích za zhruba 21 miliard korun. Nejvíce peněz podle návrhu bude takzvaně zavázáno, tedy zmrazeno ministerstvu školství (VV), celkem přes tři miliardy korun. Koalice se ale zároveň rozhodla, že školství dostane na platy učitelů o 2,1 miliardy více.

Výrazně omezit provozní výdaje bude muset i ministerstvo dopravy (VV). Ušetřit by mělo zhruba 1,5 miliardy korun. Škrtat se bude zejména v provozních výdajích Ředitelství silnic a dálnic, které hospodaří s ročním rozpočtem dvě miliardy korun. Ministerstvo dopravy přitom včera oznámilo, že plánované snížení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok o 17 miliard korun a letošní výpadek příjmů fondu téměř o čtyři miliardy směřují k okamžitému zastavení většiny dopravních staveb.

Více než miliardu korun budou muset ušetřit ministerstvo zemědělství (ODS) a ministerstvo vnitra (VV). Dalších pět miliard korun postihne výdaje na ekologické škody, které se vyplácejí z privatizačního účtu. O čtyři miliardy omezí vláda nároky ministerstev z jejich dřívějších nespotřebovaných výdajů. Současný platný zákon ministerstvům umožňuje žádat o ušetřené peníze z předchozích let.

Již na počátku letošního roku byly ministerstvům zmrazeny výdaje ve výši šest miliard korun. Kdyby se státní příjmy letos vyvíjely lépe, než se nyní předpokládá, je možné peníze uvolnit.

Výdaje státu mají být proti původním očekáváním na konci roku nižší o 28,2 miliardy korun. Úspory se nebudou týkat mandatorních výdajů, tedy například výdajů na důchody nebo sociálních dávek. Nepocítí je tak důchodci, nezaměstnaní, osoby zdravotně postižené a lidé v hmotné nouzi.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m